3 august 2014

Exista o cale spre fericire sau fericirea este calea?



In urma cu 2.500 de ani, ganditorul chinez Lao Tsu(Lao zi sau Lao tse), profetul caruia ii este atribuita lucrarea profunda, Tao Te King, tradusa in mai multe limbi decat orice alta carte pe lume, cu exceptia Bibliei, sfatuia prin unul dintre versete:

"Amintește-ți in fiecare zi că nu există o cale spre fericire, ci că fericirea este calea."

Poate ca și tu, ca și mine, ca și majoritatea dintre noi, ai o listă lungă cu obiective despre care crezi că te vor face fericit atunci când le vei fi atins, dar, dacă îți examinezi starea de fericire din acest moment, vei constata că, deși ți-ai implinit niște ambiții sau dorințe din trecut, asta nu ti-a oferit o stare de bucurie de lunga durată. Nu-i așa?

Dorințele pot produce anxietate, stress, sentimentul că te afli într-o competiție și că trebuie neapărat să recunoști dorințele care îți produc aceste senzații.

Conform recomandării din versetul lui Lao Tzu, trebuie cautata atingerea unei stări de fericire în  orice împrejurare a vieții, în loc să asteptăm ca evenimentele externe să ne aducă bucurie. Majoritatea dintre noi, asta facem!

"Să petrecem o zi din viața noastră la fel de liberi ca natura și să nu ne indepărtăm de la calea noastră din cauza vreunei coji de nucă sau a vreunei aripi de țânțar care cade pe șine în fața trenului vieții noastre ... Dacă locomotiva șuieră, las-o să șuiere până răgușește. Dacă clopoțelul sună, de ce am fugi? 
Tot timpul regret ca nu mai sunt la fel de înțelept ca în ziua în care m-am născut." - Henry David Thoreau

Ai incredere in intelepciunea ta fundamentala. Nu lasa dorintele sa-ti intunece legatura luminoasa si eterna cu cel care esti cu adevarat! Crezi că este greu?
Sau mai bine, din punctul tau de vedere, exista o cale spre fericire sau fericirea este calea?

Crezi ca toate lucrurile de care ai nevoie acum, sunt aici?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu