3 decembrie 2013

Dor de o poveste de 40 de zile cu ...Web Robinson Crusoe, antreprenor! (video)


Aventurierul francez Gauthier Toulemonelucrand intr-o insula pustie si necunoscuta din insulele Indoneziei

Cu siguranta ca fiecare cunoaste povestea lui Robinson Crusoe, si a fidelului sau partener de insula, Vineri. Insa putini au auzit de antreprenorul francez Gauthier Toulemonde de 54 de ani care, a ales sa isi conduca afacerile de pe o insula pustie, devenind astfel, primul - Web Robinson Crusoe!
Cu panouri solare, o moara de vant, un laptop, o tableta si doua telefoane prin satelit - Gauthier Toulemonde prezinta un nou mod de a dezvolta o afacere, imbinand utilul cu placutul!
Practic, astazi daca ai un computer si o conexiune la Internet, poti
lucra de oriunde in lume.

Povestea lui Gauthier Toulemoned porneste din momentul cand  a constientizat ca devenise nemultumit de viata de navetist  care se derula intre Lille si Paris, o rutina zilnica, el fiind de meserie publicist.

In iarna lui 2012, atmosfera deprimanta a Parisului corporatist l-a determinat pe antreprenor sa faca pasul cel mare.

Planul sau? Sa se mute pe una din cele 17.000 de insule indoneziene, asa cum Robinson Crusoe s-a relocat in Trinidad; Toulemonde s-a detasat astfel de viata urbana cautand mancare prin salbaticie, relaxandu-se in natura si renuntand, pentru o vreme, la orice legatura cu oamenii. Singurul sau "vecin"devenit prieten, a fost cainele Gecko, imprumutat de la o chinezoaica, pentru a-l apara pe antreprenor de fiarele salbatice de pe insula. 

Antreprenorul le-a spus celor de la The Guardian ca doreste sa fie primul "Web Robinson", dorind sa ii convinga si pe alti francezi sa-i urmeze exemplul, sa abandoneze naveta obositoare si sa lucreze de la distanta.

"Eram in Gara Saint Lazare din Paris, chiar inainte de Craciun si ma uitam la oamenii care treceau. Aveau fetele triste, chiar daca duceau cadouri de Craciun. Mi se parea absurd sa calatoresc de acasa la birou si inapoi, in fiecare zi. Aveam de ceva vreme un asemenea gand. Mi-au trebuit sase luni ca sa conving guvernul indonezian si am gasit insula nelocuita perfecta, unde sa stau timp de sase saptamani, "intr-o perioada de acomodare",  a povestit antreprenorul pentru The Guardian.

Chiar daca a reusit sa-si convinga partenerii de afaceri ca aventura merita traita, antreprenorul a fost obligat prin lege sa nu spuna unde se afla. In octombrie, omul a plecat in pustietate, inarmat cu un cort, patru panouri solare, un laptop si provizii de orez si paste alimentare. 
Zilnic, omul se trezea la 05.oo dimineata si mergea la culcare undeva dupa miezul noptii. Manca legume de pe insula si pescuia in mare.
"M-am simtit ca in carantina", a spus antreprenorul. "M-am detasat total de viata moderna". "M-am bucurat de cel mai apropiat contact cu natura. Fiecare zi a fost de vis".

Totusi, "Robinson" trebuia sa si munceasca: editura sa a publicat  doua editii din Stamps Magazine in timpul cat a stat pe insula, in toata aceasta perioada platind 20 de euro pe zi pentru serviciile de internet si email, pentru a comunica eficient cu angajatii.

Treptat, a renuntat insa la convorbirile prin telefon, care il secau de bani, si dupa perioada "de proba de 40 de zile", Toulemonde a decis insa ca nu poate continua la nesfarsit aceasta aventura.

La intoarcerea sa,  antreprenorul spune ca experimentul pustietatii a fost un succes si l-a schimbat, dar serpii, sobolanii si teama constanta de a nu pierde conexiunea de internet l-au determinat sa revina acasa. Cea mai mare provocare a sa a fost, lipsa interactiunii umane.

"Am trait ca si cand as fi fost in carantina timp de 40 de zile", a spus Toulemonde . "A fost binevenita aceasta privare de viata moderna , alinierea la ceasul solar si de a traiul in cel mai apropiat contact cu natura."





"Practic, orice lucru faci acesta are limitele sale", a admis Toulemonde " "Munca de la distanta functioneaza, dar cu Skype-ul si cu Internetul nu esti niciodata prea sigur. Este o experienta frumoasa, dar as spune ca 40 de zile este suficient caci nimic nu poate inlocui interactiunea umana", a concluzionat antreprenorul francez, luandu-si adio de la "sediul" in care si-a desfasurat activitatea timp de 40 de zile.



Tie cum si se pare o astfel de aventura?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu