27 octombrie 2012

Dor De O Analiza A Sanatatii ... Sonore. In 8 Pasi! (video)


La inceputul saptamanii, v-am prezentat o conferinta cu prof. Virgiliu Gheorghe, care evidentia intr-un mod punctual influenta pe care o au o serie de factori externi cu care interactionam, atat noi, dar mai ales copiii nostri. Pornind de la premisa ca dezvoltarea si educarea copiilor nostri ar trebui sa fie un deziderat principal, prof. Gheorghe (in urma a peste opt ani de cercetari in acest domeniu), oferea cateva solutii simple, gratuite si la indemana tuturor, pentru a ajuta si inlesni o crestere si dezvoltare armonioasa a creierului copiilor si tinerilor nostri.

Astazi, va propun o o prezentare facuta in cadrul conferintelor Ted Talks de catre Julian Treasure, conferinta ce priveste analiza functiilor si rolului unui alt organ important de simt: urechea, organul cu care percepem sunetele din jur!

Julian Treasure este expert si autor al cartii Sound Business, o carte primita cu foarte mult interes de catre oanmenii de afaceri si cu multe aprecieri in lumea mass-media, inclusiv de revistele TIME Magazine, The Economist, The Times etc. Cele  3 interventii ale sale au fost urmarite intr-o medie estimata de 4 milioane de ori!!!

Ce poate fi atat de important la o prezentare despre ureche, veti spune?
Eu raspund ca trebuie sa fie, si este, si chiar daca afirmi ca tu esti "intr-o ureche"-cum se spune in popor- si nu iti pasa, nu ai ce pierde daca acorzi 10 min. vizionarii acestei prezentari!



Hinduşii spun: "Nada brahma", care în traducere înseamnă: "Lumea e sunet". Şi, într-un fel, asta-i adevărat, pentru că totul vibrează. De fapt, voi toţi cei care staţi acolo vibraţi chiar acum. Fiecare parte a corpului vostru vibrează la frecvenţe diferite. Deci sunteţi, de fapt, o coardă, fiecare dintre voi, o coardă individuală. O definiţie a sănătăţii poate fi că acea coardă e în deplină armonie. Urechile noastre nu pot auzi
acea coardă. Ele pot de fapt să audă lucruri umitoare. Urechile voastre pot auzi 10 octave. Întâmplător, putem vedea doar o octavă. Urechile voastre sunt mereu pornite. Nu aveţi "pleoape" pentru urechi. Funcţionează chiar şi când dormiţi. Cel mai mic sunet pe care-l puteţi simţi vă mişcă timpanul doar patru diametri atomici. Cel mai puternic sunet pe care-l puteţi auzi e mai puternic de un trilion de ori.

Urechile nu sunt făcute pentru auzit, ci pentru ascultat. Ascultarea e o abilitate activă. Pe câtă vreme auzitul e pasiv, ascultarea e ceva la care trebuie să muncim. E o relaţie cu sunetul. Şi cu toate acestea e o abilitate pe care nu ne-o predă nimeni. Spre exemplu, v-aţi gândit că există poziţii de ascultare, locuri de unde puteţi asculta? Aici sunt două. Ascultarea reductivă e ascultarea "pentru". Reduce totul la ce e relevant, şi elimină tot ce nu e relevant. Bărbaţii de obicei ascultă reductiv. Deci el spune: "Am problema asta". El spune: "Asta-i soluţia. Mulţumesc foarte mult. Următorul." Aşa vorbim noi, nu-i aşa băieţi?

Ascultarea expansivă, pe de altă parte, e ascultarea "cu", nu ascultarea "pentru". Nu are nicio destinaţie în minte. Se bucură doar de călătorie. Femeile de obicei ascultă expansiv. Dacă te uiţi la acestea două, contact vizual, stau cu faţa una la cealaltă, posibil vorbesc amândouă deodată. (Râsete) Bărbaţi, dacă nu rămâneţi cu nimic altceva din acest discurs, practicaţi ascultarea expansivă, şi puteţi să vă transformaţi relaţiile.

Problema cu ascultatul e că atât de mult din ce auzim e zgomot, înconjurându-ne mereu. Zgomotul ca acesta, potrivit Uniunii Europene, reduce sănătatea şi calitatea vieţii a 25% din populaţia Europei. Doi la sută din populaţia Europei -- asta înseamnă 16 milioane -- au somnul distrus de zgomot ca acela. Zgomotul ucide 200.000 de oameni în Europa. E o problemă foarte mare.

sanatate-sonora
Acum, când eraţi mici, dacă era zgomot şi nu vroiaţi să-l auziţi, vă băgaţi degetele în urechi şi fredonaţi. Zilele acestea, puteţi face un lucru asemănător, doar că arată mai bine. Arată puţin aşa. Problema cu folosirea pe scară largă a căştilor e că aduce trei mari probleme de sănătate. Prima mare problemă de sănătate e un cuvânt pe care l-a inventat Murray Schafer: "schizofonia". E o dislocare între ce vezi şi ce auzi. Deci, invităm în vieţile noastre vocile oamenilor care nu sunt prezenţi lângă noi. Cred că e ceva profund nesănătos în a trăi tot timpul în schizofonie.

A doua problemă care vine cu abuzarea căştilor e comprimarea. Zdrobim muzica pentru a o potrivi în buzunarul nostru. Şi e un cost ataşat acestui lucru. Ascultaţi asta. Aceasta e o piesă necomprimată. (Muzică) Şi acum aceeaşi muzică cu 98% din informaţie eliminată. (Muzică) Sper că cel puţin câţiva dintre voi pot auzi diferenţa dintre cele două. Există un cost al comprimării. Te face să te simţi obosit şi irascibil să trebuiască să completezi informaţia. Trebuie să ţi-o imaginezi. Nu e bine pentru tine pe termen lung.

A treia problemă cu căştile e aceasta: surzire- tulburare auditivă provocată de zgomot. 10 milioane de americani au deja asta dintr-un motiv sau altul, dar ce e foarte îngrijorător, 16%, aproape unul din şase, dintre adolescenţii americani suferă de tulburare auditivă provocată de zgomot ca rezultat al folosirii abuzive a căştilor. Un studiu la o universitate americană a descoperit că 61% din boboci au auzul deteriorat ca rezultat al abuzării căştilor. Am putea creşte o generaţie întreagă de surzi. Acum asta-i o problemă foarte serioasă.

Vă voi da trei sfaturi rapide despre cum să vă protejaţi urechile, şi vă rog să le transmiteţi copiilor voştri. Apărătoarele de auz profesioniste sunt grozave; le folosesc tot timpul. Dacă vrei să foloseşti căşti, cumpără-le pe cele mai scumpe pe care ţi le poţi permite, deoarece calitate bună înseamnă că nu trebuie să le dai atât de tare. Dacă nu poţi auzi pe cineva care-ţi vorbeşte cu voce tare, e prea tare. Şi în al treilea rând, dacă eşti în sunete puternice, e în regulă să-ţi pui degetele în urechi şi să te muţi departe de ele. Protejează-ţi urechile în acel mod.

Hai să trecem de la sunete rele şi să ne uităm la câţiva prieteni pe care vă recomand să-i căutaţi. VAP: Vânt, apă, păsări -- sunete naturale stocastice compuse din multe evenimente individuale întâmplătoare, toate foarte sănătoase, toate sunete cu care am evoluat. Căutaţi aceste sunete; sunt bune pentru voi, şi la fel e şi asta. Tăcerea e frumoasă. Elisabetanii au descris limbajul ca tăcere decorată. Vă recomand să vă îndepărtaţi de tăcere cu intenţie şi să vă creaţi peisaje sonore exact la fel ca opere de artă. Aveţi un prim plan, un fundal, toate într-o proporţie frumoasă. E distractiv să creezi cu sunete. Dacă n-o poţi face de unul singur, cere ajutorul unui profesionist. Design-ul sunetelor este viitorul şi cred că e modul în care vom schimba felul în care lumea sună.

Voi trece repede prin opt modalităţi, opt moduri prin care sunetul poate îmbunătăţi sănătatea. În primul rând, ultrasunetul: ne e familiar din terapia fizică. E de asemenea folosit pentru tratarea cancerului. Litotriţia -- salvând mii de oameni pe an de bisturiu prin pulverizarea pietrelor cu sunete de înaltă intensitate. Vindecarea prin sunet e o modalitate minunată. Există de mii de ani. Vă îndemn s-o exploraţi. Se fac multe lucruri extraordinare acolo, tratând autismul acum, demenţa şi alte condiţii. Şi muzica, desigur. Doar ascultarea muzicii e bună pentru voi, dacă e muzică făcută cu intenţie bună, făcută cu dragoste, în general. Muzică religioasă, bun. Mozart, bun. Există multe tipuri de muzică care e foarte sănătoasă.

Şi patru moduri în care trebuie să acţionaţi şi să vă implicaţi. În primul rând, ascultaţi în mod conştient. Sper că după acest discurs veţi face asta. E o întreagă dimensiune nouă la viaţa ta, şi e minunat să ai acea dimensiune. În al doilea rând, intră în contact cu crearea sunetelor. Creează sunete. Vocea e instrumentul pe care-l folosim toţi, şi totuşi câţi dintre noi sunt pregătiţi să-şi folosească vocea? Pregătiţi-vă. Învăţaţi să cântaţi. Învăţaţi să cântaţi la un instrument. Muzicienii au un creier mai mare -- e adevărat. Puteţi face asta şi în grupuri. E un antidot fantastic la schizofonie, să faci muzică şi sunete într-un grup de oameni, oricare ar fi stilul care vă place. Şi hai să ne luăm un rol administrativ pentru sunetul din jurul nostru. Protejeazăţi urechile? Da, absolut. Creează medii sonore care să fie frumoase în jurul tău, acasă şi la serviciu. Şi hai să începem să protestăm când oamenii ne asaltează cu zgomotul pe care vi l-am pus mai devreme.

Deci vă voi lăsa cu şapte lucruri pe care le puteţi face chiar acum ca să vă îmbunătăţiţi sănătatea prin sunet. Viziunea mea e a unei lumi care sună frumos, şi dacă începem toţi să facem acele lucruri, vom face un pas foarte mare în acea direcţie. Deci vă îndemn s-o luaţi pe acea cale.

Vă las cu puţin cântec de păsări, care e foarte bun pentru voi. Vă doresc sănătate sonoră.

Multumesc, SuntSanatos.ro!.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu