1 noiembrie 2015

Nu poti multiplica bogatia divizand-o!Intr-un articol publicat in 2011, Nouriel Roubini, fost laureat al premiului Nobel pentru Economie afirma ca Marx a avut dreptate: "capitalismul isi traieste sfarsitul." Cum un adevar spus pe jumatate poate fi umplut in vidul asteptarii cu pareri sau supozitii, nicidecum nu trebuie inteles ca el, capitalismul, trebuie inlocuit cu extrema traita deja de unele tari si platita cu jertfe si constiinte blocate, comunismul.

Poate ca o perioada a capitalismului, fara controlul pietelor de derivate, creand valoare financiara acolo unde ea nu are acoperire, la fel ca banul care este folosit in aceasta etapa fara echivalent in aur, in valori fizice masurabile, este intr-adevar pe sfarsite. Dar ca viitorul va fi de stanga, in oricare din formele sale, este o afirmatie anacronica, falimentara in fapt (a se vedea exemplul Greciei si nu numai) si periculoasa. Si iata de ce:

S-a întâmplat in Suedia...

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, 

OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.

Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8

Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4

Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.

Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla.

Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

"Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.

Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva. Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

Nu poti multiplica bogatia divizand-o."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste articolele noi introducand adresa de E-mail!

FREE Program from Tony Robbins

Motivatie pentru SUCCES!

My Daily Afirmations