27 februarie 2011

Regula 90/10 versus Regula 80/20 !

      Cei mai multi dintre noi am auzit de regula 80/20. Descoperita de economistul de origine italiana, Vilfredo Pareto in 1897, aceasta regula este cunoscuta sub denumirea de Principiul efortului minim.
     Conform acestui principiu, 80% din actiunile pe care le intreprindem sau succesul nostru se datoreaza unui procent de 20% din eforturile depuse.

      Desi valabilitatea acestui principiu a fost demonstrata si se aplica in toate domeniile, atunci cand vine vorba de bani,  aceasta regula pare a lasa locul alteia: regula 90/10.
      In numarul din 13 septembrie 1999 al ziarului The Wall Street Journal a aparut un articol care sustinea noua regula 90/10, numita Regula banilor. Iata un fragment al articolului prezentat si de Robert Kyosaki in cartea Rich Dad's Guide to Investing: What
the Rich Invest In Poor and Middle Class Do Not! :
      "Desi se vorbeste foarte mult despre fonduri mutuale pentru mase, despre barbieri si baieti care lustruiesc pantofii vanzand ponturi legate de investitii, bursa de valori a ramas privilegiul unui grup de elita. Potrovit economistului Edward Wolf doar 43,3%
din familii detineau valori mobiliare in 1997, cel mai recent an din care avem informatii. Multi dintre acestia detineau portofolii relativ mici. Aproape 90% din actiuni erau detinute de 10% dintre familiile cele mai instarite. Concluzia: 10% cei mai bogati detineau 73% din totalul net al capitalului tarii in 1997, fata de 68%, procent existent in 1983"

     Cu alte cuvinte, desi numarul celor care investesc a crescut in prezent, tot cei bogati continua sa se imbogateasca. Bine, bine veti spune, asta era in '99 acum suntem in 2011!
     De acord, insa statistici mai recente subliniaza faptul ca in industria de film de exemplu, 10% dintre actori castiga 90% din bani. De asemenea, 10% dintre sportivi castiga 90% din bani, la fel 10% dintre muzicieni.
      Aceeasi regula se aplica si in lumea investitiilor conform lui Kyosaki care transmite in cartea sa sfatul tatalui bogat dat investitorilor: "Sa nu fii de nivel mediu!". Acest indemn ar trebui luat ca atare nu doar de investitori, ci de toti cei tineri si nu numai, ca o provocare in a-ti depasi conditia si a cauta in permanenta autoperfectionarea.
     Revenind la Romanica noastra, despre aceasta regula se stie de peste zece ani, educatia financiara este ca o Cenusareasa care nu are tinuta de bal pentru a patrunde in programele scolare, dezvoltarea personala este preocuparea mai mult sau mai putin declarata a mai putin de 10% din populatia tarii!
     Si atunci stau si ma intreb "De unde atat dezinteres? Din nestiinta, din rea-vointa sau din lene?"
     Tu ce parere ai?

Follow IacobAdy on Twitter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu