19 iunie 2011

Tony Robbins - Despre de ce facem lucrurile pe care le facem (asks why we do what we do )| Video on TED.com

...Noi, oamenii, avem nevoie de siguranta si certitudine in vietile noastre... Noi, oamenii, avem nevoie de nesiguranta si diversitate in vietile noastre... Noi, oamenii, avem nevoie sa ne simtim importanti... Noi, oamenii, avem nevoie sa iubim si sa fim iubiti..

    Tendinta de a darui altora mai mult decat ne daruim noi insine, “contributiile nu trebuie doar facute altora. Contributia fata de noi insine este de asemenea o actiune semnificativa intrucat nu putem darui celorlal“Suntem cu totii condusi de nevoia de a implini 6 nevoi umane de baza. Aceste 6 nevoi umane nu sunt doar dorinte, nu sunt ceva ce VREM. Sunt nevoi profunde care exista in fiecare dintre noi si care servesc ca fundament pentru fiecare alegere pe care o facem.Anthony Robbins




     Anthony Robbins este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati experti in dezvoltarea personala si profesionala, o autoritate in domeniul coachingului si al NLP-ului, speaker exceptional si fondator al Fundatiei Anthony Robbins. Anthony Robbins este cel care, la fel ca si Dr.Wayne Dyer, pornind de la modelul piramidal al lui Maslow, aduce in centrul atentiei cele 6 nevoi emotionale ale fiintei umane, nevoi ce ne influenteaza si calauzesc comportamentul si actiunile. Aceste nevoi ne motiveaza vietile si de multe ori actiunile noastre sunt doar o incercare de a ne implini aceste nevoi. Intr-o scurta prezentare, am incercat sa abordam fiecare din cele sase nevoi umane, bazandu-ne pe ideile lui Robbins. In viziunea acestuia, exista 2 nevoi primare si esentiale: cresterea si contributia si alte 4 nevoi fundamentale: conexiunea/ iubirea, siguranta, nesiguranta, insemnatatea.

1. Noi, oamenii, avem nevoie de siguranta si certitudine in vietile noastre...


     Nevoia de SIGURANTA/ CONFORT: Una din nevoile fundamentale ale fiintei umane este nevoia de siguranta, certitudine, confort si consecventa. Fiecare persoana isi doreste o oarecare comoditate a vietii, fiecare persoana isi doreste conditii care ii pot asigura o existenta placuta, fiecare dintre noi are nevoie de anumita doza din acest sentiment al certitudinii. Cu totii ne dorim placerea -sa fim inconjurati de lucruri care ne fac placere, sa facem lucruri care ne plac- si cu totii ne ferim de durere. Intr-o buna masura, ne explica Tony Robbins, confortul provine tocmai din siguranta. Cine nu-si doreste certitudinea ca metroul cu care merge in fiecare zi spre serviciu circula si maine? Cine nu-si doreste certitudinea ca atunci cand va aprinde becul va avea lumina in casa? Cine nu-si doreste certitudinea ca azi are ce pune pe masa? In toate relatiile noastre, in activitatile pe care le desfasuram, in joburile pe care le avem manifestam nevoia sigurantei si a certitudinii. Pentru ca de fapt, este de parere Tony, confortul inseamna supravietuire. Iar a avea confort si siguranta inseamna a-ti asigura supravietuirea.

2. Noi, oamenii, avem nevoie de nesiguranta si diversitate in vietile noastre...

Nevoia de INCERTITUDINE/ NESIGURANTA: Poate suna gresit, poate suna paradoxal, insa in aceeasi masura in care avem nevoie de siguranta in vietile noastre, avem nevoie si de nesiguranta. Viata trebuie condimentata putin, existenta umana are nevoie de putin gust si savoare. Nevoia de incertitudine presupune noutate, neprevazut, surpriza, diversitate, provocare, incantare si entuziasm. Fiinta umana este astfel creata incat, pe langa siguranta, sa aiba nevoie si de diversitate si varietate pentru a se simti in totalitate vie, implinita, fericita. Atunci cand siguranta se afla intr-un procent prea mare in viata noastra, existenta noastra devine anosta, monotona si uniforma. Siguranta poate deveni cu siguranta plictisitoare. Nesiguranta este fara doar si poate cea care ne fereste de plictiseala.

Cu prea multa siguranta, ne plictisim. Cu prea multa nesiguranta, incepem sa ne temem si ne ingrijoram. Avem nevoie de un anumit grad de siguranta pentru a experimenta nesiguranta in vietile noastre”, spune Tony Robbins intr-un articol publicat pe lgpgroup.com, pledand pentru o balanta intre cele doua nevoi si sesizand interdependenta lor.

3. Noi, oamenii, avem nevoie sa ne simtim importanti...

     Nevoia de IMPORTANTA/ INSEMNATATE: Este fara doar si poate o nevoie importanta . Cine nu isi doreste sa se simta important? Cine nu isi doreste ca viata sa sa aiba o anume insemnatate? Cine nu isi doreste ca existenta sa sa aiba un sens, un scop, o semnificatie? Cine nu isi doreste sa fie ALTFEL, UNIC prin ceva anume? In interiorul fiecarei fiinte umane se manifesta nevoia de a se simti importanta in ochii celorlalti, de a fi dorita, nevoia de a simti ca ceilalti au nevoie de ea, nevoia de a fi demna de iubirea celorlalti. Fiecare fiinta umana isi doreste ca o alta fiinta umana sa ii vrea prezenta. In adancul sau, fiinta umana are nevoie si de UNICITATE. Avem nevoie sa stim vietile noastre sunt unice, ca au scopuri speciale, unice. “Nu imi imaginez o moarte mai rea decat ca imi imaginez ca viata mea nu conteaza”, spune Tony Robbins in aceeasi revista. Avem nevoie sa fim unici intr-un fel anume, indiferent de felul in care se manifesta nevoia de unicitate.

4. Noi, oamenii, avem nevoie sa iubim si sa fim iubiti. Tot noi, oamenii, trebuie sa fim stabilim conexiuni cu cel pe care il iubim...

     Nevoia de IUBIRE SI CONEXIUNE – Nevoia de a fi iubit de o alta fiinta umana si de a se simti conectat cu aceasta este esentiala pentru fiinta umana. Ati vazut om care in adancul sau (chiar daca nu recunoaste acest lucru) sa nu isi doreasca sa tina la cineva sau ca cineva sa tina la el? Fiinta umana vrea sa iubeasca si sa fie iubita. Fiinta umana vrea sa fie conectata cu o alta fiinta umana. Fiinta umana vrea sa simta legaturi puternice cu alta fiinta umana si sa experimenteze sentimentul iubirii. Aceasta nevoie este adanc infiripata in noi.

     Vrem sa ne simtim ca facand parte din ceva, vrem sa fim unul si acelasi cu o alta persoana, vrem sa fim intimi cu o anumita persoana, vrem sa impartasim ceva cu acea persoana, vrem sa cream o altfel de legatura, una unica, speciala. Iar iubirea trebuie primita. Iubirea trebuie data. Din aceasta nevoie de CONEXIUNE cu cei din jurul nostru, explica Tony Robbins, ne alaturam grupurilor. Din aceeasi nevoie, de a fi acceptati, iubiti, doriti, conectati, de a ne simti parte integranta a unui intreg, explica in continuare speakerul, unele persoane fumeaza, se drogheaza, consuma alcool, ating performante exceptionale sau fac pe bolnavii.

5. Noi, oamenii, avem nevoie sa crestem...

     Nevoia de CRESTERE (DEZVOLTARE): Tony explica extraordinar de frumos aceasta nevoie: “Pe aceasta planeta, tot ce este viu fie creste, fie moare. Cresterea este una din nevoile primare ale vietii”. Este si una din nevoile primare ale vietii umane si poate ca si cea mai puternica. In fiinta umana exista adanc implementata nevoia de a se dezvolta emotional, intelectual si spiritual in mod continuu. La unele persoane, dorinta de a se transforma si evolua, dorinta de a fi mai bune, mai performante, de a avansa dintr-un anumit punct de vedere, de a-si dezvolta anumite abilitati se manifesta mai pregnant decat la altele. ”Nu conteaza cat de multi bani ai, cati oameni iti recunosc meritele sau ceea ce ai obtinut in viata. Daca nu simti ca te dezolti, te vei simti nefericit si neimplinit”, afirma Tony.

6. Noi, oamenii, avem nevoie sa contribuim cumva... la ceva...

     Nevoia de CONTRIBUTIEA darui cuiva ceva inseamna a-ti darui tie ceva. "A contribui la ceva anume inseamna a te simti implinit. A darui din inima, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva, a simti ca faci din aceasta lume un loc mai bun si mai frumos, a contribui la un lucru nobil, valoros, toate aceste nevoi sunt inradacinate in fiecare dintre noi. Chiar daca uneori avem te ti ceea ce nu avem”.

     Te invita sa urmaresti si unul din speech-urile lui Robbins, in care expertul explica nevoile fundamentale ale fiintei umane. Este un discurs extraordinar, ce merita ascultat.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu