28 august 2014

Dor de ... un set de intrebari corecte care iti pot schimba viata!

Marturisesc ca am fost prima data in postura de a-mi pune intrebari serioase despre viata la o varsta destul de inaintata. Cred ca aveam vreo 35 de ani....
Iar cel care m-a provocat la a-mi pune aceste intrebari, (un set de zece, la care trebuia sa raspund intr-o saptamana) era un trainer tanar, Andy Szekely, pe care - recunosc - il priveam cu neincredere. 
Acuma, trebuie sa o recunoastem ca intrebarea - Ce-mi doresc cu adevarat? - este o intrebare infricosatoare si e mult mai usor sa de ignorat. Si chiar o ignoram! Cu toate astea, ea nu dispare niciodata
din mintea noastra. 

Este una dintre acele intrebari staruitoare care ne urmareste peste tot asemenea unui catelus devotat. Este cu noi in fiecare moment al existentei noastre, iar neconstientizarea faptului ca nu am aflat inca raspunsul la ea genereaza deseori o stare profunda de confuzie si nefericire.

Spunem da unor lucruri pe care nu ni le dorim si nu celor pe care le vrem, doar pentru ca nu realizam ca trebuie sa fim foarte atenti la aceasta intrebare vitala in fiecare zi a vietii noastre.

In iarna lui 2012, aveam sa-l cunosc pe Anthony Robbins, sau Why Man (Omul De ce) - cum i se mai spune. Mai  intai prin intermediul cartii Putere Nemarginita - cartea care mi-a schimbat viata - si apoi prin intermediul programelor sale, la unul dintre ele, UPW - Unleash the Power Within, participand chiar in martie anul acesta la Londra, alaturi de cativa romani printre care si Mihaela Tatu (realizatoare TV - De 3 X Femeie).


Spune-am ca atat Andy, dar mai ales Tony, mi-au schimbat viata prin faptul ca m-au provocat la ... intrebari! Ce au intrebarile atat de deosebit incat sa poata modela un destin?

Pai au! In momentul in care iti pui anumite intrebari, intrebari bine alese, creierul nostru incepe sa gandeasca si sa caute raspunsuri, iar daca stam bine sa ne gandim, asta si cautam de fapt toata viata. Raspunsuri cat mai corecte, nu-i asa? 
Trebuie sa ne intelegem insa ca nu exista raspunsuri corecte sau raspunsuri gresite. Uneori insa, prin simplul fapt ca iti adresezi acele intrebari potrivite, realizezi ca devii mai constient de ceea ce se intampla in viata ta. De aceea probabil, si Allan Pease afirma cu ceva ani in urma ca "Intrebarile sunt de fapt ... raspunsuri."

In concluzie, terminandu-mi argumentatia legata de importanta intrebarilor, da-mi voie sa te provoc si sa iti ofer un set de intrebari, atent alese din cursurile lui Tony, la care te invit sa raspunzi cu sinceritate si responsabilitate. In fond fac referire la viata ta, de ce nu ai face-o!
Deci,


1. Cati ani ai avea, daca nu ai sti ce varsta ai?

2. Ce este mai rau pentru tine: sa esuezi sau sa nu incerci niciodata?

3. Daca esti constient ca viata este asa de scurta, de ce faci atat de multe lucruri care nu iti plac si de ce iti plac atat de multe lucruri pe care nu le faci?

4. Faci ceea ce iti place sau te multumesti cu ceea ce faci?

5. Daca durata medie de viata a omului ar fi de 40 de ani, cum ti-ai trai viata?

6. Iti pasa mai mult sa faci lucrurile in mod corect sau sa faci lucrurile corecte?

7. Daca ai putea oferi un singur sfat unui nou-nascut, care ar fi acela?

8. Care este lucrul pe care tu il faci diferit de ceilalti?

9. Ai vazut vreodata nebunie in ceva, dupa care mai tarziu ai vazut creativitate?

10. Cum te-ai simti daca ar trebui sa renunti la ceva de care te agati de foarte mult timp?

11. Daca ar fi sa te muti intr-o alta tara, care ar fi aceea si de ce?

12. Care este cel mai important lucru pe care nu iti doresti sa il faci, nu l-ai facut inca, dar trebuie sa il faci? Ce te impiedica sa il faci, ACUM?

13. Crezi ca este posibil sa cunosti adevarul fara a-l pune mai intai la indoiala?

14. Esti un prieten bun? Ti-ai dori sa fii propriul tau prieten?

15. S-a adeverit vreodata cea mai mare temere a ta?

16. Pentru ce anume esti cel mai recunoscator?

17. Iti mai amintesti de ce erai atat de suparat in urma cu 5 ani? Mai conteaza acum?

18. Daca nu acum, atunci cand?

19. In ce perioada din trecut te-ai simtit cel mai bine si ai simtit ca traiesti cu adevarat?

20. Ti se pare ca ai mai trait ziua aceasta de 100 de ori pana in prezent?

21. Daca ai sti ca toate persoanele pe care le cunosti vor inceta sa mai existe incepand de maine, pe cine ai vizita astazi?

22. Daca invatam din greseli, de ce ne este mereu frica sa facem greseli?

23. Ce ai face diferit daca ai sti ca nimeni nu te va judeca?

24. Peste 5 ani, iti vei aminte ce ai facut ieri? Dar alaltaieri?

25. Daca ar fi sa numesti un singur pe care il consideri cel mai important pentru viata ta, care ar fi acela? Crezi ca faci totul, pentru el?


In fiecare moment luam decizii. Chiar si lecturarea acestui articol este rezultatul unei decizii pe care ai luat-o, si anume, aceea de a afla mai multe despre anumite intrebari care iti schimba viata. Nu-i asa?

Intrebarea pe care vreau sa ti-o pun acum, la final este: iei singur si responsabil toate deciziile care iti afecteaza viata sau mai lasi si pe altii sa ia decizi si sa raspunda la intrebari pentru tine?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu