22 martie 2012

Cum sa prevenim...Amanarea sau Procrastinarea?

"PIB-ul Americii ar fi cu 50 miliarde de dolari mai mare, daca oamenii nu s-ar mai lasa sedusi de sunetele de notificare ale emailului sau n-ar mai intra de la munca pe Facebook" - Dr. Piers Steel, University of Calgary  
     Articole ce prezinta rezultatele cercetarilor Dr.Steelpublicate pe intelesul tuturor, au aparut in reviste de specialitate precum Psychology TodayWebMD si Lifehack, si au ca scop stabilirea solutiile care ar putea combate procrastinarea, un nou termen care, incet-incet, apare in vocabularul limbii romane.
    Intelegerea cauzelor si tentatiilor procrastinarii,  reprezinta primul pas in eliminarea acestei stari si sunt descrise pe larg in cartea "The Procrastination Equation: How to Stop Putting Things Off and Start Getting Stuff Done".
      In primul rand, ce este procrastinarea? Enciclopedia libera Wikipedia o defineste ca fiind un "comportament caracterizat prin amanarea actiunilor sau a sarcinilor pentru mai tarziu" mai pe romaneste spus: las-o pe maine!

     Psihologii citeaza adesea amanarea(procrastinarea) ca fiind un mecanism de combatere a anxietatii asociate cu inceperea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii. Cercetatorii in psihologie folosesc trei criterii pentru a categorisi procrastinarea. Pentru ca un comportament sa fie considerat procrastinare, acesta trebuie sa fie: neproductiv, inutil si intarziat.

    Pentru un individ, procrastinarea poate duce la stres, un sentiment de vinovatie, pierderea productivitatii personale, crearea unei crize si dezaprobare din partea altora pentru neindeplinirea unor
responsabilitati sau a unor angajamente. Aceste sentimente combinate pot favoriza in continuare procrastinarea. In timp ce este normal ca oamenii sa procrastineze la un anumit grad, aceasta devine o problema atunci cand impiedica functionarea normala. Procrastinarea cronica poate fi semnul unei tulburari psihice sau fiziologice.
    Cuvantul in sine vine de la latinescul procrastinatus: pro- (inainte) si crastinus (de maine). Prima aparitie, in limba engleza, a termenului a fost in Cronica lui Edward Hall, publicata candva inainte de 1548. Predica reflecta legatura procrastinarii cu evitarea sau intarzierea sarcinilor, vointa si pacatul.

Ce putem  preveni procrastinarea? Iata cateva sfaturi pe care ni le recomanda Dr.Steel:

1. Sa ne impartim timpul in sectiuni mai mici – Daca ne stabilim scopuri prea indepartate in timp, deadline-urile devin derizorii. De exemplu, daca planuiesti sa scrii 4 capitole ale cartii tale, care trebuie sa fie gata intr-o luna, o sa iti dai seama ca suferi de procrastinare de-abia in a patra saptamana de munca. Impartirea timpului in sectiuni mai mici de lucru va preveni aparitia dorintei de amanare a lucrurilor, pana in ultimul minut. "Exista o diferenta intre a spune <> si <>", scrie psihologul Susan K. Perry, in Psychology Today.

2. Creeaza deadline-uri clare – In loc sa te gandesti cum ai putea lucra in fiecare dimineata trei ore la un proiect, mai bine ti-ai planifica prioritatea actiunilor. Ce trebuie sa faci mai intai? Daca seful iti da o sarcina de serviciu, n-o sa-ti spuna "Lucreaza in fiecare zi la proiectul acesta". Seful spune clar: "Vreau sa am acest proiect pe masa pana vinerea viitoare!".

3. Noteaza-ti termenele-limita intr-un calendar – Astfel, n-o sa-ti incurci sarcinile de munca. Daca actiunea de azi o s-o afecteze pe cea de maine, o sa fii mereu "obligat sa actionezi" preventiv.

4. Fii motivat – Daca sarcinile tale de munca sunt prea simple, o sa-ti pierzi entuziasmul pentru definitivarea proiectelor. Dupa cum stim, cu cat seful iti da misiuni mai dificile, cu atat mai mult vei avea posibilitatea sa-ti demonstrezi aptitudinile.

5. Nu te intinde mai mult decat iti permite plapuma! – Chiar daca sarcinile de munca dificile iti mentin interesul pentru evolutia profesionala, acestea trebuie sa ramana realiste. Ele nu trebuie sa te descurajeze, sa te simti un om prea mic pentru o misiune prea mare. Ai putea fi tentat sa abandonezi cursa.

6. Schimba mediul inconjurator – Daca locul tau de munca te determina sa te plafonezi si sa motai pe tine, schimba ecosistemul!

7. Stabileste relatii bune cu colegii – Cand ai un coleg de serviciu si va stabiliti impreuna unele indatoriri de serviciu, vei fi obligat sa nu-l incurci si viceversa. Intr-un anumit fel, veti fi raspunzatori reciproc, pentru indeplinirea unor sarcini profesionale.

8. Socializeaza cu alti oameni, care nu s-au lasat rapusi de procrastinare – Iesi cu oamenii care te inspira, de la care poti invata ceva. O sa-ti "injecteze" putin din spiritul si ambitia lor si vei putea aplica invatamintele in munca ta.

9. Spune-le si celorlalti ce planuri ai – Daca familia si prietenii tai vor sti ce proiecte ai pe rol, te vor intreba periodic in ce stadiu se afla acestea. Astfel, iti vor readuce aminte ca unele lucruri au incetinit.

10. Elimina elementele care iti distrag atentia! – Procrastinarea poate fi eliminata, daca in timpul "cursei", nu mai opresti, "ca sa realimentezi sau sa-ti schimbi anvelopele". Da, functionezi ca o masina de Formula 1, daca lasi deoparte Facebook-ul si alte distractii, de care te poti bucura acasa.

11. Fii mai ambitios! – Daca simti ca iti scade doza de entuziasm, ia atitudine. "Ne confruntam cu o situatie asemanatoare combaterii temerilor irationale", spune dr.William Knaus, alt psiholog american in lucrarea Take charge now!.

12. Recompenseaza-te – Daca petreci mult timp muncind la un proiect profesional, inevitabil, vei obosi. Gandeste-te insa ca munca ta merita o recompensa si fa-ti un moft: mergi la restaurant sau la un film.

13. Daca un plan esueaza, arunca hartia la cos si schiteaza altul! – Trebuie sa ne stabilim scopurile profesionale in functie de aptitudinile noastre, sa nu ne dezamagim pe noi insine. Asigura-te ca stii ce vrei sa realizezi in viata, ce pas vrei sa faci si incotro sa cresti.

14. Nu mai astepta "momentul oportun"!

Acest articol este inspirat de articolul scris de Silviu Marian Banila si publicat pe portalul Manager.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste articolele noi introducand adresa de E-mail!

FREE Program from Tony Robbins

Motivatie pentru SUCCES!

My Daily Afirmations