23 ianuarie 2015

Am gasit astazi, intamplator, un articol extrem de interesant, mai ales ca vine in context cun una din problemele acute ale manitatii: lipsa de timp! Il redau integral, pentru ca merita citit!
Una dintre cele mai mari probleme resimtite în societatea moderna este supraîncarcarea, supraangajamentul, suprasolicitarea. Stati de vorba cu oamenii despre modul în care acestia se simt si raspunsul invariabil va fi “sunt superocupat”, “sunt nebun de ocupat” sau “incredibil de ocupat.”


Când oamenii nu sunt foarte ocupati la locul de munca, atunci ei sunt foarte ocupati cu exercitiile fizice, cu distractia sau cu dusul copiiilor la
lectiile de chineza. Sau poate ca sunt incredibil de ocupati cu un joc de fotbal pe calculator, descoperirea arborelui genealogic sau cu fabricarea acasa a untului.
Iar daca exista vreodata un moment mai linistit – sa spunem, în timp ce asteapta la coada la magazinul alimentar sau in trafic – atunci apeleaza la telefonul mobil. Este demn de remarcat faptul ca un studiu publicat in revista Science arata cât de departe ar merge oamenii pentru a evita introspectia . “Am remarcat cât de strâns legati de dispozitivele noastre suntem cu totii si ca oamenii par sa gaseasca orice scuza posibila pentru a se tine ocupati”, a declarat Timothy Wilson, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia si principalul autor al studiului. “Nimeni nu a mai facut un simplu studiu în care sa lase oamenii sa ramâna singuri cu gândurile lor.”
Rezultatele l-au surprins si au creat agitatie în comunitatile psihologice si în domeniul neurostiintelor.
În 11 experimente care au implicat mai mult de 700 de persoane, majoritatea participantilor au raportat ca au gasit neplacut sa fie singuri într-o camera cu gândurile lor pentru doar 6 pâna la 15 minute. Mai mult decât atât, într-un alt experiment, 64 % dintre barbati si 15 % dintre femei au început sa-si administreze mici socuri electrice când au fost lasati în pace cu gândurile lor. Aceleasi persoane au spus anterior ca vor plati bani pentru a evita sa primeasca mini-electrosocuri. Nu conta daca subiectii implicati în exercitiul contemplativ se gaseau la domiciliu sau în laborator, sau în cazul în care li s-au dat sugestii despre ce sa se gândeasca, ca de exemplu o vacanta viitoare, ei pur si simplu nu se simteau placut în propriile lor minti.
Asta se întâmpla pentru ca fiintele umane, atunci când sunt lasate singure, au tendinta de a reflecta asupra a ceea ce nu merge bine în viata lor. Am evoluat ca specie pentru a deveni experti în rezolvarea problemelor si în gasirea de întelesuri. Ceea ce vâneaza mintea noastra, atunci când nu suntem ocupati cu actualizarea paginii noastre de Facebook sau în timpul orelor de aerobic, sunt lucrurile pe care nu le-am rezolvat – relatii dificile, esecuri personale si profesionale, probleme cu banii, sanatate si asa mai departe. Si pâna când nu exista o solutie, sau cel putin un fel de întelegere sau acceptare a problemelor, aceste gânduri vor reverbera in continuare in capetele noastre.

Buna ziua anxietate. Buna ziua insomnie.
O explicatie de ce oamenii se tin atât de ocupati si ar fi dispusi mai degraba sa se electrocuteze este ca ei încearca sa evite acest tip de ganduri negative“, a declarat Ethan Kross, director al departamentului de Emotii si Auto Control din cadrul Universitatatii din Michigan.
“Nu ne simtim bine gândind daca nu avem o educatie in sensul asta“.
Comediantul Louis CK are un clip pe youtube care a fost urmarit de peste noua milioane de ori pe YouTube în care acesta descrie acest sentiment de stingheritate.

“Uneori, când lucrurile se limpezesc si nici nu te uiti la nimic si te gasesti în masina si începi sa conduci si atunci: oh! nu! uite-o ca vine, pt. ca sunt singur, si începe sa te viziteze si pe tine tocmai aceasta tristete“, a spus el. “si de aceea ne apucam sa dam telefoane si sms-uri în timp ce conducem. Oamenii sunt dispusi sa riste viata lor si a altora deoarece ei nu-si doresc sa ramana singuri nici macar pentru o secunda pentru ca le este greu.”

Dar nu-ti poti rezolva problemele si nu poti scapa de ele daca nu-ti permiti un pic de timp sa te gândeasti la ele. Este o cerinta naturala ignorata de cultura noastra care pretuieste mai mult actul de a face decat a gandi si crede ca raspunsurile vin mai degraba din propria-ti munca decat din ceea ce ai in cap.

“E ca si cum suntem toti în aceasta mare familie dependenta în care toate aceste treburi par normale pe cand in realitate acestea sunt într-adevar daunatoare“, a declarat Stephanie Brown, psiholog din Silicon Valley si autor al cartii “Viteza: Confruntand dependenta noastra de repede si mai repede – si depasind fricile noastre de a o lasa mai moale”
“Exista aceasta convingere larg raspândita ca introspectia si simtirea doar te vor încetini, te vor trage în jos si-ti vor sta in drum, dar in fapt este exact este opusul. ”

Suprimarea sentimentelor negative le da chiar mai multa putere, a spus ea, ceea ce duce la gânduri negative noi, care ii fac pe oameni sa fie si mai ocupati pentru a le tine in frau. Tiparul cognitiv repetitiv al eschivarii emotiilor are la baza o serie de probleme psihologice cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva, anxietatea, atacuri de panica si depresie, fara sa mai vorbim de o serie de dependente. Este, de asemenea, asociat cu diverse probleme somatice, cum ar fi eczeme, sindrom de colon iritabil, astm, inflamatii, dereglarea imunitatii si dureri de cap.
Studiile sugereaza ca neacordarea de timp pentru a reflecta afecteaza capacitatea de a empatiza cu ceilalti. “Cu cat sunt mai în contact cu propriile mele sentimente si experiente cu atat mai bogate si mai precise sunt presupunerile mele asupra a ceea ce trece prin mintea unei alte persoane”, a declarat Giancarlo Dimaggio, psihiatru in cadrul Centrului pentru terapie metacognitiva interpersonala din Roma, care studiaza interactiunea dintre auto-introspectie si empatie. “Sentimentul ca simti este o abilitate care se atrofiaza in timp, daca nu-l utilizati.”
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca o minte inactiva este un creuzet de creativitate. O serie de studii au aratat ca oamenii au tendinta de a veni cu mai multe noi utilizari pentru diverse obiecte daca le este data înainte o sarcina usoara care le permite mintii lor sa reflecteze, sa se intrebe mai degraba, decât un exercitiu mai greu.
“Prelucrare mentala meditativa încurajeaza creativitatea si solutiile pentru ca imaginandu-ti problema ta ca si cum nu te-ai afla in ea nu este la fel ca si cum ai trai-o in realitate”, a declarat Jonathan Smallwood, neurolog de la Universitatea din York, Anglia. “Utilizarea imaginatiei tale înseamna ca, de fapt, iti regândesti problema într-un mod nou, mai creativ“.
Poate de aceea Google ofera cursuri angajatilor sai numite “Cauta în interiorul tau” si “Auto-Hackingul Neuronal”, care cuprinde notiuni de meditatie unde obiectivul este de a recunoaste si a accepta gândurile si sentimentele interioare mai degraba decât sa le ignore sau sa le reprime. Este în interesul companiei pentru ca elibereaza mintile ocupate ale angajatilor altfel incat sa le permita sa intuiasca mai usor dorintele clientilor si in felul asta de a crea produse noi pentru a le satisface acestora nevoile.
“Am o multime de oameni care vin si doresc sa învete tehnica meditatiei pentru a-si închide gândurile care apar în acele momente linistite”, a declarat Sarah Griesemer, un psiholog în Austin, Texas care încorporeaza meditatie în practica ei. “Dar sa permitem si sa toleram derapajele din gândurile noastre este tot o parte a procesului.” Pacientii ei, majoritatea profesionisti supraincarcati, au raportat ca au devenit mai productivi la locul de munca si parinti mai energici si dedicati.
Pentru a scapa de emotiile statice, expertii recomanda sa nu se folosesca pronumele la persoana întâi atunci când ne gândim la evenimentele tulburatoare din viata noastra. În schimb, folositi pronumele la persoana a treia sau propriul nume atunci când va ganditi la voi insiva. “Daca un prieten vine la tine cu o problema este usor sa-i sfatuiti dar în cazul în care problema se întâmpla la noi, aveti dificultati reale, în parte, pentru ca avem toate aceste prejudecati egoiste care ingreuneaza ratiunea“, a declarat Dr. . Kross din Michigan. “Datele arata clar ca se poate utiliza limbajul pentru a-ti pacali gândirea cum ca problemele tale se întâmpla altcuiva.”
Asa dureroase si dure cum sunt, sentimentele negative sunt o parte din viata fiecaruia, fara îndoiala, cu atât mai mult daca esti foarte ocupat. Dar sunt tot aceste sentimente profunde si tulburatoare si modul in care te descurci cu ele care te fac persoana care esti. În timp ce permanenta ocupare cu ceva poate opri izvorarea tristetii, ea poate iti poate limita de asemenea, capacitatea de a fi inundat cu bucurie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu