14 septembrie 2011

Dor de o investigare a constiintei...Toamna!

   

 "Imi place primavara, dar e prea tanara. Imi place vara, dar e prea mandra. Asa ca imi place cel mai mult toamna, deoarece frunzele sunt putin galbene, culorile sunt mai dulci si mai bogate, si mai e si o nota de tristete care i se asociaza...bogatiile sale aurite ce nu vorbesc de inocenta primaverii, nici de atotputernicia verii, ci de intelepciunea si linistea maturitatii. Cunoaste limitele si satisfactia vietii." 
                                                                                                 Lin Yutang

     Toamna este un moment de bucurie, dar si unul de investigare a cunostintei. Pentru cei care au semanat cu darnicie primavara, care au luptat impotriva buruienilor, gandacilor si capriciilor vremii in timpul verii, toamna poate aduce resplati care sa le provoace numai bucurie. Pentru cei care numai au privit venirea si plecarea primaverii, care nu au profitat catusi de putin de trecerea ei efemera, toamna poate fi un anotimp al tulburarii, al nelinistii si al regretelor profunde.
     Solul si venirea toamnei ocupa impreuna scaunul judecatii ce reprezinta adevarul final al eforurilor umane. Verdictul sau final este incontestabil, caci dovezile trudei, grijii si ale rabdarii sunt incontestabile...fie ca
recoltele sunt imbelsugate, fie ca nu, iar daca nu sunt, nu avem altceva de facut decat sa ne uitam la mainile celor care au fost insarcinati cu responsabilitate in primavara trecuta. Scuzele referitoare la solul neproductiv, la semintele neroditoare si la vremea neprielnica ar fi bine sa ramana nerostite, caci agricultorul a fost cel care a ales pamantul; tot el a ales semintele; numai el este responsabil de recolte, nicidecum circumstantele.

     Asa se intampla in cazul celor care primesc responsabilitatea de a semana recoltele campului, si tot asa cu cei insarcinati cu succesul in lumea afacerilor si a muncii. Un rezultat neproductiv si slab in anotimpul rezervat pentru recoltare face recunoasterea propriilor esecuri trecute atat dificila, cat si necesara.
     Un cont bancar gol este semnalul unui efort ineficient din trecut, al unei oportunitati neexpploatate. Este semnalul amanarilor nenumarate si al trandaviei. Legea Universului este implacabila si se aplica si oamenilor si lucrurilor.Legea rezista de la crearea lumii si tot de atata timp oamenii au incercat sa o ignore, sa o ocoleasca sau sa o conteste. La final, rezultatele demonstreaza daca i-ati urmat preceptele sau daca le-ati ignorat. Legea este simpla si cunoscuta de toti:
                                      "Ce vei semana, aceea vei si culege."
     In toate domeniile existentei umane, fii constient ca tot ceea ce oferi lumii, vei si primi. Este modul naturii de "a regla conturile". Dar gandurile si actiunile determina rezultatele, stilul de viata si atitudinile umane. Minciunile vor atrage minciuni. Daca vei alege calea cea mai usoara si vei sacrifica de fapt calitatea, te va costa profituri mai mici si nopti nedormite. Toate eforturile, fie servicii, marketing, recrutare sau produse, trebuie sa aduca beneficii celor care sunt implicati, sau eforturile nu vor rezista testului final, al timpului.
     Oamenii inclina sa considere ca cei care au succes au fost, la un moment dat in trecut, fie norocosi, fie necinstiti. Fara indoiala ca si cel care conduce o masina luxoasa inspre resedinta grandioasa de pe deal nu a obtinut toate acestea prin munca cinstita si sacrificiu. Acesta e limbajul saracilor. Pentru cel care detine aceste insemne ale bogatiei, ele sunt doar roade ce i s-au oferit in toamna sezonului de afaceri - ca recompense indreptatite pentru eforturile facute in primavara vietii sale... O primavara in care cei care il condamna acum au stat si au ras de el, sau poate au pescuit sau au povestit istorioare. Cei care nu au nimic il vor dispretui mereu pe cel avut.
     Insa cei care il condamna pe omul plin de succes pentru ca are avere, considerand ca a fost necinstit, nu au habar de pretul pe care acesta l-a platit pentru acest succes. Nu pot vedea nici dezamagirile, nici sperantele risipite, nici visele frante. Nu pot intelege riscurile pe care le presupun strangerea si investirea capitalului intr-o IDEE inca nedovedita. Nu pot vedea implicatiile legale, impozitele, provocarile activitatii prestate, regulile impuse de guvern, nici nu pot aprecia problemele familiale care par sa insoteasca automat cautarea succesului. Cei care condamna vad si dispretuiesc rezultatul, nestiind costurile si cauza care au dus la succces. Atata timp cat egoistii lumii ii vor privi cu dispret pe cei plini de succes...vor continua sa traiasca in aceeasi stare in care sunt acum.

     Natura promite ca o samanta va produce o planta....ca vom primi mai mult decat ceea ce plantam. Avand cu totii acest lucru in minte, uitam ca pentru a culege multe plante trebuie sa sadim mult. Pentru a avea succes in toamna vietii trebuie sa depui eforturi majore in timpul primaverii existentei. S-ar putea ca 40 de ore petrecute saptamanal in campul oportunitatilor sa nu fie suficiente, mai ales daca nu le petreci in campul potrivit. Uneori, pentru a ne ameliora rezultatele, trebuie sa recunoastem dureros faptul ca actualul camp este prea bolovanos, prea plin de ciulini sau ca stratul de sol fertil este prea subtire. Exista mari greutati in a descoperi un camp mai fertil decat altul, dar aceste dificultati sunt nesemnificative in comparatie cu dificultatea finala: aceea de a nu-l fi schimba


       fragment din "Anotimpurile vietii", de Jim Rohn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu