25 iulie 2010

Confluente

Seneca : Un tiran n-ar fi asigurat Roma cum ai asigurat-o tu Tiberius. Cu spiritul tau gospodaresc, i-ai dat bunastarea. Te-ai ales cu batjocura si injuraturi deoarece ai interzis castigul ilegal, jocurile de noroc si luptele de gladiatori.Un despot care cu pacea lui a facut din viata noastra un desert cenusiu!
       Totusi e de netagaduit ca pentru multi, razboiul inseamna emotii mari, negot si profituri !
Tiberius : Un tiran care se scalda in sange omenesc. Ca sa vezi ! Si cand te gandesti ca din toata Roma numai noi doi nu dorim varsare inutila de sange. De aceea nu vreau nici razboi, cu toate ca sange vars, si voi varsa, dar nu de pomana.
Seneca : Chibzuiala si moderatiunea sunt insusirile cele mai nobile ale unui stapanitor. Omenia e legea universala care...
Tiberius : Omenia ta, imbratiseaza lumea intreaga, si tocmai prin aceasta e prea subtire, prea rara. Legile tale universale sunt ca aburul deasupra marii. Tu plutesti pe deasupra norilor, in timp ce eu sint nevoit sa umblu pe pamant. Spui ca spiritul uman e mai presus de orice dar NU, materia, caci din materie framantam si plamadim viata. Si spiritul e imaterial, Epicur si-a dat seama de acest lucru mai bine decat voi stoicii. Intre noi exista o deosebire : tu traiesti numai pentru ideile tale, in timp ce eu traiesc pentru Roma.
                                                                            "Dupa noi potopul" , fragment - Josef  Toman ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu