1 iunie 2014

Dor de acel element care face diferenta: ierarhizarea valorilor!


Fiecare sistem complex, fie el o unealta de fabrica, computer, ori fiinta umana trebuie sa functioneze prin eforturi conjugate. Partile lui trebuie sa functioneze impreuna; fiecare trebuie sa sprijine o alta actiune, ca sa poata lucra la cel mai inalt nivel. Daca piesele unei masinarii ar incerca sa traga in doua parti opuse, masinaria si-ar pierde coordonarea si s-ar putea defecta.

Si cu fiintele umane, lucrurile stau la fel. Putem invata sa generam cele mai eficiente comportamente, dar daca acele comportamente nu vin in sprijinul celor mai profunde dintre dorintele si nevoile noastre, daca acele comportamente nu tin seama de alte lucruri care sunt importante pentru noi, atunci intervine un conflict intern si pierdem continuitatea necesara succesului pe scara larga. Daca o persoana realizeaza ceva, dar in mod nedefinit isi doreste altceva, nu va fi pe deplin fericita si multumita. Insa, atunci cand cineva isi doreste un tel, dar pentru a-l atinge, isi calca in picioare propria convingere in legatura cu ce este bine si ce este rau, atunci apare zbuciumul. Pentru a ne schimba cu adevarat, pentru a ne dezvolta si prospera, trebuie sa devenim perfect constienti de regulile noastre si ale altora, precum si de felul in care judecam succesul sau esecul. Astfel, putem avea totul si sa ne simtim ca si cand nu am avea nimic. Aceasta este forta elementului care face diferenta, numit si valori.

Ce sunt valorile?

Sunt pur si simplu convingerile noastre proprii, personale si individuale in legatura cu ceea ce este cel mai important pentru fiecare. Valorile noastre reprezinta sistemele de referinta despre bine si rau, corect si incorect.
"Un muzician trebuie sa compuna muzica,
un pictor trebuie sa picteze, un poet sa scrie,
daca vrea sa cada la pace cu el insusi" ~ Abraham Maslow
Maslow vorbeste despre artisti, dar punctul de vedere este universal valabil. Valorile noastre sunt acele lucruri de care avem in mod fundamental nu, nevoie ca sa mergem inainte. Daca nu, nu ne vom simti oameni impliniti si intregi. Acel sentiment de consecventa sau integritate si unitate personala, vine din simtul implinirii valorilor proprii prin comportamentul nostru prezent. Ele chiar hotarasc de ce anume sa ne ferim, generand intregul stil de viata pe care il traim. Valorile reprezinta nivelul de educatie al judecatilor din creierul uman.

De la felul cum te imbraci si ce masina conduci, pana la casa in care locuiesti, cu cine te casatoresti (daca te casatoresti!), sau cum iti cresti copiii, de la ceea ce te sprijina pana la ce anume faci ca sa iti castigi existenta, impactul asupra valorilor tale este nesfarsit. Ele constituie baza care ne defineste relatiile in orice situatie de viata. Sunt secretul suprem al intelegerii si prevederii propriilor comportamente ca si pe ale altora - "cheia de bolta a slobozirii farmecului din fiinta ta." - Anthony Robbins

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu