14 septembrie 2013

10 lucruri marunte care fac o relatie stabila si longeviva!


Longevitatea unei relatii este intotdeauna construita pe o fundatie solida ale carui ingrediente sunt: onestitate, incredere si atractie; asta spune teoria, si sunt nenumarate cazuri care o confirma.
Ce, si cum fac totusi, aceste cupluri fericite altfel, de isi mentin iubirea mereu fresh si atractia reciproca a’la long?

Cred ca este important de constientizat faptul ca in dragoste, in primul rand, nu este vorba de a gasi doar persoana potrivita, cat mai ales, de a colabora cu aceasta in vederea crearii unei relatii potrivite!  Am intalnit, pot spune, de-a lungul timpului, (si cred ca si tie ti s-a intamplat) numeroase cupluri ajunse la varsta senectutii, iar printre acestea, am cunoscut cateva a caror dragoste, afectiune si respect reciproc le dadeau o stralucire aparte.
Se cunostea de departe, ca parca timpul nu le brazdase decat chipurile, nu si iubirea unuia fata de celalalt!

Desi tatal meu s-a stins din viata de aproape opt ani, casnicia parintilor mei, iubirea lor pe care am avut ocazia sa o traiesc si sa o pot analiza in comparatie cu a altora, reprezinta un model de cuplu ce a reusit sa creeze relatii de iubire de durata. Din exemplul lor, am extras 10 observatii personale, lucruri mici dar care, cred, ca au facut diferenta. Atat in cazul
lor cat si in alte cateva cazuri, pe care le-am intalnit:

1.      Isi dedica cat mai mult timp unul altuia!
Deseori am observant ca neglijenta bazata pe lipsa de atentie fata de partenerul dupa care alergi in tinerete sa il(o) cuceresti, conduce inca din perioadele de inceput, in foarte multe cazuri, la abuzuri verbale si uneori, nu de putine ori, chiar la violente fizice.
Cred ca nu exista nimic mai important si mai vital pentru durabilitatea unui cuplu decat sa cauti sa fii in permanenta “acolo” pentru celalalt!
Prea des neglijam puterea cuvintelor, mai ales, aceea de pune intrebari-ne e frica de intrebari, si de a asculta cu atentie si afectiune sincera (se simte si prin telefon), lucruri care tin de cotidianul celui drag! Desi pare un gest minor, simplul fapt de a-ti arata grija, cu-adevarat sincera fata de cel de langa tine, constituie in majoritatea cazurilor, elementul cu cel mai mare potential in consolidarea unei relatii.

Cand acorzi grija si atentie celui de langa tine, pana si respiratiile se sincronizeaza! Citisem undeva o cugetare care spunea ca “Atunci cand acordezi la fel doua piane, atunci cand apesi clapa unuia, rezoneaza celalalt.” Ce poate fi mai frumos! Atentia si afectiunea acordate in mod frecvent fac relatiile noastre sa infloreasca, iar individual, sa determine o singura crestere, sanatoasa si viguroasa.
Chiar si dupa ce a iersit la pensie, tatal meu, de fiecare data cand se intorcea din plimbarea zilnica, avea un buchetel de flori (o floare, o creaguta de liliac ceva), un zambet si un compliment pentru mama … .

Recomandare: Fii un etern observator! Fii mereu atent la ce se intampla in viata partenerului tau – comunica-ti deschis si in mod regulat. Si asta, nu pentru ca, trebuie sau e de convenienta, ci pentru ca este un “efort suplimentar” care chiar … MERITA!

2.      Nu umbla cu “fofarlica” si nu “uita” unul de celalalt!
Nu conteaza cat de “sigur” esti de dragostea cuiva, este intotdeauna placut si apreciat sa iti afirmi si sa iti arati, iubirea. Cand iubesti cu adevarat pe cineva, arata-ti iubirea zilnic si in fapte, nu doar in vorbe! Nu considera iubirea un capitol inchis la oficiul starii civile, odata cu semnarea si eliberarea actului de casatorie. Daca te-ai casatorit din dragoste, traieste-ti viata alaturi de cel ales, in dragoste! Fii la fel de natural si sincer ca in prima zi cand v-ati imbratisat, constienti de iubirea reciproca ce o simteati unul pentru celalalt!

Daca astazi ai apreciat pe cineva, spune-i! Daca ti-a placut de cineva astazi, spune-i! Spune ce ti-a placut, ce ai apreciat… Inimile sunt deseori confuze iar suferintele, deseori, amare din cauza cuvintelor nerostite, sau a presupunerilor (de multe ori, nefondate).

Recomandare: Gandeste-te ca maine n-ar mai fi! Astazi este ziua cea mai potrivita pentru a-ti exprima toata dragostea si admiratia fata de langa tine!  

3.      Ii unesc un ideal comun si “lucreaza” impreuna la acesta si, pentru acesta!
Cea mai importanta calatorie pe care o faci in viata este cea pe care o faci alaturi de “jumatatea”  vietii tale. Vei avea mult mai multe realizari  “construind” impreuna, in echipa, decat de unul singur, impotriva tuturor. La urma urmei, despre asta este vorba cred, intr-o relatie sanatoasa – munca in echipa! Este cu-adevarat, ceea ce face cercul complet! Acea unitate duala lasata mostenire de catre Dumnezeu!
Trainicia unei relatii depinde de puterea celor doi membri implicati in relatie;  iar puterea fiecarui membru pe termen lung de a face fata greutatilor, depinde de calitatea relatiei dintre cei doi membri.

Oricine te ajuta sa depasesti incercarile si sa iti concentrezi energiile pe ceea ce te pasioneaza, pe ceea ce iubesti, pe colaborare, este un prieten si profesor nepretuit, si face din acesta un partener de cursa lunga.

Recomandare: Preia conducerea si FII TU acel partener! Fa un efort si cauta sa fii cat mai atent si mai “aproape”  de ceea ce il pasioneza pe cel de langa tine si … cuceriti lumea impreuna!   

4.      Fac back-up regulat sentimentelor! Isi “reinnoiesc” constant declaratiile de dragoste!
Faptele “spun” de cele mai multe ori mai mult decat vorbele, insa nici talcul proverbului “Vorba dulce mult aduce!”- nu trebuie ignorata. Cand iubesti pe cineva trebuie sa “actionezi” in consecinta, caci faptele si gesturile, vor fi cele in masura “a spune” la modul simplu, cum  vei trata pe cineva pe termen lung.

Iti poti cere scuze de o mie de ori, la fel cum tot de-atatea ori poti spune “Te iubesc!”, dupa cum poftesti, dar daca faptele tale nu iti intaresc spusele, si nu dovedesc ceea ce spui, degeaba! Cuvintele , te dau de gol!

Recomandare: Nu este vorba de cat de multe faci pentru cei dragi ci despre dragostea pe care o pui in ceea ce faci pentru ei. Cauta sa afli ce conteaza cel mai mult pentru ei si, fa-ti un obicei din a fi alaturi de ei acolo unde le place si, a-i sprijini si incuraja sa face ceea ce conteaza si le place!

5.      Respecta imperfectiunile celuilalt care il fac OM!
Toti oamenii sunt imperfecti! Odata cu trecerea timpului, omul cu credinta isi pierde din incredere, omul calm isi pierde din rabdare, omul generos devine mai egoist si chiar si cei cu o memorie foarte buna devin mai uituci. J

Si stii ce? Si tu esti OM si partenerul tau e un OM! De fapt, toti suntem! J
Toti facem greseli, toti ne mai pierdem cumpatul si toti avem cate un moment cand suntem prinsi cu garda jos! Ne mai impiedicam, mai alunecam, ne mai balbaim, mai incurcam datele aniversare sau numele …Toti avem astfel de momente, momentele noastre! In cele mai multe cazuri, desi suntem haiosi, suntem remarcabil de originali si de … OAMENI!

Recomandare: Ramai alaturi de cei dragi si “treci” peste momentele de imperfectiune oferindu-le aceeasi afectiune si curtoazie; daca ei nu sunt dispusi sa o primeasca, atunci nu merita sa fii in preajma lor nici in momentele de “perfectiune”.

6.      Se concentreaza pe placerile celuilalt!
Lucrul pe care iti concentrezi atentia te face sa cresti si sa devii mai puternic in orice relatie. Cand te concentrezi pe calitatile minunate pe care le are o persoana, relatia cu acea persoana va fi una minunata. Cand vei cauta sa evidentiezi doar defectele pe care le are acea persoana, relatia va fi, bineinteles, una defectuoasa. La fel se poate spune ca atunci cand te concentrezi pe beneficiile unei situatii vei avea si satisfactia de a te bucura de acele avantaje pe care le vei obtine. Insa atunci cand te concentrezi doar asupra dezavantajelor, tot ce poti obtine sunt nervi, iritare, invidie, incruntari …

Recomandare: Vezi doar ce vrei tu sa vezi, iar ceea ce vezi determina starea de sanatate a relatiei tale! Atitudinea ta poate parea un gest minor, dar tocmai acest gest minor va face diferenta. Nu-ti fa un punct de vedere din a observa doar ceea ce partenerul … NU face!

7.      Inteleg ca intr-un cuplu exista ceva mai mult, decat atractia fizica!
Cautand sa iti alegi partenerul doar pentru cum arata “pe din afara” este ca si cum ai alege mancarea pe baza de culoare si nu pe baza de gust si efecte asupra organismului. Este un non-sens! Chiar si Socrate spunea acum 2.000 de ani ca, ”Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci”.
Sunt caracteristici innascute, invizibile, care nu pot fi cuantificate, dar care insa, pot crea o atractie “sanatoasa” de lunga durata. In totdeauna trebuie identificat acel numitor comun ce corespunde intereselor si perspectivelor de viata ale ambilor parteneri.

Asa cum unii oameni se bucura de mirosul florilor de tei, in timp ce altii prefera mirosul aromat al busuiocului, exista undeva o latura comuna, o atractie magnetica, uneori neinteleasa, catre anumiti oameni, anumite locuri, anumite lucruri …. Uneori chiar cicatricile unui suflet ce cauta vindecare pot crea legaturi puternice si foarte durabile.
Cine se aseamana se-aduna spune un proverb popular, si asta nu cred ca face referire doar la atractia fizica! J

8.      Cauta sa rezolve problemele si conflictele prin intelegere, colaborare si comunicare, nu prin acuze, blamari sau represalii!
Daca esti dezamagit de tine sau te simti frustrat in prezenta celui de langa tine, nu vei gasi niciodata raspuns sau rezolvare la cei din jurul tau. Acuzele pe care ti le aduci tie sau le aduci altora nu au nici o valoare. Calea pentru a trece peste durerile din trecut nu cunoaste razbunare, bataie de joc, intimidare sau represalii ci este reprezentata de iubire, iertare si recunostinta neconditionata.

Recomandare: Fa pace cu trecutul tau, iarta-ti partenerul, si iubeste intens momentul prezent pentru lucrurile care crezi ca merita. Exista o multime de lucruri frumoase pe care sa le iubesti chiar acum, trebuie doar sa privesti in jur, sa “deschizi ochii” si sa le vezi. Sa iubesti nu a fost niciodata usor, mai ales atunci cand vremurile sunt dificile, dar este cea mai usoara, mai puternica si mai pozitiva actiune posibila care conduce la relatii de durata!

9.      Sunt deschisi unul fata de celalalt si se sprijina reciproc in incercarile repetate de adaptare!
Spuneam mai devreme ca suntem UNICI! Asta inseamna ca suntem si diferiti unul fata de celalalt, iar intrarea intr-o relatie pe termen lung inseamna, in primul rand deschidere si adaptabilitate. Atunci cand incepi o relatie, ce ti-o doresti pe termen lung, nu te astepta ca partenerul sa te cunoasca la perfectie si fii deschis, accepta si raspunde la intrebari. Nu te astepta ca partenerul sa rezolve problemele legate de necunoastere si nestiinta(cu care te confrunti si tu dealtfel); comunicati, incurajati-va reciproc si ajutati-va mereu in a va cunoaste unul pe altul. Acceptati “necunoscutele” si cauti sa le identificati impreuna, nu prin rude sau prieteni.
Reprezentarile fiecaruia cu privire la realitate sunt unice; ele reprezinta modul personal al fiecaruia de a vedea lumea. Este ca o harta proprie, dar la fel ca orice harta, este incompleta si plina de generalitati, omisiuni si distorsiuni.
Acesta este motivul pentru care doi oameni sunt martorii aceluiasi eveniment si, cu toate acestea, il percep in mod diferit. “Harta nu reprezinta teritoriul” spunea Alfred Korzybski!

Recomandare: Cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizam este urmatorul: chiar daca suntem diferiti, nu suntem singuri! Nu conteaza cat de bizar, jenat sau rusinat te simti vis-à-vis de situatia ta, partenerul  care vine in viata ta are trairi si simtiri similare, si vrea sa te ajute! Fii sigur de asta! Cand auzi in minte acea voce care spune: “Sunt singur!”, ignor-o, caci nu e decat vocea nesigurantei care incearca sa-ti vanda o minciuna.

10.  Isi iau angajamentul sa “creasca” impreuna!  
Cand spun a-ti lua angajamentul , nu ma refer la faptul de a-ti gasi pe cineva caruia sa i te dedici cu trup si suflet, renuntand la visurile si idealurile tale, ci la faptul de a gasi pe cineva pe care sa-l regasesti in credintele si visurile tale! Cand esti conectat cu cineva “special”, mai ales daca e vorba de partenerul de “cursa lunga”, aceasta persoana te poate ajuta sa dai mereu tot ce-i mai bun din tine, sa fii in permanenta cea mai buna “copie” a ta! In acest fel, nici unul din voi nu va avea timp sa se intalneasca cu “cel mai bun din celalalt”, deoarece nu vor fi intr-o competitive; se vor sprijini, se vor completa si vor petrece timpul impreuna in cautarea modurilor si modalitatilor prin care sa creasca si sa se dezvolte impreuna.

Recomandare: Cand ganditi cu credinta si sinceritate la ceea ce v-ar putea aduce valoare, atat tie cat si partenerului tau, veti putea descoperi, de multe ori, ca mai inainte de a da sau a primi unul de la celalalt(sfaturi, raspunsuri, cadouri), veti avea ocazia mai degraba sa participati mai degraba  la bucuriile si necazurile pe care o experienta de viata traita impreuna le aduce. Indiferent ce se intampla, voi doi trebuie sa fiti acolo unul pentru celalalt, sa cresteti si sa va dezvoltati ca UNUL!  


CONCLUZII?
Cele mai bune si longevive relatii nu tin cont de cat de prielnice sau neprielnice sunt vremurile pe care le parcurg impreuna, nici de obstacolele pe care le intampina si uneori nu le depasesc(se mai intampla!), ci de faptul cum spui “Te iubesc!” si cum o simti, chiar dupa 30-40-50 de ani petrecuti impreuna! Si a iubi pe cineva nu inseamna sa i-o spui in fiecare zi (nu ca ar deranja pe cineva) ci in a-i arata  in felul tau sincer si onest, acest lucru, in fiecare zi!

In final, draga cititorule, m-as bucura sa aflu cate ceva si din experienta ta, in special, ce te ajuta pe tine sa creezi o relatie fericita si de durata?   

Te rog lasa-mi un comentariu mai jos si impartaseste-ti gandurile cu comunitatea. 
Multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu