27 februarie 2012

Dor de un Memoriu...Intelectual. Cu Daniel Kahneman! (video)

 
Oracolul din Delfi, cel mai important templu al Greciei antice, îi întâmpina pe toţi cei ce căutau înţelepciune cu un mesaj scurt scris pe frontispiciu: „gnōthi seauton”, care se traduce prin sfatul „cunoaşte-te pe tine însuţi!”. Astăzi, la aproape 3.000 de ani după scrierea acestui mesaj, continuăm să cercetăm funcţionarea unuia dintre cele mai misterioase obiecte de studiu întâlnite: mintea umană. Datorită studiilor efectuate în ultimele decenii, ce elucidează multe dintre mecanismele cogniţiei, astăzi suntem mult mai aproape de a atinge acest obiectiv.

Psihologul Daniel Kahneman, este unul dintre cei mai influenti ganditori ai timpului nostru. Laureat Nobel si parintele fondator al economiei comportamentale moderne,  munca sa a influentat modul in care ne gandim la eroarea umana, riscuri, sau luarea deciziilor. Lucrarea pe care Kahneman o numeste “un memoriu intelectual”,  prezinta ceea ce autorul numeste “masinaria mintii”, un procesor dual al creierului impartit in doua sisteme distincte care ne dicteaza cum sa gandim si sa luam decizii. Intre conceptele esentiale pe care le regasim in aceasta lucrare, este cel de experienta a sinelui. Aceasta sta la baza dualitatii conditiei umane: o parte din noi care traieste momentul, tacuta, si cealalta care este ocupata si invata din experienta.

Studiile sale, efectuate timp de peste patru decenii, au condus la identificarea mecanismelor decizionale ale creierului uman şi a identificat numeroase erori cognitive ce ne influenţează deciziile fără să ne dăm seama.
Autorul vorbeste despre aceste doua parti si despre capcanele cognitive din jurul lor in discursul sau TED:


Kahneman susţine că gândirea umană este controlată de două sisteme: SISTEMUL 1, pe care îl numeşte „thinking fast” (gândire rapidă) este inconştient, intuitiv şi nu necesită efort voluntar sau control, pe când SISTEMUL 2, denumit „thinking slow” (gândire lentă) este conştient, foloseşte raţionamente deductive şi necesită mult efort.

Pentru a observa că o persoana este furioasă nu este nevoie de un efort conştient, acest lucru 

16 februarie 2012

Dor de ...Omul din oglinda(Man in the mirror)!


Cand primesti ce doresti din aceasta lupta a vietii
Si lumea te face rege pentru o zi, 
Mergi la oglinda, uitate la tine
Si vezi ce are de spus celalalt.

Caci nu a tatalui, a mamei sau a sotiei
Judecata o asculti,
Cel a carui verdict conteaza cel mai mult in viata
Este cel care te priveste in sticla.

Unii pot crede ca esti un tip norocos,
Un om minunat,
Dar omul din sticla zice ca nu esti decat un prapadit,
Daca nu-l poti privi drept in ochi.

El trebuie multumit, lasa-i pe altii,
Caci el va ramane cu tine pana la final,
Si ai trecut cel mai periculos si mai greu test,
Daca omul din sticla iti este prieten.

Poti sa pacalesti o lume intreaga pe parcursul anilor
Si sa primesti multumiri din mers,
Dar rasplata finala va fi lacrimi si durere
Daca l-ai tradat pe omul din sticla.


Dale Wimbrow (1895-1954)
        
     Despre acest poem, s-a crezut initial ca a fost scris de către un deţinut anonim. Acest lucru s-a intamplat deoarece adevaratul autor era necunoscut iar poemul a circulat cu titlul Man In The Mirror (Omul din

14 februarie 2012

Dor de ...O Scrisoare deschisa poporului roman, adresata de Arhimandritul Iustin Pârvu


Scrisoare deschisă poporului român


de Arhimandritul Iustin Pârvu

Popor român,

Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti, şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi! Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu, dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale? Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat.
Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ. Scrierea sumeriană a apărut 1000 de ani mai târziu şi, totuşi, mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul. Cât timp o să te laşi neglijat?
Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit, chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi

4 februarie 2012

Dor de... Autobiografia lui Benjamin Franklin !

     
     Publicata initial in Franta in 1791, Autobiografia lui Franklin este una dintre cel mai des "expurgate cărţi apărute vreodată în America" conform Nicholas J. KarolidesMargaret BaldDawn B. Sova , in cartea  100 de carti interzise, fiind cenzurată încă de la prima ei publicare. În 1789, Franklin a trimis cîte un manuscris prietenilor lui, Benjamin Vaughn şi Guillaume le Veillard, primarul oraşului Passy, din Franţa, cerîndu-le sfatul. După moartea lui Franklin, în 1790, în Franţa a apărut o ediţie piratată a cărţii. Cu scopul de a publica o versiune mai „acceptabilă”, nepotul lui Franklin, William Temple Franklin, a editat versiunea în limba franceză, pe care a publicat-o în 1818 ca parte a Operelor Complete.

      Autobiografia lui Benjamin Franklin este o sinceră şi uneori pestriţă cronică a unui om care a trăit viaţa din plin. Franklin a început să îşi scrie memoriile pentru fiul său, William Franklin, de care însă mai tîrziu s-a înstrăinat. Autobiografia relatează copilăria autorului într-o familie săracă, în care era cel mai mic dintre cei 17 copii ai unui fabricant de săpun şi lumînări, ucenicia sa la o tiparniţă, precum şi postul său de agent al coloniei Pennsylvania în Anglia, în 1757. El oferă detalii despre chinurile şi strădaniile sale constante de a-şi îmbunătăţi educaţia, explicîndu-şi pasiunea pentru progres, atît pentru sine, cît şi pentru cei din jur. 
     Autobiografia se încheie cînd Franklin devine cu adevărat o figură publică şi nu numai, la nivel internaţional. În ciuda accentului pus asupra progresului şi