Cinci Lectii De Leadership Din Viata lui Neil Armstrong!
"I believe that every human has a finite number of heartbeats. I don't intend to waste any of mine running around doing exercises." ~ Neil ArmstrongAcum doua zile (25.08.2012), astronautul american Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani din cauza unor complicaţii după o operaţie cardiovasculară. Acest adevărat erou american, cum l-a numit presedintele Obama, a ajuns pe Lună la bordul modulului Eagle în iulie 1969 la bordul navetei Apollo 11, impreuna cu colegul său Buzz Aldrin şi şi-a asigurat locul în istorie declarând, când păşit prima dată pe Lună a rostit cuvintele: "Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire"(This is one small step for a man, one giant leap for mankind)
Citind povestea lui Armstrong, esti inclinat sa afirmi ca ai dat peste paginile unui roman de aventuri: afli cum si-a câștigat permisul de pilot de zbor la varsta de 15 ani, cum a zburat in decursul a 78 de misiuni în timpul războiul din Coreea ca pilot de vanatoare al Marinei, cum a testat si a pilotat avioane experimentale si rachete, care au zburat la aproape de marginea spatiului, la altitudini de peste 200.000 de metri, și cum a comandat misiunea Apollo 11 in spațiu devenind astfel, primul om care a pasit pe lună.
Totusi, in ciuda realizărilor sale marete, Neil Armstrong a fost un om umil, care si-a trait viata normal si nu a căutat să profite de pe urma realizarilor sale si sa le transforme in faima si avere.
Dupa ce sa retras de la NASA în 1971, Armstrong invata ingineria la Universitatea Purdue si lucreaza in mai multe întreprinderi. Acest mod de abordare a vietii este in evident contrast cu ceea se astepta lumea de la un astronaut celebru.
Într-un interviu acordat lui Alex Mailley, CEO la CPA Australia, cu putin timp in urma, intitulat An Audience with Neil Armstrong, Neil Armstrong povesteste fragmente din viața și experiența pe care a avut-o călătorind in marea lui "aventura" catre Luna. Interviul, pe care il puteti urmari in intregime aici, constituie o adevarata comoară impartasita de înțelepciune si leadership!
Din acest interviu, am extras cinci lecții de leadership pe care am considerat necesar sa le
impartasesc, in speranta ca vor fi de folos pe viitor leaderilor din toate generațiile.
1. Smerenia - Practic, fiecare actiune intreprinsa de-a lungul vieții lui Neil Armstrong, precum si descrierile celor care l-au cunoscut cel mai bine, il catalogheaza ca pe un om de umilință extremă. El a rezistat ispitei de a abate atentia asupra sa văzand întotdeauna realizările sale ca pe un simplu rezultat a ceva ce "trebuie facut". Smerenia este o caracteristică principala a profilului, identificata de Jim Collins autorul "Celor 5 nivele succes in leadership", și este o componentă-cheie pentru a stabili relații de încredere de un inalt nivel. Este greu să ai încredere în intențiile liderilor obsedati de propriile rezultate, astfel ca liderii umili creaza un mediu de cultură bazat pe deschidere și încredere.
2. Recunoasterea și aprecierea contribuțiilor celorlati - Armstrong a recunoscut si a apreciat contribuțiile inestimabile ale misiunilor Apollo 1-10 ca de pasi pregatitori si stabilire a bazei de temelie pentru aselenizare echipajul său. Fiecare misiune Apollo a avut obiective specifice, constituind anumite etape, al caror misiunea de final o constituia aterizarea pe Lună. Echipajul Apollo 11 condus de Armstrong, a primit permisiunea de aselenizare, insa, el a recunoscut că eforturile sale au fost doar "legatura" următoare din întregul lanț al programului spațial Apollo. Ar fi intelept ca liderii de astăzi sa-i onoreze și sa-i respecte pe cei care au pus bazele înaintea lor și să nu se bucure si sa se comporte ca si cum succesul de care se bucură de astăzi, este rezultatul doar al eforturilor proprii.
3. Rămâi in permanenta vigilent pentru ca problemele apar atunci cand tu te-astepti cel mai putin- La coborarea pe luna, sistemul modular de navigare lunar, arata ca locul de aterizare ar fi pe panta usoara a unui deal. Armstrong a trebuit să preia controlul manual al navei spațiale pentru ultimele 2 minute, si astfel a pilotat si a aterizat în condiții de siguranță. Liderii de succes sunt întotdeauna un "radar al conditiilor de mediu" astfel încât pot reacționa eficient la orice schimbare. Zborul pe pilot automat este cel preferat si binevenit atunci când condițiile sunt stabile, dar în lumea de astăzi, cand schimbările au loc de la o zi la alta cu o viteza uluitoare, folosirea pilotului automat pe termen lung poate avea consecinte dezastruoase.
4. Puterea de concentrare - La scurt timp după ce au facut primii pasi pe suprafata Lunii, Armstrong si colegul sau astronautul Buzz Aldrin, au amplasat in solul lunar un memorial in cinstea astronauților decedati, atât ruși și americani, care au i-au precedat încercand sa ajunga Lună.
Armstrong descrie acest moment , ca fiind un moment tandru, dar foarte rapid, deoarece existat o listă cu multe sarcini de facut care necesitau atenție imediata. Armstrong a ales o abordare concentrată, metodică strict pe munca sa, lucru care arată puterea de concentrare a atentiei. Este ușor pentru majoritatea liderilor lor să aibă atentia concentrata pe mai multe lucruri deodata, dar cei mai buni lideri au învățat sa evite asa numitele distrageri și să se concentreze doar asupra acelor activități care produc cele mai multe rezultate. Cu alte cuvinte, sa fie eficienti!
5. Nu lăsa niciodată o problemă buna sa ajunga la cosul de gunoi - Echipajul navetei Apollo 1 a suferit o tragedie teribila in 1967, cand in timpul unui test de zbor, un incendiu aparut în cabina modului de comandă a ucis echipajul alcatuit din Gus Grissom, Edward White și Roger Chafee. Pentru zborurile spațiale Apollo, a urmat o așteptare de aproape doi ani, perioada de timp în care accidentul a fost investigat. NASA a avut la dispozitie doar patru ani pentru a duce la îndeplinire provocarea președintelui Kennedy "de a ajunge pe Lună, până la sfârșitul acestui deceniu". Dar, nepermițând întârzierii provocate de accident sa îi împiedice atingerea obiectivului, au folosit cei doi ani pentru a rafina proiectarea modulului de control și se antreneze pentru aselenizare. Armstrong si colegii sai au demonstrat ingeniozitate și perseverența în a face pariu cu acest pas înapoi, aceasta constituind o lecție pentru toți liderii cu privire la modul cum trebuie abordate cele mai multe dintre problemele care apar in drum.
Cred deasemeni, că modul de abordare a tragediilor, chiar daca au darul sa ne raneasca intr-un grad mai acut, este o alta lectie de viata. Iar aceasta s-a observat cel mai bine la familia lui Neil Armstrong, când a declarat, ieri ca...
"While we mourn the loss of a very good man, we also celebrate his remarkable life and hope that it serves as an example to young people around the world to work hard to make their dreams come true, to be willing to explore and push the limits, and to selflessly serve a cause greater than themselves."
"In timp ce noi plângem pierderea unui om foarte bun, vom celebra, de asemenea, o viața remarcabilă, iar speranța că aceasta va servi ca un exemplu pentru tinerii din întreaga lume pentru a lucra din greu si pentru a face lor visele lor sa devina realitate, să fie dispuși să exploreze și să împingă limitele, pentru a servi o cauză altruista mai mare decât ei înșiși. "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu