28 noiembrie 2015

Ziua Recunoștinței vs Ziua Recoltei. Scurt istoric



In urma cu doua zile in multe tari din lume s-a sarbatorit 
Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces), o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. 

Ziua Recunoștinței se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada) si este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving day pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.

Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.

În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice. Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcanul umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb, și plăcinta de dovleac.


În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de ale celei din SUA: exploratorul britanic Martin Frobisher(en) încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578 a ținut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland și Labrador spre a aduce mulțumiri pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior, au continuat tradiția. Ulterior, Frobisher a fost înnobilat și un golf la Oceanul Atlantic, în nordul Canadei, a primit numele de Frobisher Bay, în memoria sa.

A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) este prin tradiție o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.

Si românii obișnuiau să aibă în perioada comunistă o zi oficială a abundenței agricole, numita  Ziua Recoltei. Era sărbătorită în prima duminică din luna octombrie, iar această zi specială era un adevărat prilej de sărbătoare pentru agricultori, dar și pentru persoanele care își doreau să cumpere produse proaspete și de calitate.

Cum decurgea sărbătoarea?

Timp de o zi, piețele din orașe și sate se umpleau de fructe, legume, lapte, carne și vin. Fanfara cânta, cumpărătorii se strângeau în jurul tarabelor, iar atmosfera părea una plină de veselie si bunăstare. Totuși, lucrurile nu stăteau atât de bine, mai ales în ultimii ani ai comunismului. Produsele din piețe erau de multe ori prezentate doar cu scop decorativ, fiind plimbate pe rând în diverse zone ale țării.


Cumpărătorii rămâneau cu buza umflată, fiind „serviți” doar cu un discurs poticnit al lui Nicolae Ceaușescu. Pe de altă parte, agricultorii, inginerii și toți cei ce aveau un rol cât de mic în organizarea Zilei Recoltei trăiau într-o adevărată teroare în perioada de dinaintea acestei sărbători, pentru că totul trebuia să iasă perfect.

Ziua Recoltei, în prezent, nu mai este o sărbătoare oficială, nu mai se sărbătoreşte la o anumită dată, ci fiecare zonă sau oraş din ţară gazduieşte petrecerea într-un weekend din luna octombrie. Românii sărbăresc astazi în pieţe sau targuri traditionale  în aer liber, cu muzică românească si produse traditionale romanesti dar si cu kultos kolacs, pastrama de oaie, mititei si alte preparate la gratar, must şi bere.

Originile Zilei Recoltei

Roadele pământului erau celebrate încă din Antichitate, când sărbătorile grecilor erau centrate în jurul zeiței Demetra, care ocrotea agricultura și era cea care le dăruia muritorilor recoltele îmbelșugate. Românii au și ei obiceiuri legate de sporul grânelor și sănătatea vitelor, acestea fiind asociate cu Sfântul Dimitrie, a cărui sărbătoare are loc la sfârșitul lunii octombrie. Se spune că usturoiul trebuie semănat până în această zi, pentru a evita paguba.

Ce concluzie am tras eu, dupa cele spuse si traite pana acum: 

Ziua Recunostintei, ca si Ziua Recoltei sunt printre putinele zile din an in care fiecare dintre noi are prilejul sa isi arate recunostinta pentru toate lucrurile pe care le-a primit pana atunci prin gesturi de generozitate chiar si verbala, daca nu materiala. Dar, cu mare regret constat ca o astfel de sarbatoare, noi romanii, incet-incet o uitam de ea, catalogand-o drept o sarbatoare "importata"....

Si stau si ma intreb, Black Friday, ziua in care comercianții oferă reduceri mari de prețuri, (zi pe care de-asemeni repede am importat-o si am transformat-o intr-o saptamana sau mai mult de reduceri) cum o putem cataloga?... 

P.S. Vezi inregistrari video, cum au sarbatorit americanii anul acesta Ziua Recunostintei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu