4 octombrie 2013

Dor de un ... Bolero!(video cu Maya Plisetskaya)


Am revazut-o dimineata, intr-o inregistrare la 80 de ani pe una dintre balerinele mele favorite: Maya Plisetskaya, si mi-am spus ca va fac cunostinta si voua, celor care nu ati auzit, inca de ea.
Maya Mikhailovna Plisetskaya, astazi in varsta de 83 de ani, a fost una dintre cele mai celebre dansatoare de balet din toate timpurile. A inceput sa studieze dansul sub indrumarea Elizavetei Gerdt(o alta legenda a baletului), prim balerina a Scolii Imperiale de balet, debutand pe scena celebrului Bolshoi Theatre la varsta de doar 11 ani!
In 1943 a absolvit scoala de coregrafie dupa care a dansat la Bolshoi Theatre pana in 1980, dupa care, impreuna cu compozitorul si sotul 
Rodion Shchedrin au plecat la Roma si apoi la Madrid unde a lucrat ca director artistic. Dupa ce Galina Ulanova a parasit scena, Maya a fost declarata Prim balerina absoluta a teatrului Bolshoi. 

La a 80-a aniversare,  Financial Times scriaShe was, and still is, a star, ballet's monstre sacré, the final statement about theatrical glamour, a flaring, flaming beacon in a world of dimly twinkling talents, a beauty in the world of prettiness. Iar viata ei a fost descrisa de criticul de balet André Philippe Hersin in trei cuvinte: genius, audacity and avant-garde.

Printre cele mai aclamate roluri ale sale amintesc Odette-Odilia in Lacul lebedelor - Swan Lake (1947) si Aurora in Frumoasa Adormita - Sleeping Beauty (1961), dar si a Printesei Tverskaya, din Anna Karenina. S-a retras din activitate la varsta de 65 de ani, ca solists, tot de la Bolshoi Theatre.
In inregistrarea de mai jos, te invit sa o admiri pe Maya Plisetskaya dansand Bolero-ul lui Maurice Bejart intr-o inregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité!

Vizionare placuta!

                                  Maya Plisetskaya - BOLÉRO (Ravel) [20 min.] on Vimeo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste articolele noi introducand adresa de E-mail!

FREE Program from Tony Robbins

Motivatie pentru SUCCES!

My Daily Afirmations