4 noiembrie 2010

Despre greselile ce ii fac pe oameni sa ajunga ca niste sobolani drogati!

     
    Parcul de distractii al sobolanilor  (Rat Park) a fost un studiu despre dependenta de droguri facut in anii 1970-1980 de catre psihologul canadian Bruce K. Alexander si colegii lui de la Universitatea Simon Fraser din British Columbia, Canada.
     Foarte pe scurt, despre ce a fost experimentul si care au fost concluziile:
Au fost luati cativa sobolani si pusi intr-o cusca. Acolo aveau 2 surse de apa. Una in care era un amestec de apa si morfina iar cealalta era apa curata.
Sobolanii se drogau toata ziua cu apa cu morfina si nici nu se gandeau sa bea apa curata.
Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca si oamenii, lasati liberi sa aleaga intre o viata sanatoasa sau droguri si dependente, vor alege tot timpul varianta daunatoare.
Apoi insa, a venit psihologul Bruce K. Alexander si a spus ” Stati putin! Cusca asta este mica, murdara, e foarte inghesuita  si sincer, si eu daca as fi in locul sobolanilor m-as fi drogat. Hai sa facem inca un experiment."
     Astfel, a luat nastere parcul sobolanilor pe o suprafata de 200 de ori mai mare decat cusca initiala, parc in care era imitat un mediu natural si placut pentru sobolani. In acest parc erau multe activitati pe care sobolanii le puteau face, era multa verdeata si pe pereti erau desenati copaci.
     Cu alte cuvinte, era ca diferenta intre o puscarie si o viata libera  si implinita.
     In acest al doilea experiment, desi aveau 2 surs de apa, una curata si una cu morfina, sobolanii nu s-au atins de apa cu morfina.
Mai mult, in cusca au fost bagati sobolani care deja erau dependenti de morfina si s-a constatat ca ceilalti sobolani i-au ajutat pe cei dependenti sa incepe sa bea doar apa curata si sa scape de dependenta.
     Daca vrei sa citesti amanuntit despre experiment, poti sa o faci aici :  http://en.wikipedia.org/wiki/Rat_Park
     Cand am auzit de experimentul asta am zis WOW!
     In orasele mari, oamenii traiesc inghesuiti, intr-un mediu artificial si neplacut.
     Exact ca sobolanii din primul experiment care erau toata ziua drogati.
     Ce fac multi oameni azi?
     Datorita stresului la care sunt supusi, oamenii sunt toata ziua drogati.
     Doar ca drogul difera!
Unii mananca ca spartii, altii fumeaza si beau, altii se drogeaza, altii joaca la jocuri de noroc.
Altii se masturbeaza sau fac sex in timp ce beau si se drogheaza si schimba partenerele doar ca sa uite de viata reala.
     Practic, foarte multi oameni nu mai pot sa aiba trairi sufletesti frumoase, naturale si care sa ii implineasca si atunci folosesc aceste ” medicamente” pentru uitare!
     Mai mult, s-a aratat ca doar animalele foarte stresate incearca sa caute refugiu in substante artificiale medicamentoase si ma gandesc la toti oamenii care sufera din cauze psihologice si merg la doctor ca sa le dea o pastila.
     Tu stii ca o pastila pentru depresie sau stres, nu doar ca iti alunga partial stresul sau depresia dar iti DISTRUGE CAPACITATEA DE A AVEA ORICE FEL DE TRAIRI OMENESTI!
     Pentru ca medicamentul nu actioneaza doar asupra starii de suparare pe care o ai, sau asupra stresului ci merge direct la sursa tuturor trairilor omenesti si inchide robinetul astfel incat devii o leguma!
     Randurile de mai sus ma fac doar sa imi dau seama cat de important este ca eu si tu sa luptam din toate puterile noastre pentru ca sa avem noi o viata libera si implinita si apoi sa ii invatam si pe altii sa aiba o astfel de viata!
     Poate acum intelegi de ce insist ca e important sa iti gasesti vocatia, sa iti incepi o afacere pe cont propriu, sa ai incredere in tine, sa inveti sa fii o persoana atragatoare pentru sexul opus, sa inveti sa socializezi cu alte fiinte umane, sa ai o viata sanatoasa din punct de vedere fizic, psihic si spiritual!
     Pentru ca nu vreau sa fii sobolanul care se drogheaza ca sa uite ce viata urata are!
     Vreau sa fii omul liber si complet care meriti sa fii! Sa fii o personalitate alfa.
Asadar, sa recapitulam, care sunt armele noastre in lupta cu stresul si dependentele:
  • Incearca sa petreci cat mai mult timp in natura, departe de puscaria care se numeste oras!
  • Incearca sa faci sport si sa mananci sanatos!
  • Descopera-ti vocatia astfel incat nicio zi din viata ta sa nu mai fie rutiniera si plictisitoare!
  • Socializeaza si comunica  dar cu fiinte umane reale, nu pe facebook!
  • Dobandeste-ti libertatea financiara facandu-ti afacerea ta pentru ca doar asa vei deveni un om liber!
  • Invata seductie si despre relatii de cuplu! Invata sa atragi si sa pastrezi un partener pe masura ta in viata!
  • Invata sa gandesti pozitiv si optimist iar primul pas e sa nu te mai uiti la televizor!                                                                                                                                                                              articol scris de Pera Novacovici,  psiholog, scriitor,blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu