11 decembrie 2012

Dor De ...Cele Mai Frumoase Cantece De Craciun! (video)

Top 10 Cantece De Craciun Nemuritoare Si Inspirationale, Sau Inca Un Motiv Pentru Care Iubim Sarbatorile De Iarna!


Sarbatorile de iarna, al caror farmec, traditii si cantari au ca element principal Sarbatoarea nasterii lui Isus Hristos, este cea mai asteptata perioada de toata lumea, fara deosebire de varsta, sex sau religie. Si asta, pentru ca vine insotita cu un intreg alai de cantece si colinde, traditii de ingropare a Anului vechi si trecerea in Noul An (un nou inceput), explozia de lumini si luminite, ornamente si, placute aroma de brad, scortisoara si martipan, toate pe fundalul alb - imaculat al puritatii si curateniei!

Iar asta aduce dupa sine stari de voie buna, inspiratie, sentimentul de recunostinta si o gandire permanent pozitiva!

Si cum orice sarbatoare este insotit si de cantari si cantareti, Sarbatoarea nasterii Domnului este prevestita de vestitele colinde, specifice fiecarei regiuni, zone sau popor. 

Sesizand magia si bucuria ce se impletesc prin incantarea acestor superbe Colinde, slujitorii muzicii din diferite domenii, etno, disco-pop, dar si jazz sau rapp; sau alte genuri, au incercat in modalitati mai mult sau mai putin reusite, sa vina in intampinarea acestor Sarbatori cu creatii cat mai originale.

Exista totusi o linie de demarcatie intre, ceea ce fiecare popor numeste colinde traditionale si ... Cantecele de Craciun! Acestea din urma, sunt versuri compuse si  "puse pe note in context". Astfel ca, unele piese   au reusit sa "prinda", sa fie fredonate si "traite" de generatii intregi, ani de-a randul, astfel ca li se pot atribui pe drept cuvantul atributul de ... "colinde nemuritoare"!

TOPUL pe care l-am ales si pecare vi-l prezint mai jos, nu are menirea de a se considera un clasament, caci placerile si parerile difera si se pot schimba precum gandurile, in schimb, alegerile pe care le-am facut tin doar de criteriul - Cantece de Craciun (sau de Iarna) cele mai placute, iubite si ascultate chiar de la lansare si pana in prezent in toata lumea, si NU de Colindele Traditionale Romanesti. Voi face o lista-top si a acestora curand. Deci ...,

1. WHAM - Last Christmas
Scris in 1984 de Gerorge Michael pe vremea cand  activa in trupa Wham, a fost nr#1 in multe tari, pe toate continentele, iar in Germania a fost declarat "most successful Christmas single of all time!"


2. SHAKIN STEVENS - "Merry Christmas Everyone"
Scris de  Bob Heatlie in 1984 si lansat in decembrie 1985, a fost inclusa pe buna dreptate in colectia celor mai frumoase cantece de Craciun! Si acum inspira la miscare, buna dispozitie si ... bucurie!
Scenariul videoclipului ce ne conduce in Tara lui Mos Craciun este pur si simplu, incantator!



3. ELVIS PRESLEY - Winter Wonderland
Lansata pentru prima data in 1934 de catre Richard Himber, piesa scrisa si compusa de Felix Bernard si  Richard B. Smith, a beneficiat interpretari celebre de-a lungul timpului ( Bob Dylan, Cocteau Twins, Cyndi Lauper, Ozzy Osbourne ft. Jessica Simpson), dar cea mai placuta si ascultata interpretare ramane tot celui care a fost Regele, Elvis Presley!




4. JUDY GARLAND - Have Yourself A Merry Little Christmas 
Acest cantec a fost introdus de Judy Garland in 1944 intr-un musical, Meet me in St.Louis, iar realizatorii s-au plans atunci ca versurile erau prea deprimante, astfel ca au comandat o rescriere, devenind una dintre cele mai populare Cantece de Craciun din toate timpurile. Si aceasta piesa a beneficiat de interpretari celebre precum Frank Sinatra, Tori Amos, Christina Aquilera, Coldplay sau Luther Vandross s.a., dar tot interpretarea lui Judy a ramas cea mai ascultata!


5. MARIAH CAREY - All I Want for Christmas Is You
Aceasta melodie interpretata de frumoasa Mariah Carey este mai noua, fiind lansata in 1994, si este inspirata de sentimentele pentru opartenerul de la acea vreme, Tommy Mottola, intrand de la lansare, in topuul celor mai ascultate Cantece de Craciun.
 


6.EARTHA KIT - Santa baby
Scrisa in 1953 si beneficiind de cover-uri precum Madonna, Kylie Minogue sau chiar...Ally McBeal., aceasta "oda a lacomiei" fetelor cu fitze si cu ciorapi umpluti de bunatati de la Tiffany"-cum o numea Orson Welles, a devenit o coloana sonora placuta peste ani, si ascultata cu placere si dupa mai bine de jumatate de veac!




7. JOHN LENNON & YOKO ONO - Happy Xmas (War Is Over) 
Desi oficial versurile acestui cantec au fost scrise pentru Campania din 1969 War is Over vizand  razboiul din Vietnam, in realitate inceputul melodiei soptit, este o urare adresata copiilor cuplului - Yoko spune: "Crăciun fericit, Kyoko", iar John: "Crăciun fericit, Julian". Acesta este in mod simultan, atat un frumos Cantec de Craciun cat si un manifest pentru pacea lumii!



8. "Rockin' Around the Christmas Tree" este un Cantec de Craciun scris Johnny Marks si inregistrat de Brenda Lee in 1958 si inclus Top Billboard Hot 100 pop singles! Si aceasta piesa deosebita a devenit un cantec al tuturor timpurilor si a fost interpretata de Bill Haley & His Comets, Amy Grant, Alvin and the Chipmunks, Hanson, Cyndi Lauper, Miley Cyrus (in Hannah Montana), Jessica Simpson, s.a.



9. BONEY M - Jingle Bells
Unul dintre cele mai cunoscute cantece de Craciun, Jingle Bells a fost scris de catre James Lord Pierpont (1822–1893) si publicat cu titlu "One Horse Open Sleigh" (Un cal trage o sanie) in toamna lui 1857 pentru a fi cantat de ... Ziua Recunostintei! Ritmul si versurile au fost schimbate si re-adaptate fata de varianta originala, dar asta nu a impiedicat ca aceasta antrenanta compozitie sa nu ispiteasca cantaretii incepand cu Bing Crosby, in 1943,  Louis Armstrong, The Beatles, The Chipmunks, Judy Collins, Nat King Cole, Perry Como, Placido Domingo, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Spike Jones, Barry Manilow, The Million Dollar Quartet (Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, and Elvis Presley), NSync, Luciano Pavarotti, Smokey Robinson and the Miracles, Frank Sinatra, Fats Waller, Yello si multi, multi altii. Varianta pe care am ales-o, in interpretarea formatiei Boney M este cea care mi s-a parut cea mai placuta si ascultata.



10 ABBA - Happy New Year
Interpretata de vocalista grupului ABBA Agnetha Fältskog,si aparuta pe albumul Super Trouper, melodia este una ironica, titlul sugerand ca "Tati sa nu te imbeti in ziua de Crăciun!". Desi a fost inregistrata in 1980, varianta in limba engleza a fost lansata ca single abia in 1999, pentru promovarea CD-ului de relansare a hiturilor ABBA. (Pentru cei interesati, aici puteti gasi chiar o traducere a versurilor)


Cu siguranta ca sunt multe cantece de craciun care trezesc in fiecare o stare de spirit deosebita. Poate amintiri placute, poate indemnul de a topai sau mai stiu eu ce alte sentimente, cu siguranta, care mai de care mai placute...
Pentru mine si pentru moment, acestea sunt piesele din repertoriul international cele mai dragi sufletului, pe care le ascult cu placere in acest anotimp, ma inspira, imi dau incredere si o stare despirit deosebita, si ... m-as bucura sa aflu parerile si preferintele voastre!

Chiar, voi ce alte melodii nemuritoare ascultati cu incantare in fiecare an in perioada Sarbatorilor de Iarna? Sau ce melodii de iarna a-ti ascultat AZI, si v-au placut in mod deosebit? Numiti macar una care nu se regaseste in aceasta lista!
Multumesc!

2 comentarii: