21 ianuarie 2024

GEORGE ORWELL vs ALDOUS HUXLEY - Distracția care ne omoară


Dintr-o carte cu adevărat profetică scrisă de
prof. Neil Postman, Distracția care ne omoară am extras niște observații foarte interesante despre impactul tehnologiei asupra culturii printr-o paralelă făcută la doi scriitori cunoscuți:

- George Orwell, autorul “1984” și “Ferma animalelor” și
- Aldous Huxley, autorul “Minunata lume nouă”(Brave New World, 1932)

Scrisă în 1985, „Distracția care ne omoară - Discursul public în epoca televizorului” , cartea este înfricoșător de proaspătă, adevărată și relevantă și astazi.

Conform analizei făcute de Postman:

🔵 De ce se temea Orwell erau cei care vor interzice cărțile. 🔴 De ce se temea Huxley era că nu va exista niciun motiv pentru a interzice o carte, pentru că nu va fi nimeni care să vrea să citească una.
🔵 Orwell se temea de cei care ne vor priva de informații. 🔴 Huxley se temea de cei care ne vor oferi atât de multe informații încât să fim reduși la pasivitate și egoism.
🔵 Orwell se temea că adevărul ne va fi ascuns. 🔴 Huxley se temea că adevărul va fi înecat într-o mare de irelevanță.
🔵 Orwell se temea că vom deveni o cultură captivă. 🔴 Huxley se temea că vom deveni o cultură trivială, preocupată de ceva echivalent cu sentimentele dar care nu sunt sentimente, de orgie și animăluțe mici care “se învârt în jurul cozii”


După cum remarca în Minunata lume nouă (scrisă în 1932), “nici persoanele liberale și raționaliștii care sunt mereu în alertă pentru a se opune tiraniei nu au reușit să țină cont de apetitul aproape infinit al omului pentru distracție”.
Dacă în “1984” Orwell spunea că, „oamenii pot fi controlați de durere”, în “Minunata lume nouă”, Huxley afirma că „oamenii sunt controlați de plăcere”.



Pe scurt,
🔵 Orwell se temea că ceea ce urâm mai mult ne va distruge. 🔴 Huxley se temea că ceea ce iubim ne va distruge.
Această carte este despre posibilitatea ca Huxley, nu Orwell, să fi avut dreptate.
P.S. Cum a transformat televiziunea și media prezentarea faptelor sau a ficțiunii în divertisment, afectând puternic educația ia, politica sau religia si canalizându-ne atenția, banii si energiile intr-o manieră care ne face susceptibili de a fi mult mai ușor manipulați social, politic sau economic - sunt lucruri ce trebuie înțelese. Nu știu în ce măsură se mai poate acționa împotrivă…
Ce știu este că inspirat de această carte, Roger Waters, liderul trupei Pink Floyd, a realizat albumul “Amused to Death” (1992).