21 septembrie 2010

Despre "Piramida succesului"





REGULA SUCCESULUI  IN VIATA NU ESTE UN DRUM CU O SINGURA DIRECTIE! 
Este mai degraba un drum continuu , o calatorie continua!

   De ce vor oamenii performanta?
Pentru ca se plateste bine! Pentru ca te simti bine cand ai succes, iar performanta il presupune! Pentru ca exista in noi tendinta naturala de a evolua!
…. si mai sunt multe alte motive …
Acest articol are ca scop sa ofere o cale simpla si eficienta pentru cresterea succesului tau, oricare ar fi domeniul performantei pe care ti-l alegi !
Metoda se numeste Piramida Succesului si contine ingredientele esentiale ale performantei. Fiecare colt al piramidei defineste unul dintre cele 4 ingrediente. Le voi prezenta pe rand, in ordinea fireasca, denumindu-le S1, S2, S3 si S4, dupa initialele fiecarui element.
Interesant este ca poti aplica acest model in orice domeniu in care vrei sa obtii performanta: sport, invatarea unei abilitati noi, lucrul cu persoane dificile, etc.

           Iata care sunt cei 4 S ai modelului:

     S1 - Scopul

   Scopul se refera la rezultatul final pe care vrei sa il obtii. Este principiul fundamental al succesului si este si un adevar de bun simt. Daca stii foarte clar ce vrei, atunci ai sansa mai mari sa obtii decat daca nu stii.
Daca scopul tau este sa iti cumperi o masina si nu o vezi clar cu ochii mintii, ai sanse la fel de mari sa “obtii” un Logan in locul unui Mercedes. Pe tema asta am creat o multime de exercitii de antrenament mental.
   Unii oameni spun ca nu pot vizualiza clar. De fapt, vizualizarea este mai mult legata de antrenament decat de capacitate. Creierul tau poate vizualiza.
   Altfel, cand ajungi acasa, daca stai la bloc, nu ai putea face diferenta intreu usa de la intrarea in apartamentul tau sau al vecinilor… (creierul tau compara imaginea mentala a usii cu ceea ce vezi fizic in fata ochilor… usa)

     S2 - Semnificatia

   Semnificatia sau relevanta actiunii se refera la gradul de importanta pe care il atribui actiunilor tale. De exemplu, daca vrei sa inveti ceva, dar subiectul nu te intereseaza, iti va fi mult mai greu sa retii informatia decat daca esti foarte pasionat de ea!
   Chiar daca uneori esti nevoit(a) sa inveti ceva ce nu te pasioneaza, poti inca sa dai semnificatie acestei activitati. Gaseste un motiv bun pentru ce inveti si constientizeaza acest motiv. Verifica in ce masura esti curios in legatura cu ce inveti si in ce masura iti place.
   Poti face acest lucru cind raspunzi cu atentie la intrebarile:
De ce este important sa invat asta?
Ma intereseaza ce invat?
Este absolut necesar sa invat asta?
Ce se intimpla daca nu invat?
Cat de relevant este pentru mine sa invat asta?

     S3 - Starea

   Este dificil sa obtii performanta daca nu te afli in starea potrivita.
   Ai fost vreodata in situatia in care profesorul iti vorbea pe o tema care nu te interesa absolut deloc? Ce faceai atunci (in cazul in care erai in clasa…)?
   O stare de visare sau de plictiseala nu va induce cheful de invatare. Ceea ce motiveaza invatarea e o stare in care te simti bine. Daca asculti profesorul cu aceeasi bucurie cu care astepti sa se usuce vopseaua pe pereti nu vei retine mare lucru din prelegerea lui.
   La fel se intimpla cind parcurgi singur(a) un material pe care trebuie sa il inveti, dar subiectul nu te intereseaza sau nu iti place.
   O stare de relaxare combinata cu una de curiozitate pare sa fie ingredientul cel mai potrivit pentru invatare eficienta.

     S4 - Strategia

   S4 se refera la metoda concreta sau tehnica prin care iti realizezi pas cu pas scopul. De exemplu, in cazul in care vrei sa retii usor nume si figuri, una dintre tehnicile eficiente presupune:
  1. Imagineaza-ti ca pe fruntea persoanei din fata ta este scris numele pe care tocmai ti l-a spus.
  2. Repeta numele pe care tocmai l-ai auzit cu voce tare. De regula, daca repeti de 4 ori numele in primele 10 minute, acesta se va fixa in mintea ta. O prima ocazie sa faci asta este chiar atunci cand faci primul schimb de replici.
   De exemplu:
Salut, eu sunt Andy
Salut, eu sunt Mihai
Imi pare bine sa te cunosc, Mihai!
   Ideea esentiala in piramida succesului este ca ai nevoie de toate cele 4 ingrediente pentru a iti mari performanta. De multe ori, cartile de dezvoltare personala si profesionala ofera informatii din categoria S4, fara sa tina cont de importanta celorlalte colturi ale piramidei.
Dupa cum este usor de observat, nici unul dintre cei 4S nu poate exista in izolare. Fara aportul integral al celor 4S, succesul ramane doar o incercare fara prea multe sanse.
Inspiratie !
                Andy Szekely

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu