21 decembrie 2013

7 lectii pe care le-am invatat din filmele de Craciun!


xmas_movies

In aceasta perioada frumoasa a anului, aproape pe orice canal de televiziune ai comuta, vei avea ocazia sa dai, cu siguranta, peste un film ce are ca tema Craciunul, sarbatorile de iarna si bineinteles, povestea lui Mos Craciun! Si desi de obcei, nu  recomand ca "sport" vizionatul la tv, in aceasta perioada cand noptile sunt lungi si luminate, vizionatul unui film bun, este o alternativa mult mai acceptabila, decat stirile sau talk-showurile interminabile si lipsite de continut! Si daca tot alegem, ca o modalitate mult mai reconfortabila de a ne petrece serile de iarna din ajunul sarbatorilor vizionand filme clasice de Craciun, de ce sa nu o facem dintr-o perspectiva ... de invatare. Voi ce credeti, se poate? Eu
zic ca, da! 

Astfel ca, m-am gandit sa propun o lista de filme pe care, personal le-am vazut, pe unele le-am revazut si le revad cu placere, si sa va spun ce lectie cred eu, ca se poate trage din fiecare. Urmand ca lista sa ramana deschisa, si in rubrica de comentarii sa completati si voi cu parerile si lectiile trase de voi! Este ok?
Deci:

1. ELF - Elful (2003) vezi online subtitrat, aici! 


Parerea mea este ca Elful Buddy este unul dintre cele mai bune exemple. De ce? Pentru ca este mereu pozitiv si optimist! Copil orfan, porneste intr-o misiune grea, si anume aceea de a-si cauta tatal! Fiind unul dintre ajutoarele lui Mos Craciun, Buddy traverseaza  Polul Nord si tinutul acadelelor si ajunge la New York cu inima stransa, stiind ca tatal sau este pe lista “copiilor” care nu au fost cuminti. Aici isi intalneste fratele si reuseste sa provoace un haos imens in prag de sarbatori. 

LECTIA Nr.1 Daca vei putea mentine mereu spiritul si atitudinea optimista si pozitiva al lui Buddy - Elful, atunci cand ai greutati,  ca sunt personale, ca sunt profesionale sau ca sunt financiare, mari, vei putea ajunge departe in viata!

It’s a Wonderful Life (1946) - filme online

2. It’s a Wonderful Life - O viata minunata (1946) vezi online subtitrat, aici! 


Fara doar si poate, desi clasic, este unul dintre cele mai populare filme din intreaga lume! Acuma, lasand la o parte faptul ca George Bailey  ajunge o victima a bancilor "jucandu-se" cu imprumuturile si economiile, ce merita remarcat, este modul cum comunitatea si familia il sprijina la nevoie. 

LECTIA Nr.2 Imprumuturile nu sunt bune deloc! Iar atunci cand ai necazuri si lupti pentru a scapa de datorii, ajungi uneori la lucruri extreme. De aceea este extrem de important sa ai mereu in jur un sprijin; fie ca este vorba de un prieten bun, sotul/ sotia sau un mentor, cineva care sa-ti fie aproape, atat la suisuri cat si la coborasuri! 
Christmas Vacation (1989) Un Craciun de neuitat Online Subtitrat

3. Christmas Vacation - Vacanta de Craciun(1989) vezi online subtitrat, aici! 

Acesta este un film care poate alunga oboseala oricui! A venit Craciunul si familia Griswold incepe pregatirile pentru marea sarbatoare. Din pacate, viata nu decurge nici in aceasta perioada a anului, conform planului facut de Clark, sotia lui, Ellen si a celor doi copii ai lor. Clark este un om plin de ghinion, prin urmare, eforturile lui de a petrece, in casa lor mare si frumoasa din Chicago, alaturi de invitati, un Craciun obisnuit sunt mult mai mari decat ale celorlalti. Din pacate, nici in urma eforturilor supraomenesti, Craciunul la familia Griswold nu este unul obisnuit, plin de bucurii, simplu. Desi, pana la urma, devine unul de neuitat. 

4. Home Alone - Singur acasa (1990) vezi online subtitrat, aici! 

Home Alone (1990) – filme online
Recunosc ca toate cele 5 serii sunt funny si pline de faze ce ma fac sa rad in hohote, chiar daca le revad cu bucurie in fiecare an, in luna decembrie! Insa primele doua serii, mi se par cele mai reusite! Daca filmul ar fi fost o alegorie financiara, micutul Kevin ar fi fost bugetul iar parintii sai ar fi reprezentat majoritatea oamenilor care sunt in datorii. 


 4.1 Home Alone - Lost in New York  - Pierdut in New York(1992)  vezi online subtitrat, aici! 
4.2 Home Alone 3 - It's bad news for the bad guys -Vesti proaste pentru baiestii rai(1997) vezi online subtitrat, aici! 
4.3 Home Alone 4 - Taking back the house (2002) vezi online subtitrat, aici! 
4.4 Home Alone 5 - The holiday heist - Vacanta bantuita(2012)  vezi online subtitrat, aici! 

LECTIA Nr.4 Nu uitati niciodata de "bugetul" vostru! Si nu uitati niciodata un copil de 8 ani acasa, atunci cand plecati in vacanta! Nu ignorati niciodata imaginatia, inteligenta si puterea unui copil! Nu uitati proverbul: "Buturuga mica, rastoarna carul mare." :) 

Miracle on 34th Street (1947) – filme online  de craciun
5. Miracle on 34th Street - Miracolul de pe Strada 34 (1947), vezi online subtitrat aici  si (1994, aici) 

Productia din 1994, reia povestea filmului clasic cu acelasi nume din 1947, prolificul scenarist John Huge ramanand fidel liniilor principale ale originalului. Kriss Kringle este in oras, un batranel simpatic care se potriveste perfect descrierii mosului de la Polul Nord. Si pentru ca marele magazin Cole’s avea nevoie de un Mos Craciun iar el se potrivea perfect “descrierii postului” devine in scurt timp cel mai iubit om din New York. Susan, o fetita dragalasa, si mama ei, manager la Cole’s, par a fi singurele care nu cred in existenta lui Mos Craciun. Nici managerii magazinul concurent nu cred si chiar insceneaza mosului comiterea unei infractiuni pentru a fi arestat si inchis intr-un ospiciu. Dar, asa cum stim cu totii, Mos Craciun exista! 

LECTIA Nr. 5 - Nu inceta sa crezi in tine, in potentialul tau, in miracole! Mos Craciun exista asa cum  si Dumnezeu exista, iar de Craciun mai mult ca oricand e timp pentru miracole!

A Christmas Story (1983) – film online gratis hd – Poveste de craciun
6. A Christmas Story - O poveste de Craciun (1983) - vezi filmul online subtitrat aici! 

A Christmas Story este povestea lui Ralphie, un pusti de 9 ani, care isi doreste o arma Red Rider BB gun si incearca sa ii convinga pe toti ca acesta este cadoul perfect de Craciun. Dar toate eforturile sale de convingere se lovesc de zidul impus de refuzul parintilor lui , al invatatorului si chiar al lui Mos Craciun insusi. Craciunul se apropie insa si Ralphie il viziteaza pe Mos la magazinul universal sperand sa obtina cadoul mult ravnit. Speriat ca toti prietenii lui vor primi ce si-au dorit de Craciun, Ralphie nu mai spera la nimic. Dar cineva i-a pregatit o surpriza. 

6.1. A Christmas Story 2 (2012) vezi filmul online subtitrat aici! 


LECTIA Nr. 6 - Persevereaza si vei reusi! Oare cati dintre noi perseveram urmand o obsesie asa cum a facut-o Ralphie? Probabil, ca maturi, ar trebui sa ne intrebam mai des asta!

Poster A Christmas Carol (Colinda de Craciun)
7. A Christmas Carol - Colinda de Craciun (1999) vezi filmul online subtitrat, aici!

Clasicul roman al lui Charles Dickens, Colinda de Craciun, este, conform statisticilor, cea mai vanduta carte din toate timpurilen si una dintre cele mai frumoase povesti de Craciun. Cu siguranta va este familiara si voua povestea  meschinului Ebenezer Scrooge, un om bogat, rau, lacom si avar. Dupa ce fantoma fostului sau asociat Marley il avertizeaza ca il asteapta o noapte furtunoasa, Ebenezer are mai multe viziuni din trecut, prezent si viitor, in urma carora inima sa de gheata se topeste si sufletul i se umple de viata. Colinda de Craciun este o poveste despre speranta, despre bucuria adusa de sarbatoarea Craciunului si inaltatoarea forta a spiritului. In 2009, o ecranizare il aduce in rolul lui Ebenezer Scrooge, pe Jim Carey, intr-o interpretare foarte buna (vezi filmul online subtitrat, aici), insa, personal, prima ecranizare cu interpretarea lui Patrick Stewart mi s-a parut mai buna! Voua? 

LECTIA Nr. 7  Generozitatea este o mana de ajutor întinsă de iubirea necondiţionată. Niciodata  ne e tarziu sa-ti reconsideri viata, sa-ti regreti faptele si sa-ti regasesti bunatatea ingropata in teancurile cu bani! 

As putea continua prin a va mai cita cateva filme de Craciun, precum si lectiile pe care le-am invamintele pe care l-am tras eu la finalul vizionarii acestora, insa, imi doresc va las si voua prilejul de a o face. 
Ce invataminte si ce lectii a-ti tras voi din filmele de Craciun, lectii care sa va ajute in viata, in familie in cariera, in drumul spre succes?   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu