27 iunie 2011

Cele 3 intrebari care iti construiesc o viata extraordinara!



Stii deja ca tot ceea ce tu gandesti, devine realitate mai devreme sau mai tarziu. Mintea noastra creaza  ganduri care te sprijina sau ganduri care te blocheaza.
Un gand, cand este repetat de sute de ori devine convingere (credinta).  In momentul in care un gand a devenit convingere tu nici macar nu il mai analizezi daca este logic sau nu, pur si simplu crezi fara sa mai cercetezi…
 Ai in tine zeci de asemenea convingeri care nu au nici o valoare reala, dar le-ai repetat asa de des incat nu te mai intrebi daca sunt sau nu reale. Poate au fost reale cu 5-10 ani in urma cand ai gandit in acel mod pentru prima data. Dar intre timp ai evoluat, dar gandul a ramas acelasi, convingerea nu se schimba daca nu o observi si nu o schimbi tu intentionat.
Iti dau in continuare cateva exemple de asemenea convingeri pe care ti le formezi in cursul vietii si nu mai analizezi daca au  o baza reala sau nu:

“Sunt prea batran pentru…”
“Nu am suficienti bani pentru…”
“Nu sunt suficient de destept pentru…”
“Trebuie sa astept pana fac mai multi bani ca sa fiu fericit ”

Care erau convingerile mele negative cu ani in urma
Credinta mea limitatoare in urma cu multi ani era ca “Nu sunt suficient de destepta pentru a intra la facultate”
Dupa absolvirea liceului aveam o singura dorinta: sa intru la Facultatea de Sociologie-Psihologie in Brasov; era la moda pe vremea aceea sa urmezi aceasta facultate. Cum nimic nu este intamplator nu am intrat la facultate. Am fost foarte dezamagita de mine, nu mai aveam incredere in fortele mele.
Ma certam eu pe mine, ma pedepseam singura ( nu ieseam cu prietenii, nu mancam, nu ma uitam la un film) si imi spuneam ca nu merit nimic in lumea asta.Dupa fapta si rasplata, asa programare mentala asa rezultate. A urmat o perioada de chin, de suferinte.
Imi facusem o programare cum nu se putea mai rau, “eu cu mana mea” de buna voie si nesilita de nimeni.
Pe la 23 de ani, am primit in dar o intrebare care mi-a schimbat cursul vietii:  Am fost rugata sa-mi imaginez ca am 70 de ani si sunt pe patul de moarte. Apoi mi-a fost pusa intrebarea: “ A fost viata ta un succes deplin?” Decizia de a raspunde la aceasta intrebare mi-a oferit posibilitatea de a face ca toate visele mele sa devina realitate.
Am spus “Nu”, astfel a trebuit sa spun care sunt motivele pentru care viata mea nu a fost un succes deplin. M-a pusa sa ma gandesc si sa imi notez dorintele.
Am luat o foaie de hartie si am notat ceea ce as fi vrut sa fac.
Mai intai am formulat  la negativ. ( Acest lucru are un efect uimitor pentru limpezirea mintii tale, a gandurilor).  Apoi am scris alte doua motive.
Apoi am recitit pentru a fi sigura ca primul motiv este cel mai important, apoi am transformat aceste fraze in dorinte.
Daca as fi facut sau experimentat aceste lucruri, as considera ca viata mea a fost un succes.
Acum ca ti-ai amintit am sa ma focalizez asupra emotiilor si credintelor restrictive/limittoare.
In finalul articolului iti explic exact cum sa faci aceasta tehnica extraordinara care iti poate modifica profund viata prin descoperirea de alte intelesuri si alte perspective asupra vietii tale de pana acum.

Cum s-a produs revolutia interioara care mi-a schimbat destinul

Iti dau un exemplu: In copilarie auzeam foarte des de la parinti : ”Numai oamenii care au bani merg la mare in concediu cu toata familia”. Imi amintesc cum faceau eforturi sa ne lase la mare intr-un an pe mine, intr-un an pe sora mea ( desi sora mea imi ceda aproape intotdeauna locul, spunea ca sunt mai mica si mergeam eu de cele mai multe ori).
Astfel ca am trait cu aceasta credinta limitatoare pana la  varsta de 23 de ani si o luam ca pe o realitate. Ma gandeam ca asa trebuie sa fie lucrurile. Asta am auzit si in asta am crezut pana la aceasta varsta, nu mi-am pus problema ca s-ar putea si altfel.
Am sa-ti spun in doua cuvinte cum am constientizat faptul ca aceasta credinta limitatoare este doar o credinta lmitatoare
L-am cunoscut pe sotul meu, in anul I la facultate, se apropia vacanta de vara, si ma intreaba:
M –  Simona, mergi la mare anul acesta?
Eu – Nu, nu cred
M – Pai, ce te retine?
Eu –   Nu mi-am adunat bani pentru asta
M – Dar tu vrei sa mergi?
Eu – Pai vreau, dar de  la a vrea si pana la a realiza e cale lunga?
M – Ce te face sa crezi acest lucru?
Eu – Pai, iti trebuie atatia bani…
M – Ce inseamna atatia? Tu sti care sunt preturile, te-ai interesat cat costa o vacanta la mare?
Eu – Nu, nu m-am interesat ( Mi-am scos din minte vacanta la mare, acum trebuie sa ma intretin la scoala).
M – Pai vezi, nici nu sti cat costa si ai taiat de pe lista vacanta, e corect, nu esti macar curioasa?
Eu – Pai principalul motiv pentru care nu pot sa merg la mare este ca nu provin dintr-o familie bogata, e greu sa fac rost de atatia bani peste noapte – si am izbucnit in plans ca un copil. ( Aveam foarte bine implantat in creier ca pentru a merge la mare trebuie sa fi o familie instarita care are bani multi sau trebuie sa iti aduni bani din timp – a doua credinta limitatoare).
M – Pai, o vacanta la mare te costa……. si mi-a spus o suma infima de care imi era rusine. EU CHIAR AVEAM ACESTI BANI SI IMI PERMITEAM SA MERG LA MARE, LINISTITA.
In acest  moment mi s-a aprins un beculet, avea dreptate. M-a cuprins o tristete incat nu mai puteam respira. Pur si simplu nu mai respiram si incepuse sa-mi fie frig.
Se intampla deseori acest lucru, atunci cand iti apare o emotie tinzi sa iti ti respiratia si ai deseori senzatie de rece atunci cand esti inspamantat(a).
Marius mi-a spus sa ma las cuprinsa de tristete, sa o primesc cu bucurie si sa o accept.
Mi-a spus sa respir incontinuare si sa-mi accept tristetea in loc sa incerc sa o evit tinandu-mi respiratia.
Mi-a aratat cum sa respir incet si profund abdominal, toracic si clavicular.
Mi-a spus sa-mi ascultat teama si sa-mi dau seama despre ce este vorba.
Pana in acest moment am trait cu teama ca nu o sa am niciodata bani sa merg la mare in fiecare an si ca pentru a putea face acest lucru tebuie sa fi foarte bogat. Dar in acest moment mi-am dat seama ca ma confruntam cu un program vechi instalat mai de mult in viata mea.
Aceasta descoperire a provocat un alt val de lacrimi de data aceasta de bucurie.
Iti imaginezi ce bucurie am trait cand mi-am dat seama ca aceasta limitare pe care am considerat-o realitate permanenta, timp de aproximativ 20 de ani, era doar o convingere si nu o realitate, era doar o repetare a unui gand de esec care nu avea legatura cu mine cea de acum ci poate avea legatura cu mine cea de acum 10-20 de ani.
Deodata am descoperit o alta lume, un  alt mod de a gandi si de a actiona ( a pune intrebari, a afla raspunsuri, a ma interesa cum anume imi pot indeplini dorintele pentru mine nu existau toate acestea).
Foarte important este sa accepti iesirea la suprafata a emotiilor restrictive: odata dezvaluite, ele isi pierd din putere.
Pe masura ce vei lucra cu procesul celor trei dorinte, te vei confrunta cu programe vechi instalate mai de mult in viata ta, deseori chiar fara stirea ta.

Cum sa iti reevaluezi convingerile limitative care te tin pe loc

Asa cum spuneam important este sa iti dai seama ca o credinta restrictiva este doar o credinta restrictiva.
Gandese-te ce anume te-a impiedicat pana acum sa iti realizezi visele?
Ce experiente sau tendinte din trecutul tau te-au condus spre convingerile tale negative actuale?
Acum a sosit momentul sa le dezvalui si sa stergi programul. Apoi sa-i dai urmatoarele comenzi: EU CRED in fortele mele, EU POTsa fac asta, TOTUL ESTE POSIBIL!
Un lucru minunat al acestui proces este ca poti sa il aplici in orice etapa a vietii, indiferent de varsta sau situatie. Nicioadata nu e prea tarziu sa iti dai seama ce este cu adevarat important pentru tine.
Intreaba-te cand s-a nascut in tine aceea convingere si ce anume a facut ca ea sa se permanentizeze. Intreaba-te cat timp a fost necesar ca sa iti devina realitate aceea convingere si sa crezi ca este o realitate fireasca a vietii tale.
Apoi intreaba-te de unde stii sigur ca este adevarata aceea convingere, pe ce dovezi din prezent te bazezi ca sa mai iti sustii propria convingere negativa, care te saboteaza.

Dar sa iti explic tehnica celor trei intrebari …

Tehnica celor trei  intrebari transformatoare

In tot exercitiul se pun doar 3 intrebari dar o sa isi schimbe forma pe parcurs:
  1. Viata ta a fost un succes?
  2. Ce anume lipseste din viata ta?
  3. Ce anume iti doresti sa existe in viata ta?

Aceste intrebari o sa le gasesti in continuare transformate in afirmatii. Tot ceea ce ai de facut este sa comletezi cu propriile ganduri randurile de mai jos, avand in minte intrebarile pe care le primesti la fiecare etapa a exercitiului.
Etapa 1
Imaginezi ca esti pe patul de moarte, acum, sau peste 50 de ani, si
Eu vin sa te viziez. Stau langa patul tau si te intreb: “ A fost viata ta un succes deplin?”
Te rog sa raspunzi prin: “Da” sau “Nu”.
Etapa 2
Daca spui “Nu”, atunci te rog sa imi spui care sunt motivele pentru care viata ta nu a fost un succes deplin? Gandeste-te si noteaza-ti dorintele. Nu te eschiva de la a le scrie chiar ACUM.
Cu cat intrebarea este mai importanta cu atat este mai important sa dai rapunsul pe loc.
Imagineaza-ti ca acest moment este tot ce ai nevoie. Este singurul pe care il avem la dispozitie.
Etapa 3
Incepe prin a lua o foaie de hartie si scrie urmatoarea propozitie si completeaz-o cu ceea ce ai fi dorit sa faci.
Incepe cu lucrul cel mai important. Mai intai formuleaza la negativ, acest lucru are un efect uimitor pentru limpezirea mintii tale, a gandurilor.
Principalul motiv pentru care viata mea nu a fost un succes total este ca nu (scrie aici motivul)
………………………………………………………………………………….

Acum scrie alte doua motive.

Viata mea nu a fost un succes deplin, pentru ca nu (scrie aici motivul)
………………………………………………………………………………..


Viata mea nu a fost un succes deplin, pentru ca nu (scrie aici motivul)
…………………………………………………………………………………


(exemplu: “Viata mea nu a fost un succes deplin, pentru ca nu am avut cariera pe care mi-am dorit-o”)
(exemplu: “Viata mea nu a fost un succes deplin, pentru ca nu am trait la maxim fiecare moment din viata si am tot amanat sa imi indeplinesc visele.”)

Etapa 4
Acum dupa ce ai completat te rog sa recitesti primul motiv, pentru a fi sigur(a) ca este cel mai important. Daca nu este cel mai important, schimba ordinea. Cand esti sigur(a) de ordine transforma aceste fraze in dorinte:
Pentru ca viata mea sa fi fost un succes deplin imi doresc sa fi facut
………………………………………………………………….


Si ……………………………………………………………………
Si…………………………………………………………………………

(exemplu “Pentru ca viata mea sa fi fost un succes, imi doresc sa fi trait orice moment, cu pasiune, pana la capat” )

Cateva explicatii suplimentare pentru exercitiu

Este important ca pe pacursul acestui proces sa urmaresti sa fi detasat(a), sa te comporti ca un martor si sa accepti dezvaluirea sentimentelor si credintelor care te limiteaza. Sa nu te impotrivesti lor, ci sa le lasi sa apara si sa treaca mai departe asa cum plutesc norii pe cer. Sau ca sa iti fie mai usor stai asezat(a) pe un scaun, rezemat(a) de spatarul scaunului si iti imaginezi ca in fata ta ai un ecran mare de cinema, la distanta de 5 – 7 m si observi cum  apar aceste sentimente si credinte limitatoare din partea stanga a ecreanului, cum traverseaza intreg ecranul si ies prin partea dreapta a ecranului. Si tu doar stai, stai si privesti detasat(a) asupra ceea ce se petrece.
Vei vedea ca primele emotii care iti apar sunt de tristete, de manie si teama. Aceste emotii pot sa apara pe rand una cate una sau pot aparea simultan adica sa le simti pe toate deodata in acelasi timp.
Indiferent de emotiile care iti apar, tu primeste-le, deschiide usa si spune: ” Bine ai /ati venit!”
Acelasi lucru este valabil si pentru credintele care te limiteaza.
Vreau sa iti spun un un lucru important pe care poate l-ai remarcat deja. Inca din perioada copilariei si pana in prezent ne sunt instalate programe restrictive/limitatoare deseori fara stirea noatra. Astfel ca probabil ti s-a intamplat si tie sa nu iti dai sema ca o credinta restrictiva este doar o credinta restrictiva.

Si acum gandeste-te la tine
Gaseste in interiorul tau raspunsurile potrivite pentru tine, afla ce anume te tine pe loc in acest moment sau ce te-a tinut pe loc in trecut. Scrie-mi la comentarii ce anume ai identificat in testul tau si o sa iti explic in detaliu ce ai de facut in continuare.  Daca ai neclaritati sau intrebari iti stau la dispozitie si te rog sa imi ceri orice lamuriri mai ai nevoie. Este un exercitiu important si vreau sa il faci cat mai bine si sa iti ramana si pe viitor ca o tehnica de baza in dezvoltarea ta.

Mult succes !
Simion Simona
Acest articol a fost preluat de pe site-ul: NLP-Mania.ro

Un comentariu:

  1. Foarte interesant exercitiu! O sa-l incerc si eu!
    Si e de remarcat ca si Dr.Wayne Dyer, in filmul The Shift(Schimbarea), pomeneste de un scenariu similar preluat din Tolstoi in povestirea "Moartea lui Ivan Ilici"
    Felicitari Simona, si multumim pentru acest articol minunat!

    RăspundețiȘtergere