8 februarie 2013

Dor de Miorita, dar si de-un ... Remix!

Copiatul De Continut De Pe Alte Siteuri: Furt Sau Ingeniozitate?

 
"Educa-te singur! Afla cine esti pe masura ce lucrezi!
Pentru ca toate ideile sunt second-hand, toate sunt inspirate constient sau inconstient dintr-un milion de surse externe si sunt folosite zilnic de acel om care face asta cu o mandrie si cu o satisfactie nascute din crezul ca el este cel care le-a formulat pentru prima data; cand de fapt nu exista nici o urma de originalitate in ele in afara de acea coloratura pe care o primesc din partea temperamentului sau si care este revelata prin frazeologie.

Toate astea ar trebui sa ne invete ca 99% dintre toate lucrurile ce provin din intelectul uman este plagiat, iar aceasta lectie ar trebui sa ne invete modestia. Dar nimic nu poate face asta." - Austin Kleon.
 Am sa incep acest post copiindu-l pe Cristian Barta China (unde am vazut aceeasi fraza in care eu voi inlocui DOAR un cuvant! Dar ce sa fac daca exact asa am gandit si eu?) afirmand ca, aveam de mult in "plan"(draft, in original) ideea scrierii unui post pe aceasta tema, dar postarea lui Florin Rosoga, si mai ales cea a lui Cristi, care a dus la o risipa de cuvinte si energie plecate de la un cuvant: procrastinare (despre care am scris eu aici, cum nu o fi sesizat nimeni?),energie ce ar fi fost mai buna pe o pista de alergari, m-au grabit s-o fac!
Si asta, imediat ce am citit doar cateva din comentariile la acest articol!!!
Si  nu ascund ca si lectura articolului lui Marius Sescu, aparut , azi dimineata!
Lasand la o parte faptul ca articolul lui Florin este foarte bine scris si bine argumentat vreau sa afirm din start ca nu am fost NICIODATA si nu sunt de acod cu tot ceea ce inseamna furt sau insusirea muncii altcuiva, fara a obtine acordu!, sau in lipsa acestuia, fara a mentina sursa!

Si pentru ca am lamurit asta, sa-ti spun ce cred eu despre copiat versus furt!
Celebrul Pablo Picasso, citat chiar de Steve Jobs, in filmuletul de mai jos(min.7,29) afirma ca, "Artistii buni copiaza, artistii geniali fura!". Ca mai tarziu Steve avea sa-si schimbe modul de gandire ete altceva, dar nu despre asta discutam acum! 
Eu un sentiment crunt sa te simti furat, dar stau si ma intreb: Oare tot ceea ce avem, nu vine de undeva, de la cineva?
 
Lumea asta cunoaste DOAR 7 note muzicale, 7 culori de baza, 24 de litere (in alfabetul nostru) dar cate mii si mii de creatii nu au fost facute si nu se fac plecand de la acestea? Unele sunt unanim apreciate, altele doar partial, iar culmea e ca cei mai inversunati critici, au la randu-i alte placeri ce displac celor criticati! E atat de diversa aceasta lume, dar parca simtul proprietatii tinde sa faca din prieteni dusmani, din soti rivali si tot asa...

Stau cateodata si ma intreb, daca ar fi existat legea copyrightului pe vremea stramosilor nostri, am mai fi aflat astazi despre Miorita? Sau de doinele si baladele populare, atat de frumoase si des incantate? NU!
Cu siguranta ca nu!
Departe de a ma considera un scriitor, sau blogger creativ, tind sa cred ca am cautat in fiecare postare sa aduc originalitate, valoare si mai ales ... sursa de inspiratie!

Asa ca dragilor, personal ma bucur, sa-mi regasesc postarile sau ideile si prin alte bloguri! E adevarat, ca atunci cand nu regasesc sursa, ma doare un pic, dar ma consolez cu ideea ca ceea ce am scris sau publicat a prezentat macar atata interes incat sa fie ... furat!

P.S. O monstra amuzanta despre ce inseamna insiratie, furt sau copiere-te las pe tine sa apreciezi  o  poti vedea aici: De la Luke Skywalker la ... Harry Potter! (recomadata de Daniel Zarnescu)!

P.S. 1 Mi-ar face o place deosebita sa aflu parerea ta despre acest subiect, printr-un comentariu!
Multumesc!


4 comentarii:

  1. Tind sa cred ca mai normal e doar sa te inspiri din ceva si atat. Fara a prelua continutul(total/partial).Tot ceea ce se scrie in prezent sau in viitor are ca sursa trecutul, deci e in regula daca se consulta unele surse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta am vrut sa scot in evidenta si eu!
      E ca in viata: il inveti pe cineva meserie, si apoi se da mare Maestru, uitand sa mentioneze cine la invatat! Nu stiu daca este destul de elocvent acest exemplu, dar cu sigurata ai prins ideea.

      Spunea cineva, ca un mod educat, cum vorbeste, ce face si cum se comperta in intimitate, asa o face si pe strada, si la volan, si la locul de munca, si pe blog! Altfel spus, oriunde!

      Ștergere
  2. Profesotul meu de istorie ne spunea ca singura carte scrisa si certificat originala este Biblia in rest literatura nu face decat sa mia o tema din Biblie si sa o dezvolte.
    In tehnica lucrurile stau putin diferit, unde totul se dezvolta in sistem arbore, prin adaugarea de noi descoperiri, pornind de la trunchi, sau prin similitudine intre stiinte. Daca iei o idee dintr-o sursa si o prelucrezi cu mintea ta, incercand sa le-o prezinti si altora, de fapt asta fiind esenta invatarii, mi se pare normal, fara sa uiti sa mentionezi sursa de inspiratie. Dar daca dai copy apoi paste, este hotie la drumul mare, iar ceea ce ma surprinde, este faptul ca in aceste conditii nu se iau masuri, pentru a taia raul de la radacina, sunt din pacate atatea exemple chiar la varful piramidei sociale, dar s-ar parea ca nesimtirea devine un atribut al educatiei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Profesorul tau de istorie a fost un om foarte intelept, si avea mare dreptate, iar Dumnezeu a fost singurul care a dat omului TOTUL, chiar si pe FIUL sau, fara sa pretinda nici un drept de copyright!

      Ștergere