6 martie 2012

Dor de ... Bani ,dar nu ca Radacina a tuturor relelor! Sau de ce avem nevoie de Educatie Financiara in Scoli?

   
     Este dragostea fata de bani radacina tuturor relelor? Sau poate ca ignorarea banilor este radacina tuturor relelor...
     In luna ianuarie a acestui an am citit ultima carte a lui Robert Kiyosaki, Conspiratia celor bogati - Cele 8 noi reguli ale banilor. Este o carte, o analiza mai bine spus a cauzelor care au determinat aceasta Criza economica mondiala, o carte despre cei superbogati si ultraputernici si despre felul in care ei au furat de la oameni si i-au exploatat timp de secole. Este o carte despre conspiratia celor bogati!
     Citind aproape toate cartile care au aparut ale lui Kiyosaki, incepand cu celebra Tata bogat, tata sarac - Educatie financiara in familie, am ajuns sa-mi pun unele intrebari si sa-mi confirm multe dintre suspiciunile mele nemarturisite despre felul in care functioneaza lumea. Am aflat de ce la scoala nici noi nu am invatat, dar
nici copii nostri nu invata nimic despre bani. Si totusi banul este elementul care guverneaza clipa de clipa, fiecare gest sau activitate a vietii noastre. Ca vrem sau nu sa o recunoastem ca ne place sau nu ne convine, de la nastere pana la moarte avem nevoie si ne folosim de bani!
     Poate ma insel, dar ce am invatat noi despre bani la scoala? V-ati intrebat vreodata de ce sistemele noastre scolare nu prea ne invata mare lucru - daca ne invata ceva - despre bani? O fi absenta educatiei financiare in scolile noastre o neglijenta a celor care sunt responsabili cu invatamantul? Sau "este o parte a unei conspiratii mai ample?" - se intreaba si Kiyosaki.
     Nu conteaza daca suntem saraci sau bogati, educati sau needucati, copii sau pensionari sau inca activi - folosim cu totii bani! Sa omitem subiectul banilor in sistemul nostru educational este crud si imoral. In cel mai bun caz, copii nostri sunt invatati sa devina buni si cinstiti consumatori, sa-si economiseasca banii in banci, sa devina salariati loiali, muncitori harnici si sarguinciosi. Deci intr-un cuvant sa lucreze pentru patroni si sa-si cheltuie salariile in supermarketuri (tot la cei bogati), iar la asta un rol deosebit de incurajator si manipulativ il are si mass-media prin reclame si publicitate agresiva, uneori chiar prin reportaje care mimand chipurile grija pentru buzunarul cetateanului, il trimit unde credeti: tot in supermarket!(ca de la bogat la bogat).
     Cei mai multi se duc la scoala ca sa poata obtine o diploma(sa fie acolo) ca sa poata obtine un serviciu bun, sa munceasca din greu, sa isi plateasca taxele si impozitele, sa isi cumpere o casa, sa plateasca facturi, sa isi economiseasca ceva bani ca apoi sa-i dea pe mana unor escroci ca Vantu sau Vlas....
     Si tot astfel, cei mai multi dintre oameni termina scoala fara sa stie sa faca o simpla balanta a cheltuielilor: cat cheltui si cat castig! Se multumesc cu acea minima alocatie si ce-i da mama sau tata! Nu stiu sa faca diferenta intre actiuni si obligatiuni, intre active si pasive, nu stiu sa calculeze o dobanda!!! Nu stiu sa faca diferenta intre datorie si valoare de piata, si foarte putini stiu de ce actiunile preferentiale sunt numite "preferentiale" si de ce fondurile mutuale sunt "mutuale", ce inseamna o bursa sau ce este ...inflatia.
     Auzim zilnic aproape ca o mare influenta asupra vietii noastre il are nivelul PIB-ului, dar cati dintre noi stiu ce este ala PIB?
     Bine, o sa spuna multi, dar ce ne intereseaza? Sau asta e treba economistilor! Sau, sunt termeni intrati in vocabular dupa revolutie, dar deja au trecut 22 de ani de la revolutie! Si atunci, ca si acum, nevoile si necesitatile umane erau rezolvate tot cu...bani.
  
Revenind la Kiyosaki, acesta si-a castigat reputatia unui om care vorbeste direct, cu indrazneala si curaj, cu o perspectiva asupra banilor si a investitiilor care contrazice de multe ori invataturile conventionale.  Punctul sau de vedere, conform caruia sfaturile vechi "gaseste-ti un loc de munca", "econo­mi­seste bani", "scapa de datorii", "investeste pe termen lung" si "diversifica" sunt sfaturi proaste (atat depasite, cat si gresite), infrunta statu quo -ul. Afirmatia sa: "Locuinta ta nu este un activ, ea este de fapt, un risc." a generat controverse, dar s-a dovedit corecta pentru multi proprietari de locuinte in momentul exploziei balonului speculativ imobiliar.
     Astfel, una din cauzele acestei crize financiare este ca majoritatea oamenilor nu avut o educatie financiara si astfel nu pot deosebi un sfat financiar bun de unul prost. Mai mult, cei mai multi nu pot deosebi un bun consilier financiar de un escroc. 
     Multi oameni cred ca datoria este rea, si totusi, daca ar avea un pic de educatie financiara ar afla ca, totusi,  datoria te poate imbogati. Datoria iti poate creste profitabilitatea, dar numai daca stii ce faci. Sunt putini cei care cunosc diferenta intre castiguri de capital si cash flow, confundand-ui cu cash-ul din buzunar. Multi oameni nu stiu de ce platesc taxe si impozite, sau ce sunt acestea. Majoritatea pensionarilor sau angajatilor cred ca daca si-au platit sau isi platesc contributia la pensie, din salariu, acei bani trenuie sa li se intoarca neaparat, si nu inteleg de ce nu sunt azi bani de pensii.
     Acestea sunt concepte financiare simple, elementare. Totusi dintr-un motiv oarecare, scolile noastre omit in mod convenabil unul din subiectele unei vieti de succes - subiectul banilor.

     Tot din cartea lui Kiyosaki, Conspiratia celor bogati  , aflam ca in 1903, John D.Rockefeller a creat General Education Board (Consiliul General pentru Educatie). Se pare ca a facut acest lucru pentru a asigura o sursa continua de angajati care aveau intotdeauna nevoie de bani, un serviciu si siguranta locului de munca. Exista dovezi, afirma Kiyosaki, ca Rockefeller a fost influentat de sistemul educational prusac, un sistem proiectat pentru a produce buni angajati si buni soldati, oameni care urmeaza cu sfintenie ordine de genul: "Fa asta sau esti concediat!" sau "Da-mi banii tai ca sa am grija de ei si eu ii voi investi pentru tine!". Indiferent daca aceasta sau nu a fost intentia lui Rockefeller atunci cand a creat GEB, rezultatul este ca, astazi, acest sistem educational este intalnit in mai toate statele lumii si ca, chiar cei cu o educatie buna si un serviciu sigur se simt nesiguri financiar.
     Fara o educatie financiara de baza, securitatea financiara pe termen lung este aproape imposilbila.
     Asteptandu-se ca guvernul sa aiba grija de ei, atat financiar, cat si medical, astazi, multi oameni au invatat ca securitatea locului de munca nu inseamna si securitatea financiara pe termen lung.
      Multi dintre oamenii cinstiti nu prea inteleg ce sunt instrumentele financiare, sau ce a vrut Warren Buffet sa spuna atunci cand numea derivatele financiare "arme de distrugere in masa". Tot la fel de adevarat este ca putini oameni stiu ce este un derivat (de ex.o ipoteca este un derivat al unei case cumparate, benzina este un derivat al petrolului etc). In lumea bancara, derivatele au fost create de bancheri si poarta denumiri ca: cardurile de credit, credit default swap, FRA, Futures, credit-linked notes etc (obligatii cu datorie colateralizata). Deja prin folosirea acestor termeni, am intrat in ceata. Totusi, unul din obiectivele industriei financiare este sa mentina confuzia si nestiinta in oameni.
     In 2007, cand castelul derivatelor a inceput sa se prabuseasca, cei mai bogati oameni din lume, cei mai mari bancheri au iinceput sa strige: "Refinantare!". Se foloseste refinantarea atunci cand cei bogati vor sa-i puna pe contribuabili sa plateasca pentru fraudele lor sau pentru greselile pe care le-au facut. din ce in ce mai multe cercetari arata ca refintarea este o parte integranta a conspiratiei celor bogati.
   
     Un intelept spunea candva:" Simplitatea este geniala". Simplitatea este importanta care profita daca subiectul banilor este pastrat complex si confuz. Este usor sa ne ia banii daca suntem nestiutori si confuzi.

     Asa ca intreb din nou: "Este dragostea de bani radacina tuturor relelor?". Eu spun ca nu. Eu cred ca este mult mai rau sa ii tii pe oameni in nestiinta, lasandu-i in ignoranta cand vine vorba de bani. Rau este cand oamenii nu stiu modul in care functioneaza banii, iar ignoranta financiara este o componenta esentiala a conspiratiei celor bogati.  De aceea avem nevoie de educatie financiara din scoala.
     "Scotand educatia financiara din scoli, conspiratia a realizat o treaba excelenta facand ca jaful de bani sa aiba loc direct in capul nostru. Daca vreti sa va schimbati viata, schimbati-va cuvintele. Adoptati vocabularul unei persoane bogate. Avantajul dumneavoastra este ... educatia financiara.
     Si de aceea astazi...cunoasterea este noua moneda!" - Robert Kiyosaki
Bibliografie: R. Buckminster Fuller - Grunch of Giants (cuvantul grunch este un acronim pentru Gross Universe Cash Heist - Cel mai mare furt al universului)
                    Robert KiyosakiConspiratia celor bogati - Cele 8 noi reguli ale banilor, iar cartea o puteti achizitiona de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu