18 mai 2013

Intrebarea de 1.000 de puncte: Mai exista inventatori si inovatii in Romania???


Cu siguranta ca aceasta intrebare este retorica, dar din aceasta intrebare deriva de fapt, o alta: Ne mai recunoastem, apreciem si cinstim inventatorii? Aici in Romania?

Desi pare retorica, intrebarea e pe cat de pertinenta, pe atat de adevarata! Iar raspunsul la intrebare este: DA! Sau cel putin o parte dintre noi!

Toata ziua auzim prin presa sau prin alte mijloace mass-media de cercetarile facute de oameni de stiinta niponi, sau americani, dar in mod special... britanici! De eforturile si
stradaniile con-nationalilor nostri nu ne ajuta nimeni sa aflam, sa le laudam, sa ne laudam cu ei....ca sunt de-ai nostri! 

Dar vezi tu, eu am crezut si cred, in toti acesti "nebuni" sau "anormali" cum ii catalogheaza unii conationali, cu toate ca se folosesc si se bucura de rezultatele "nebunelilor" lor! Si urmaresc cu mult drag si mare interes inca din 1999, de la debut, fiecare emisiune "Garantat 100%, realizata de un roman care crede in valorile poporului roman, Catalin Stefanescu; salut si recomand tuturor demersul si initiativa celor de la 3M, "Premiaza Inovatia", un demers unic de sprijinire a inventicii romanesti, si in general, tot ce tine actiuni si initiative menite sa combata indiferenta si nepasarea celor care ar trebui,  sa promoveze aceste adevarate valori ale Romaniei: autoritati, societate...

Toti am devenit, mai mult sau mai putin, familiarizati cu termenul de senzor, dar cati dintre noi stiu ce este un ... senzor? Ceva legat de fizica, o sa spui, si pe buna dreptate ca a aparut odata cu dezvoltarea microelectronicii. Insa, denumirea senzorului provine din cuvantul latin „sensus”, care insemna simt si inainte de a fi adoptat pentru sisteme tehnice, a fost si este utilizat pentru a desemna "capacitatile organelor de simt ale oamenilor si ale organismelor vii, de a culege si prelucra informatii din mediul inconjurator si a le transmite creierului. In acest proces marimile fizice, neelectrice, sunt convertite in semnale electrice, pe care creierul le poate prelua si interpreta si pe baza carora coordoneaza actiunile muschilor." 

Si acum, intrebarea de o mie de puncte: Stiai ca cele mai multe inventii care utilizeaza senzorul apartin unor oameni, despre care nu ai invatat la scoala, nu i-au mediatizat presa sau teleziziunea, insa, s-au nascut, au trait sau chiar traiesc in Romania?

Si ca sa ma crezi, am sa-ti dau cateva exemple doar! Nu am sa-i mai pomenesc pe Petrache Poienaru, Coanda sau prof.dr. Nicolae Paulescu caci de acestia, cu siguranta ai mai auzit. Nu! Astazi o sa iti fac cunostinta cu 3 inventatori romani contemporani cu noi! 

  • IONUT ALEXANDRU BUDISTEANU, un pustiul genial din Râmnicu Valcea a obtinut marele premiu si medalia de aur la cea mai prestigioasa competitie preuniversitara de stiinta si inginerie din SUA – Intel ISEF. Ce a inventat Ionut? Masina autonoma! S-a batut cu peste 1600 de minti luminate din lumea intreaga si-a iesit invingator. La festivitatea de premiere, Ionut a urcat pe scena tinand in mana steagul Romaniei.
  • RALUCA IOANA VAN STADEN, pe care am avut ocazia sa o vad in 2010, la TedxBucharest, este detinatoarea premiului al II-lea la sectiunea Cercetatorul anului, in cadrul Galei Premiilor in Educatie – editia 2009, a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva de anul acesta, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator. Dispozitivul creat impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden (cercetator sud-african), este, dupa cum spune cercetatoarea, ,,un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de 6 minute!!!“.
  •   EMIL GODEANUinginerul de la Electroputere, care a inceput sa faca aparatura medicala in urma cu mai bine de 15 de ani si a realizat aparate de cromoterapie, electroterapie si pentru fizioterapie,  a inventat  radiocauterul!  Radoicauterul este o inventie la care "nebunul" craiovean lucreaza de sase ani si in care a investit 160.000 de euro permite realizarea de operatii mai sigure si mai simple in toate domeniile chirurgicale. Aparatul este capabil să amplifice efectul acupuncturii tradiţionale. „Biopunctorul este combinat cu un generator de frecvenţe şi un generator electromagnetic, care emit aceleaşi frecvenţe. Electroacupunctura porneşte de la principiul că fiecare organ al corpului omenesc are frecvenţa lui de rezonanţă. Un organ bolnav este un organ dereglat, el nu mai emite frecvenţa normală. Acest aparat poate restabili echilibrul“, explică Emil Godeanu. Biopunctorul integrativ poate avea efecte benefice asupra tuturor organelor. 

Eu am ales sa iti prezint doar 3 oameni cau care suntem contemporani si carora le datoram enorm pentru timpul si efortul lor! Sunt mult mai multi insa, in diverse domenii, si nu-ti ascund cat de mult m-am bucurat cand am auzit de initiativa unei companii care la aniversarea a 15 ani de cand se afla in Romania, si-a propus sa depuna un efort constant pentru a promova inovatia. 


Campania "PREMIAZA INOVATIA"   pe care vreau sa ti-o recomand cu caldura, este un proiect complex care incepe prin cateva evenimente locale desfasurate in 5 universitati prestigioase, alese pentru istoria si traditia lor in cercetare:

• Cluj - Universitatea tehnica – 22 mai- Facultatea de constructii.
• Iasi - 23 mai - Universitatea tehnica Gheorge Asachi - Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului.
• Timisoara - 12 octombrie - Universitatea de Medicina si farmacie „Victor Babes” - Facultatea de medicina Dentara.
• Brasov - 16 Octombrie - Universitatea Transilvania
• Bucuresti-periaoda 21- 25 octombrie - Universitatea Politehnica
Mai multe detalii despre calendarul evenimentului(ora de start, sali, Kol local, grup de business in focus s.a.) gasesti aici.

Scopul propus este unul demn de laudat, si anume catalizarea participarii si dialogul intre inventatori, studenti, curiosi, pasionati, mediul academic, odata cu prezentarea sustinuta de amfitrionul campanei alaturi de un inventator din regiunea respectiva. 
Miezul fiecaruia dintre evenimentele de la universitati va fi constituit din speechul sustinut de un inventator local si de discutia pe care acesta o va purta cu studentii.
Un alt moment al campaniei va fi constitui de prezentarea proiectului si a modului in care studentii se pot implica in desfasurarea sa.  Studentii vor putea participa deasemeni si la un CONCURS cu premii in care pot castiga un iPad sau un pachet de produse 3M.
La finalul seminarului, studentii vor putea discuta mai multe cu inventatorul in foaierul salii, unde va fi amenajat un mic stand 3M si unde va fi prezent si HR Managerul 3M, pentru eventuale discutii referitoare la o posibila angajare.

Am inceput acest articol cu o intrebare la care am raspuns afirmativ si, cel putin din punctul meu de vedere, cu mandrie! Nu este vina mea sau a ta ca nu suntem la curent cu astfel rezultatele unor astfel de oameni minunati. Insa, devenim responsabili, ca din moment ce aflam de astfel de initiative sa nu ramanem indiferenti. Proiectul propus si sustinut de cei de la 3M a mers mai departe, si ne aceea spun ca ne revine si noua o responsabilitate majora pe componenta de comunicare. 
Este lansat siteul www.premiileinovatiei.ro, un adevarat “wikipedia” al inventatorilor romani, o enciclopedie la zi a tuturor inventatorilor, si a inventiilor lor. Vizitatorii acestui portal pot (si chiar le recomand sa o faca) sa voteze inventiile si inventatorii pe care ii vad si despre care afla informatii, pot 

interactiona si distribui continut de pe acest site pe conturile retelelor sociale (Facebook, Twitter, Google +, Linkedin etc.)

Si tot la fel te invit sa faci si cu articol, sau macar cu informatiile din el! Nu fi unul dintre cei care se multumesc sa spuna: Stiu, si la ce imi foloseste ca stiu! Fii mandru ca esti roman lasa nici o zi sa treaca  amintind de vreunul din frumosii nostri "nebuni"!

Te salut Romania, oriunde te-ai afla!


Si acestia sunt doar cativa dintr-o galerie imensa ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste articolele noi introducand adresa de E-mail!

FREE Program from Tony Robbins

Motivatie pentru SUCCES!

My Daily Afirmations