25 august 2012

Dor De Un Obicei....Obiceiul De A Castiga! (video)

The Habit of Winning (Obiceiul de A Castiga) ~ Vince Lombardi
Cum Sa Gandesti Ca Un INVINGATOR!

"Winners never quit and quitters never win"
Vince Lombardi

     In aceasta dimineata m-am trezit cu acest citat in minte: "Winners never quit and quitters never win." al lui Vince Lombardi, un celebru antrenor de fotbal american. Acest citat se incapatana sa alerge prin capul meu cu nesimtirea unei melodii de "sezon" care de vreme ce razbate din radiourile sau posturile tv, nu iti mai iese din cap. Intr-o incercare disperata, m-am asezat cu o ceasca de cafea in fata, si cu maraitul lui Vince in cap, pana cand la un final am zis ca... hai sa ii acord un pic de atentie. 

     "Ce faci in capul meu?" am intrebat. "De ce ma deranjezi si nu ma lasi sa-mi beau cafeaua in liniste?"

     Dupa cateva inghitituri de lichid negru si fierbinte, raspunsul la intrebari a inceput sa curga in creier ca un suvoi prin culmea, aceeasi voce de macaronar a lui Vince: "Pentru ca tu vrei sa fii un INVINGATOR, iar pentru a fi un INVINGATOR trebuie sa tii minte un lucru, Invingatorii nu RENUNTA niciodata, iar cei care pierd nu CASTIGA niciodata.

      Cu siguranta facea referire perioada mai dificila prin care trece-am! 
      Mi-am amintit brusc de un scurt discurs celebru al  acestui antrenor Vince Lombardi,  extras dintr-o carticica de aprox. 140 de pagini plina de citate si de vorbe pline de intelpciune despre succes, credinta, rasism, fotbal si afaceri. 
     Acesta este considerat cel mai bun discurs motivational din istorie, si are o aplicabilitate atat in viata sociala cat si in sport sau in activitatile profesionale. Am incercat si o traducere si o adaptare in limba romana, sper eu destul de reusita. 

The Habit of Winning
by Vince Lombardi
"Winning is not a sometime thing. You don't win once-in-a-while. You don't do things right once-in-a-while. You do them right all the time.
Winning is a habit. Unfortunately, so is losing. There is no room for second place. There is only one place in my game, and that is first place. I have finished second twice in my time at 
Green Bay, and I don't ever want to finish second again. There is a second place bowl game--but it is a game for losers played by losers. It is and always has been an American zeal to be the first in anything we do and to win, and to win, and to win.
Every time a football player goes out to play, he's got to play from the ground up. From the soles of his feet right up to his head. Every inch of him has to play. Some guys play with their heads. That's okay - you've got to be smart to be number one in my business. But, more important, you've got to play with your heart. With every fiber of your body. If you are lucky enough to find a guy with a lot of head and a lot of heart, he's never going to come off the field second.
Running a football team is no different from running any other kind of organization--an army, a political party, a business. The problems are the same. The objective is to win. To beat the other guy. Maybe that sounds hard or cruel. I don't think it is.
It is a reality of life that men are competitive and the most competitive games draw the most competitive team. That's why they're here--to compete. They know the rules and the objectives when they get in the game. The objective is to win--fairly, squarely, decently, by the rules--but to win. And in truth, I have never known a man worth his salt who in the long run, deep down in his heart, did not appreciate the grind--the discipline. There is something in good men that really yearns for...needs...discipline and the harsh reality of head-to-head combat.
I don't say these things because I believe in the "brute" nature of man, or that men must be brutalized to be
competitive. I believe in God, and I believe in human decency. But I firmly believe that any man's finest hours, his greatest fulfillment to all he holds dear, is the moment when he has worked his heart out in a good cause and lies exhausted on the field of battle victorious."
"Castigul,  nu este un lucru intamplator! Nimeni nu castiga asa, intr-o doara. Nimeni,nici macar tu nu face nimic intamplator. Chiar si tu faci lucrurile potrivit la momentul potrivit.

Sa castigi este un obicei!

Din păcate, acest lucru este pierdut din vedere. Nu există nici o satisfactie pentru locul al doilea. Există doar o singura pozitie pentru mine, in tot ceea ce fac, si aceasta este primul loc. Am terminat de doua ori pe locul doi, in perioada cand eram la Green Bay, si nu mai vreau să fiu niciodata al doilea. Există, nimic de zis si  un al doilea loc in jocul de fotbal american- dar acel loc este un joc pentru fraieri jucat de fraieri. Acesta este si a fost din totdeauna  telul american, acela de a fi primul în tot ceea ce face! Si să câstige, si să câstige, si să câstige.
De fiecare dată cand un jucător de fotbal se duce sa se joace fotbal, el trebuie să se implice total, de jos pana sus. Din tălpile picioarelor până in varful capul. Fiecare centimetru din el trebuie să joace. Unii baieti gandind strategic. Asta e bine – trebuie sa fii inteligent pentru a fi numărul unu în afacerea mea. Dar, mult mai important, este sa joci cu inima. Cu fiecare fibră a corpului tau. Dacă esti destul de norocos sa dai peste un tip cu inteligenta crescuta si cu o inimă mare, acela nu va deveni niciodata un jucator de rezerva.

Antrenarea unei echipe de fotbal nu este cu nimic diferita fata conducerea oricarui alt tip organizatie – fie ca e o armată, un partid politic, sau o afacere. Problemele sunt aceleasi. Obiectivul este de a castiga! Pentru a-l bate celalalt tip. Poate că sună dur sau inuman. Dar eu nu cred că este asa!
Este o realitate a vietii ca barbatii sunt firi competitive, iar cele mai competitive jocuri reunesc echipele cele mai competitive. Asta e motivul pentru care sunt aici – acela de a concura. Ei cunosc regulile dar isi cunosc obiectivele atunci cand intra în joc. Obiectivul este acela de a castiga – corect, cinstit, decent,  respectand normele , dar pentru A CASTIG!.

Si într-adevăr, nu am cunoscut un om sanatos si de valoare, care, în adâncul inimii sale, sa nu  fi apreciat ordinea, disciplina, importanta acesteia pe termen lung.
Exista ceva în oamenii buni, care într-adevăr tânjeste după nevoi ... ... dupa disciplina si realitatea dură a intrecerilor competitionale.

Eu nu spun aceste lucruri dintr-o credinta în "duritatea" naturii omenesti, sau din convingerea ca oamenii trebuie ar trebui să fie disciplinati pentru a fi competitivi. Nu!

Eu cred în Dumnezeu, si cred în decenta umană. Dar am cu certitudine credinta ca in final, pentru orice om de onoare,  marea implinire pentru tot ceea ce are mai scump, vine in momentul cand se implica total, (atat mental cat si emotional) pentru o cauza dreapta si sfarseste epuizat pe campul de batalie, INVINGATOR!
                                                                                      ****
MULTUMESC VINCE! Am inteles mesajul!

Va mai las in compania catorva citate celebre de-ale lui Vince Lombardi, care sper ca nu mai au nevoie de nici o traducere!* If you aren't fired with enthusiasm, you will be fired with enthusiasm.
* The quality of a person's life is in direct proportion to their
commitment to excellence, regardless of their chosen field of endeavor.
* If winning isn't everything, why do they keep score?
* The difference between a successful person and others is not a lack of
strength, not a lack of knowledge, but rather in a lack of will.
* In great attempts it is glorious even to fail.
* The spirit, the will to win, and the will to excel are the things that
endure. These qualities are so much more important than the events that
...occur.
* Obstacles are what you see when you take your eyes off the goal.
* We didn't lose the game; we just ran out of time.
* Winning isn't everything, it is the only thing.
* The dictionary is the only place where success comes before work.
* The spirit, the will to win, and the will to excel are the things that
endure.
* A game that requires the constant conjuring of animosity.
* A school without football is in danger of deteriorating into a medieval
study hall.
* But I firmly believe that any man's finest hour, his greatest fulfillment
of all he holds dear, is the moment when he has worked his heart out in a
good cause and lies exhausted on the field of battle - victorious.
* Confidence is contagious. So is lack of confidence.
* Dictionary is the only place that success comes before work. Hard work is
the price we must pay for success. I think you can accomplish anything if
you're willing to pay the price.
* I am the Fred Astaire of karate.
* I don't think there's a punch-line scheduled, is there?
* Individual commitment to a group effort - that is what makes a team work,
a company work, a society work, a civilization work.
* It's not whether you get knocked down, it's whether you get up.
* Leaders aren't born they are made. And they are made just like anything
else, through hard work. And that's the price we'll have to pay to achieve
that goal, or any goal.
* Life's battles don't always go to the stronger or faster man. But sooner
or later the man who wins, is the man who thinks he can.
* Practice does not make perfect. Only perfect practice makes perfect.
* Show me a good loser, and I'll show you a loser.
* Some people try to find things in this game that don't exist but football
is only two things - blocking and tackling.
* The difference between a successful person and others is not a lack of
strength, not a lack of knowledge, but rather a lack of will.
* The greatest accomplishment is not in never falling, but in rising again
after you fall.
* The harder you work, the harder it is to surrender.
* The only place success comes before work is in the dictionary.
* The price of success is hard work, dedication to the job at hand, and the
determination that whether we win or lose, we have applied the best of
ourselves to the task at hand.
* We would accomplish many more things if we did not think of them as
...impossible.
* Winners never quit and quitters never win.
* Winning is habit. Unfortunately, so is losing.
* Winning is not a sometime thing; it's an all time thing. You don't win
once in a while, you don't do things right once in a while, you do them
right all the time. Winning is habit. Unfortunately, so is losing.
* Winning is not everything, but wanting to win is.

Tu ce crezi?  Sa castigi e o intamplare, sau un obicei??? 

SursaCitehr.com
Imagine: Flickr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste articolele noi introducand adresa de E-mail!

FREE Program from Tony Robbins

Motivatie pentru SUCCES!

My Daily Afirmations