24 octombrie 2010

Care este opusul manipularii?


     "Esti cu capu... ? !"
     Nu stiu daca ti s-a spus vreodata asa ceva, dar mai in gluma, mai in serios am auzit de multe ori expresia asta...
     Ea inseamna ca ceva nu e in regula cu tine, ca ai luat-o razna, ca ai nevoie de doctor, ca ai deviat de la linia de conduita normala...
     In articolul de fata vreau sa iti vorbesc tot despre deviere dar nu neaparat despre faptul ca ai fi... cu capu, ci mai curand despre o serie de comportamente deviante pe care le vei regasi si la tine si la ceilalti si care sunt extrem de manipulative.

     Ce vreau sa zic prin "manipulativ" ?

Desi te fac in aparenta sa te simti bine, la final aceste comportamente te fac sa te simti prost. Cand tragi linie si faci calculul, rezultatul este unul dezavantajos si pentru tine si pentru ceilalti.

Nu spun acum ca toata lumea manipuleaza, desi nu as fi prea departe de adevar...

Spun insa ca fiecare dintre noi am intalnit probabil destui oameni ale caror comportamente deviante sunt suficient de manipulative ca sa zapaceasca un stadion de spectatori fara sa isi dea seama macar ce fac...

      E suficient sa te uiti la televizor la talkshow-uri:

     Chiar daca majoritatea spectatorilor sunt dispusi sa ii banuiasca pe toti protagonistii de inteligenta sau premeditare, am mari dubii ca este asa.
     De fapt, majoritatea celor care se dau in spectacol la TV au manipularea insange si o fac fara sa clipeasca tocmai pentru ca nu se (mai) gandesc la asta. Apucaturile le-au devenit cronice si odata cu ele, voluptatea cu care se complac in jocuri de-a victima si calaul sau de-a salvatorul si printesa infricosata... si toate astea... neaparat cu public, ca sa fie mai picante.
» (citeste tot articolul...)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu