10 august 2012

12 Lectii Minunate De Leadership si Management De La John Wooden!

Piramida SUCCESULUI si Cele 12 Lectii De Management Ale Lui John Wooden


Lista celor 12 lectii de leadership si management dezvoltata de John Wooden, nu este specifica doar zonei de sport, in care acesta a activat si a performat in cea mai mare parte a timpului ci si in business si in viata, intr-o egala masura.


Lecţia # 1. Adevaratele valori atrag oameni valorosi. Ca manager, o parte din responsabilitate este de a construi o echipa puternica. Pentru a face acest lucru trebuie să fii în măsură sa atragi oameni valorosi. Prima lectie a lui Wooden ne aminteşte că, dacă sistemul tau  de valoari este puternic, vei avea posibilitatea de a angaja tipul de persoana de care ai nevoie pentru echipa ta.

Lectia # 2. Love (dragoste) este cel mai puternic cuvânt din patru litere. Vorbind despre dragoste la locul de muncă poate parea ciudat, dar cuvantul dragoste este folosit aici in sensul de  a fi atent şi a susţine  persoanele pe care le conduci. 

Lectia # 3. Fii un profesor. Dacă vrei să fii un lider, fii  profesor. Arăta oamenilor cum doresti ca lucrurile sa fie facute cat mai bine. Învat-i cum să-si facă locul de muncă cel mai bun loc de munca. Investeste timp si


energie în perfectionarea lor, şi ei vor face o echipa puternica.

Lectia # 4. Emoţia este duşmanul tău. A se vedea Lectia # 2. Pierzandu-ti controlul emotiilor, la locul de muncă la fel de mult ca orisiunde, este echivalent cu a esua. Ca un lider, este important să iti gestionezi tu emotiile inainte de a le permite să te administreze ele pe tine.

Lectia # 5. Este nevoie de 10 mâini pentru a face o echipa. Aceasta lectie pare specifica jocului de baschet, dar lecţia este importanta si acaolo unde iti desfasori activitatea, la locul de muncă. Este nevoie de contributia tuturor, dacă ai de gând să obtii succesul ca o echipa. Intr-un interviu, Wooden povesteste ca a avut un antrenor căruia îi plăcea să spună, "precum un lanţ, o echipa poate fi la fel de puternic pe cat poate fi de slab doar datorita unei verigi." Acelasi lucru este valabil de la locul de muncă. Dacă vrei cu adevarat să fii cu de succes, atunci ai nevoie ca toată lumea sa lucreze pentru acelaşi obiectiv.

Lectia # 6. Lucruri mici fac ca lucruri mari sa se intample. Sa fii atent la detalii, sa faci lucrurile mici  intr-un mod cat mai corect şi sa le repeti în mod constant, aceasta este calea care te va conduce la mari succese . Wooden, a spus în felul acesta: "sunt acele mici  detalii, care sunt vitale. Lucrurile mici fac ca lucrurile mari sa se intample."

Lectia # 7. Fii zilnic regizorul propriei tale piese. Acesta este un motto de care este nevoie sa ni-l reamintim pentru a face cea mai buna zi din fiecare. Lucrurile nu vor merge neapărat in modul în care ni-l planificam zilnic, dar asta nu inseamna ca nu putem da totul pentru a  face cea buna zi. Doar tu poti controla modul în care vei face faţă provocărilor cu care te  confrunti în fiecare zi.

Lectia # 8. Morcovul este mai puternic decât batul. Pentru iubitorii de sport este posibil să mai fi auzit de modul in care-si sfatuia Wooden jucatorii. El credea în încurajare, nu in pedeapsa. El credea în dojenire, nu in inspaimantare. Stimulentele şi lauda sunt mult mai susceptibile de a-ti câştiga  respectul  şi loialitatea mai mult decât orice altceva.
Lectia # 9. Fa maretia realizabila pentru toti. Atat la nivelul unei echipe sportive cat şi intr-un colectiv de muncă, este nevoie de contribuţiile tuturor pentru face succesul realizabil. În cazul în care echipa este buna, dar are totusi o veriga slaba, atunci restul membrilor echipei trebuie sa fie foarte buni pentru a acoperi veriga slaba. Oamenii vor să reuşească - vor să atinga maretia. Asigura-te că le oferi o oportunitate in acest sens.

Lectia # 10. Cauta sa faci o schimbare semnificativă. Atunci când Wooden a inclus aceasta tema in lista sa de lectii de leadership era un tânăr profesor şi proaspat antrenor. Insa, tanar fiind, a înţeles că, atunci cand doresti sa faci ceva mai bun, asta incluzandu-te si pe tine, ai nevoie sa-ti stabilesti un obiectiv mare asfel incat schimbarea sa fie evidenta pentru toti.

Lectia # 11. Nu privi mereu la tabela de marcaj. Din nou, acest lucru pare ca ar suna din sport, ceea ce este partial adevarat. Într-o lume in care fiecare caută o avansare rapida sau un o gradificatie instantanee , oamenii sunt adesea prinsi în monitorizarea şi gestionarea rezultatelor pe termen scurt. Asigura-te că esti bine pregătit, munceste din greu, şi stabileste-ti obiective mari - rezultatele pe termen lung vor fi cu siguranta acolo, fara a privi tu la ele.

Lectia # 12. Adversitatea este activul tau. Antrenorul Wooden a spus, "Adversitatea este starea în care omul isi arata adevarat fata, si in care admiratorii il parasesc." Acest citat ma face sa ma zâmbesc, deoarece este atât de adevărat. Ne-am confruntat cu toate tipurile de adversitati şi ştiu cata singuratate iti poateaduce. Dar, in majoritatea cazurilor, cele mai mari oportunitati apar atunci când circumstanţele par a fi cele mai grave. Asigura-te că esţi pregătit pentru a face fata adversităţii şi vei fi gata să profiti de oportunităţile care iti vor apare

John Wooden a fost un profesor şi un antrenor, dar lecţiile sale de viaţă predate studentilor sai si jucatorilor din chipele pe care le-antrenat, pot fi  aplicate pentru fiecare  dintre noi in orice sector al afaceii am activa Ia aceste lucruri, aplica-le din inima si vor face din tine un manager mai bun şi, în cele din urmă, o persoană mai bună. Şi ce lucru poate fi mai important decât asta, nu-i asa?

Traducere si adaptare dupa un text aparut in HRHero-Your Employment Law Resources

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu