Zilele acestea se implinesc 10 ani de cand am terminat liceul. Imi amintesc cate planuri mi-am facut, prin cate esecuri am trecut, dar si cat de putine stiam atunci si cat de multe stiu acum, cate iluzii si prejudecati aveam despre business in adolescenta. Am hotarat sa va impartasesc si voua cateva.
1. Nu poti face multi bani decat daca ai deja bani.
Este adevarat ca unele metode sofisticate de investitii sunt accesibile doar celor cu bani, dar lumea business-ului s-a democratizat mult in ultimii ani odata cu aparitia internetului; poti sa tranzactionezi actiuni, valute sau derivate online cu un cont de doar cateva zeci sau sute de dolari, iar numarul persoanelor care au inceput cu bani putini si au ajuns sa aiba avere e foarte mare, chiar si in Romania. In fond, cine avea rezerve mari de bani la inceputul anului 1990?…
Nu are rost sa-i invidiezi pe cei cu parinti bogati: faptul ca nu pleaca de la zero poate fi un dezavantaj pentru ei; fara sa treaca prin greutati nu vor acumula experienta si, de multe ori, vor irosi fondurile mostenite.
2. Plecand de la zero poti sa te imbogatesti doar prin furt.
Aceasta e o convingere tipic romaneasca; dar cum de au ajuns zeci de mii de romani sa aiba firme mari, proprietati sau conturi in banci? Chiar credeti ca toti s-au ocupat doar cu smenuri? Eu cunosc multe persoane care au inceput foarte modest dupa revolutie (cu un chiosc de inghetata, cu o taraba de haine importate din Turcia) si care azi sunt relativ bogate. Iar cu 20 de ani in urma nu existau oportunitatile de afaceri online, pe care voi le aveti azi. Daca vreti cu adevarat, veti reusi si in tara noastra, cu tot specificul ei balcanic.
3. Cine munceste e fraier.
Inca un element mioritic care e total anormal pentru restul lumii occidentale; spuneti-i unui neamt treaba asta sa vedeti cum reactioneaza! Evident ca nu esti fraier daca muncesti. Ba mai mult, doar prin munca te poti imbogati. Ideea este insa sa muncesti inteligent. Sa obtii maximum de beneficii de pe urma muncii prestate si sa progresezi pe termen lung, crescand valoarea produsa intr-un interval de timp si implementand modalitati automatizate de castig financiar. Pot sa va spun din experienta mea si a multor prieteni ca patronii sau managerii adevarati sunt cei care muncesc cei mai mult, iar daca unii au ajuns azi sa aiba parte de conturi grase si vacante exotice este pentru ca ani la rand au muncit pe branci.
4. Oamenii bogati sunt rai si imorali.
In Romania, cei care s-au imbogatit sunt considerati de majoritatea populatiei escroci; unii ii urasc, altii ii invidiaza; in plus, religiozitatea exagerata si prost inteleasa de la noi contribuie la aceasta preconceptie. Se vorbeste foarte putin despre actele de filantropie facute de bogatasii romani sau despre contributia lor pozitiva in societate. In mass-media singurele modele prezentate sunt manelistii, fotbalistii si curvele; foarte rar vezi vreo poveste de succes in care un om pleaca de la zero, lucreaza din greu si ajunge sa isi asigure independenta financiara aducand in acelasi timp valoare societatii.
Dar, fara acesti temerari, lumea nu ar putea sa functioneze. Spiritul antreprenorial e motorul care face economia sa progreseze.
Persoanele bogate au un rol esential in dezvoltarea tarii si, in plus, doar daca ai bani poti face cu adevarat actiuni caritabile de impact. Rautatea si imoralitatea sunt cel mai des legate de saracie si frustrare: cand esti independent financiar prioritatile tale se schimba si sunt mai mari sansele sa ai preocupari pozitive.
5. Daca ai firma esti bogat si iti permiti orice.
Romanii au pretentia ca cei bogati sa arunce cu bani in dreapta si-n stanga, sa ofere salarii uriase angajatilor, sa faca donatii mari cu orice ocazie, sa ajute statul in perioade de criza, sa plateasca integral nota, atat la restaurant cat si in societate. Nu este corect. Cei care au facut avere nu au ajuns in aceasta situatie cheltuind fara limita pentru orice moft, ci din contra, au adunat banut cu banut, zi de zi, cu multa grija si planificare. Sumele cresc exponential in timp doar daca nu te atingi de ele la inceput.
Primii ani sunt foarte grei pentru o firma; de multe ori, ai mai putini bani decat angajatii tai si te straduiesti sa faci rost de unde poti pentru a-ti acoperi costurile zilnice. Haiducia nu duce la progres social, ci doar la saracirea intregii natiuni.
6. Cei care au avere cunosc secrete inaccesibile celorlalti.
Cei care adora teoriile conspirationiste “stiu” ca bogatii fac parte din grupuri oculte, care detin trucuri doar de ei cunoscute, prin care si-au acumulat avutia, si incearca cu disperare sa le afle. Nu exista insa asemenea smecherii. Reteta succesului este destul de simpla: creeaza valoare pentru altii si implementeaza un mod inteligent de a o distribui. Fa asta cu perseverenta si incapatanare, timp de mai multi ani, si pana la urma vei obtine tot ce iti doresti. Nu exista tehnici accesibile doar unor initiati; puteti reproduce si voi ceea ce au facut multe alte mii de tineri inaintea voastra si au avut succes.
7. Ai nevoie de mult noroc si ajutor divin pentru a reusi.
Norocul exista uneori in afaceri, dar este exceptia, nu regula; am putea spune mai degraba ca trebuie sa nu ai ghinion mai mult decat sa ai noroc. Cu ambitie si munca sustinuta vei reusi, chiar daca nu ai rezultate spectaculoase datorate unor conjuncturi favorabile. Cei carora soarta le surade si ajung sa castige mult intr-un termen scurt nu o duc neaparat bine pe termen lung, pentru ca nu s-au lovit de greutati si n-au acumulat experienta necesara.
Nici Dumnezeu si nici astrele nu te pot ajuta daca nu te ajuti singur.
Nu exista forte supranaturale care sa-ti aduca banii pe tava daca tu nu faci nimic pentru a-i castiga. Renunta la rugaciuni si horoscoape si mai bine apuca-te de studiat si pus in practica!
Marii moguli, ca Gigi Becali, pe care-i vezi facand donatii la biserici si afisandu-si cu ostentatie credinta, au devenit religiosi si altruisti DUPA ce s-au imbogatit. Dar cati fac aceleasi gesturi de la bun inceput, cand nu au resurse materiale prea mari?…
8. Exista metode miraculoase prin care sa castigi multi bani peste noapte.
Cei care vor sa va vanda sisteme miraculoase de imbogatire sunt niste smecheri care profita de naivitatea voastra. Stiti cum se spune: cel mai usor mod de a te imbogati peste noapte este sa vinzi o carte in care sa explici cum sa te imbogatesti peste noapte.
Daca astfel de metode ar functiona, de ce nu le-au folosit chiar cei care vor sa va vanda voua secretul?
Sunt cai prin care poti castiga sume enorme in scurt timp. De exemplu, poti jefui o banca. Doar ca nu e legal, faci pana la 15 ani de inchisoare si, cel mai important, nu e etic – pe termen lung castigi cu adevarat doar producand valoare, nu furand-o.
O alta modalitate este sa joci la loto. Sansele de a castiga marele premiu la loto 6/49 cu o varianta simpla sunt de 1 la 13.983.816. I
ti urez succes.
Pe de alta parte, daca ai investi banii pe care-i joci saptamanal, in cativa ani s-ar strange sume consistente.
9. Ai nevoie de bani pentru a avea succes la femei.
Este adevarat ca, daca ai multi bani, femeile incep sa roiasca in jurul tau. Dar tu ce fel de femei iti doresti? Daca vrei doar sa faci sex, am noutati pentru tine: poti face asta oricand, si cu 10 lei in buzunar. Pe de alta parte, daca vrei relatii serioase cu femei de calitate, in niciun caz nu trebuie sa astepti hienele care te pandesc si asteapta sa te imbogatesti. Pentru a incepe o legatura adevarata cand esti bogat, cel mai bine este ca cealalta persoana sa nu stie exact cat de bine stai din punct de vedere financiar.
In mare parte, aceste sfaturi se aplica si pentru femei. Exista unii barbati care cauta tipe cu bani pentru a le exploata. Superficialitatea, lipsa de personalitate si incultura nu se pot compensa cu bani, oricati papuci si oricate posete ti-ai cumpara. In plus, cand esti bogat, desi esti tot timpul inconjurat de oameni, esti de fapt foarte singur, deoarece majoritatea au niste interese clare legate de tine. Iti va fi, deci, mai dificil sa gasesti prieteni adevarati.
10. Fericirea se poate obtine doar daca ai multi bani.
Cineva spunea ca banii nu aduc fericirea, dar o intretin. Pana la un punct, este adevarat. Exista un nivel minim de satisfactie materiala pe care trebuie sa-l ai pentru a putea fi fericit. Dar acesta e relativ usor de obtinut. De fapt, trebuie doar sa-ti implinesti nevoile fundamentale, sa traiesti decent; dincolo de acest prag, mai multi bani nu aduc mai multa fericire.
E nevoie de mult mai mult pentru a fi fericit. Poti fi fericit doar daca stii pentru ce traiesti, daca stii sa creezi si sa iubesti, daca esti dispus sa-i ajuti pe ceilalti, daca vrei sa iti aduci o contributie in acest univers si daca nu te opresti niciodata din evolutia ta personala.
Va las pe voi sa mai adaugati si alte mituri – haideti sa le discutam impreuna!