8 noiembrie 2013

Dor de o atitudine de ... INVINGATOR! (o lectie video extraordinara)

Un copil de 11 de ani, cu paralizie cerebrala terminală alearga o cursa de 400 m alaturi de colegii de clasa ... terminand-o!


"Învingătorii nu renunţă, iar cei care renunţă nu ajung învingători." - Aristotel
Clipul video pe care il recomand denota o atitudine de adevarat luptator si INVINGATOR! Si mare dreptate avea Aristotel, cand facea afirmatia de mai sus!
Urmatind clipul de mai jos veti intelege pe deplin talcul afirmatiei facute de Luka, prietenul de la care am primit aceasta inregistrare pe e-mail: Invingator este cel ce nu renunta! Comentariul ii apartine laolalta!

"Dacă îl privești pe acest puști cu handicap numai față de învingător nu are, cel puțin nu în accepțiunea noastră. Privind la acest filmuleț
poți trage multe concluzii și ești nevoit să recunoști fărăr rezerve că Matt, puștiul din film cu paralizie cerebrala in faza terminala, este un învingător.
"Matt, you're not going to stop, are you?" - l-a intrebat incurajator prof. de sport.
"No way!", a raspuns gafaind Matt.
Habar nu am ce educație a primit sau în ce fel a ajuns el să participe la acea cursă organizată de Field Day la Colonial Hills Elementary School, dar faptul că e în aceeași cursă alături de copii „normali” spune multe atât despre el, cât și despre părinții săi și sistemul care i-a permis acest lucru.
La început am avut senzația că e un nonsens să îl văd concurând cu ceilalți copii, apoi vine momentul când am fost convins că e vorba doar de un start simbolic. Acel copil nu numai că nu avea cum să facă parte din concurs, dar mi-era clar că nu are nici o șansă să termine acea primă tură. Pt o clipă, pe la jumătatea primei ture, picioarele i se împleticesc și dă senzația că se va prăbuși, apoi vine acel adult care i se alătură sprijinindu-l moral. Nu mi-a venit să cred când am văzut că Matt nu se oprește la linia de finish, ci continuă cursa. El nu a concurat de la bun început, cu ceilalți copii, căci ei terminaseră deja cursa, el concura cu sine însuși. Probabil aceasta este cea mai dură cursă posibilă, dar e o cursă în care învingătorul ia totul, câștigi sau pierzi, Poți să pierzi doar dacă te oprești, dar dacă ajungi la final, tu ești ÎNVINGĂTORUL.

Se pare că toți cei din jurul lui Matt știau sau au înțeles aceste lucruri, căci i s-au alăturat sprijinindu-l. Matt a fost pe cont propriu jumătate de tură și a avut pe cineva lângă el atunci când a fost pe punctul de a claca. Era un profesor, cineva care îi știa potențialul și avea încredere în el.
Ceilalți aveau propria lor cursă , dar după cele două ture nu au putut să îl ignore pe puștiul care nu renunțase. Matt merita tot respectul lor și ceea ce a urmat a fost de-a dreptul firesc. Acum toți știau că Matt poate să termine cursa, cursa cu el însuși și pt asta are are nevoie de sprijinul lor. Astfel Matt nu mai avea nici o șansă să piardă, era condamnat să fie învingător. De fapt a fost învingător de la bun început, de la start, sau probabil cu mult înainte, din momentul în care a pășit pe acel teren."

Arata si tu mai departe, daca te-a impresionat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu