25 octombrie 2010

Dor de automotivatie!

          "Cea mai buna motivatie este automotivatia"

     Un om poate spune: “Vreau sa apara cineva si sa ma motiveze!
     Si daca nu o sa apara niciodata cineva?
     "Trebuie sa ai un plan mai bun pentru viata ta decat asteptarea.”, spunea Jim Rohn, un antreprenor si autor motivational american celebru, a carui opera a inspirat, in zilele noastre, autori celebri in domeniul dezvoltarii personale ca Anthony Robbins.
     Ai invatat sa te motivezi? Sau, ca omul din pilda lui Rohn, inca mai astepti sa apara cineva care sa te motiveze si care sa iti infrumuseteze zilele? Cred ca una din cele mai bune -si uneori dure- lectii ale maturitatii a fost, pentru fiecare dintre noi, in ziua in care am inteles ca totul depinde de noi si ca un lucru se face sau ramane nefacut in functie de noi.
     Exact asa stau lucrurile si cu motivarea, care se pare ca este motorul din spatele tuturor reusitelor
     Gandeste-te asa, ai putea macar visa sa ai un abdomen plat si eventual musculos fara a face niciodata sport? Atunci, cum de ai putea crede ca iti poti mentine un tonus ridicat daca nu faci niciodata niciun efort si nu trimiti nici macar un gand ratacit inspre aceasta directie?
    E vorba nu de a-ti incorda muschii (ca pentru abdomen) si nici macar de a-ti forta mintea, ci doar de a te incuraja. Tu pe tine! Constant!
    Stii de ce nimeni altcineva nu o va putea face la fel de bine ca tine?
    Pentru ca nimeni altcineva nu iti impartaseste in exact acelasi fel visele si aspiratiile!
    Nu e vorba de vointa sau rea-vointa din partea lor, e vorba de neputinta. Suntem, asa cum frumos spunea Ralph Waldo Emerson, "produsul gandurilor noastre". (Poetul spunea ca devenim ceea ce gandim intreaga zi!).
    Primul pas pe care trebuie sa il faci: descopera ce te motiveaza!
 
    Unul din cele mai grele lucruri pe care le putem face este sa incepem sa ne auto-motivam si sa descoperim care sunt lucrurile la care reactionam  Pentru a avea motivatie e necesar, spun autorii de carti motivationale intr-un glas, e nevoie de pasiune!  
    Pasiunea este cea care te va motiva sa faci ceea ce iti doresti sau sa ajungi unde iti doresti! Tot ei au catalogat motivatia in trei categorii distincte:
  • dorinta de realizari si recompense;
  • dorinta de a afiliere sau apartenenta la un anumit grup sau organizatie;
  • dorinta de putere si recunoastere.
      Canalizeaza-ti puterea!
      Odata ce ai descoperit ce te motiveaza, incearca sa nu te pierzi in detalii lipsite de importanta sau sa incepi sa iti canalizezi energia in mai multe directii diferite: daca iti doresti sa devii cea mai buna dansatoare si, in acelasi timp, sa inveti portugheza , va trebui sa le iei pe rand si sa iti stabilesti prioritati!
      
     Incepe cu ceva mic!
     Poti incepe cu cel mai mic pas posibil in directia pe care ti-o doresti! Acel mic pas -ai putea spune ca nu e destul sa il faci si ca mai bine astepti sa poti face unul mai mare (gresit!)- va crea exact starea de spirit potrivita pentru a te motiva in continuare! De exemplu, daca iti doresti sa te apuci sa inveti ceva sau sa lucrezi la un proiect important, poti incepe prin a-ti aranja spatiul de lucru!
     
     Incet si sigur!
     E foarte important sa incepi cat mai lent, pentru a nu te suprasolicita si pentru a nu te inhiba (te simti incurajat atunci cand stii ca ai ceva important de facut si ca trebuie facut rapid? Eu nu.). Gandeste-te tot timpul ca e foarte bine ca ai inceput si ca vei ajunge, cu pasi siguri, unde ti-ai propus!
     
     Concentreaza-te pe viitor!
     Pentru a-ti pastra motivatia si a continua “pe drumul cel bun” e bine sa iti imparti planul pentru lucrul sau obiectivul la care aspiri in mai multe etape si in mai multe parti mai mici. In acest fel tu vei reusi sa indeplinesti fiecare pas pe care ti-l propui si nu te vei demoraliza vazand ca mai e mult pana la indeplinirea scopului tau!
    
     Creaza-ti propria mantra!
     Gaseste-ti o mantra (cateva cuvinte motivationale pe care sa ti le spui in fiecare dimineata) si incearca sa o folosesti mereu!
     
     Doreste-ti mai mult!
     E foarte simplu sa te lasi condus de cotidian si sa incepi sa iti pierzi din motivatie. Gandeste-te atunci la telul tau si la ceea ce iti poate aduce indeplinirea viselor tale! Stiai ca de fiecare data cand ne lasam descurajati sau impresionati de ce ni se intampla negativ ne pierdem o parte din energie?

     Aminteste-ti succesele, nu esecurile!
     Nu merita sa iti amintesti lucrurile negative! Merita, in schimb sa iti faci un jurnal al reusitelor! Mic exercitiu pentru inceputul saptamanii! E bine sa ne incepem saptamana motivati
     Urmatorul mic exercitiu este unul care ne-ar putea ajuta sa ne motivam! 
     Merita ca in fiecare dimineata sa te intrebi:
  • Ce fac cu viata mea in acest moment?
  • Cum ma simt in legatura cu acest moment?
  • Ce ma entuziasmeaza la viata mea in acest moment?
     Singura persoana care se poate ajuta sa straluceasca esti chiar tu! 
     Tu cum ai invatat sa te motivezi?
                                                                                                                        Articol preluat de pe Scribd

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu