27 octombrie 2012

Dor De Idei Si Oportunitati de Afaceri. O Lectie ... De Succes De La Ray Kroc! (video)

Povestea De Succes A Lui Ray Kroc - Pionierul Francizelor Fast-Food

Cum Sa Iti Creezi O Retea De Restaurante Care Sa Aiba Succes Peste Noapte La Varsta De 52 De Ani? Asa Cum Spunea Si RAY KROC, "Am obtinut succesul peste noapte, dar 30 de ani a fost o noapte tare lunga"

If I had a brick for every time I’ve repeated the phrase Quality, Service, Cleanliness and Value, I think I’d probably be able to bridge the Atlantic Ocean with them.”  — Ray Kroc

"Daca as avea cate o caramida pentru fiecare data cat am repetat fraza "Calitate, Serviabilitate, Curatenie si Valoare", cred probabil ca as putea construi un pod peste Atlantic." -  Ray Kroc

Raymond Albert "Ray Kroc" a fost un vestit antreprenor si om de afaceri american, care a fost inclus de revista TIME in Top 100: Cei Mai Importanti Oameni Ai Secolului Care S-au Imbogatit In Timpul Vietii
La 15 ani, in 1917, isi ascunndea varsta reala pentru a se inrola ca sofer de salvare la Crucea Rosie, dar razboiul s-a incheiat inainte de a-si termina antrenamentul. Ulterior a cantat la pian prin localuri, apoi a vandut din usa in usa mixere de bucatarie.
In 1945,  a fost surprins de o comanda de 15 mixere, pentru un restaurant din San Bernardino, California. Acolo, a gasit un local mic, dar de succes, condus de fratii Dick si Mac McDonald, care aveau un meniu limitat dar eficient, compus din burgeri, cartofi prajiti si racoritoare. Desi parea un inconvenient, acest lucru permitea concentrarea pe calitate, la fiecare pas.
In 1955, a reusit sa impuna o viziune proprie, fratilor McDonald, care prevedea un lant de restaurante pe toata suprafata Statelor Unite, tot atunci luand nastere Corporatia McDonald, iar cinci ani mai tarziu cumparand drepturile de exclusivitate pentru McDonalds. Statisticile estimeaza ca din 1958,  McDonalds a vandut peste 150 de milioane de hamburgeri!

O filozofie unica!
Viziunea lui Ray Kroc era sa construiasca un sistem de restaurante a carui faima sa vina din metodele unice de preparare si din calitatea inalta si constanta a burgerilor, cartofilor prajiti si racoritoarelor.

“In business for yourself, but not by yourself.”

 Pentru a realiza acest lucru, el a ales o cale unica: convingerea, atat a francizorilor cat si a francizatilor, sa-i adopte viziunea proprie, adica, sa nu lucreze pentru McDonalds, ci pentru ei, impreuna cu McDonalds! El a promovat sloganul, "In afaceri pentru tine, dar nu de unul singur.", filosofia lui bazandu-se pe principiul simplu al unui scaun cu 3-picioare: un picior era a lui McDonald, al doilea, al francizatilor, si al treilea, al  furnizorilor McDonald. Scaunul este puternic, atat timp cat picioarele ii sunt puternice!

Ce trebuie de remarcat este faptul ca similar fondatorului unui alt gigant lant de fast-fooduri, KFC, colonelul Harlan Sanders , succesul in afaceri a lui Kroc a venit tarziu, dupa ce a trecut de varsta de 50 de ani.

Va invit sa urmariti documentarul de mai jos, de aprox.10 min., despre o poveste de succes din care, cu siguranta, fiecare va avea ceva de invatat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu