Piramida Succesului lui John Wooden!
O filozofie care a condus la rezultate extraordinare.
Obtinand o catedra intr-un liceu ca profesor de limba engleza, John Wooden, un ilustru necunoscut frustrat de sistemul de acordare a calificativelor, avea sa devina mai tarziu celebru, datorita unei provocari careia s-a decis sa-i faca fata, si sa defineasca succesul. Nemultumit, dupa cum spuneam, Johh Wooden, s-a simtit obligat sa-si faca studentii sa inteleaga succesul ca ...rezultat al efortului depus, crezand cu sfintenie in adevarul unui sfat primit de la tatal sau: “Never try to be better than anyone else, but never stop trying to be the best you can be.” (Nu incerca niciodata sa fii mai bun decat oricine alcineva, dar sa nu te opresti niciodata sa fii mai bun decat poti sa fii).
Astfel, a incercat si a reusit sa defineasca in felul cum vedea el succesul:
Aceasta definitie, nou creata, l-a multumit pentru o perioada scurta de timp pe John, care a realizat ca ceva ...lipseste. Astfel s-a gandit ca o exprimare vizuala, asa ca a petrecut urmatorii 14 ani, perioada in care a identificat 25 de comportamente care, credea el, sunt necesare pentru a completa definitia unui om de succes. Cercetarile sale s-au concretizat printr-o diagrama explicata aici, numita simplu Diagrama Wooden sau "The Pyramid of Success"(Piramida Succesului), finalizata in 1948."Success is peace of mind, which is a direct result of self-satisfaction in knowing you made the effort to do your best to become the best that you are capable of becoming." A Pyramid Created
Urmatoarele 6 decenii au facut proba veridicitatii acestor comportamente, astfel ca Piramida Succesului, s-a tranformat intre timp intr-o filozofie care a condus si conduce la rezultate extraordinare.
Piramida este alcatuita din 15 calitati, considerate indispensabile unei persoane de sucees. Acestea sunt: harnicia, entuziasmul, prietenia, cooperarea, loialitatea, initiativa, indemanarea, entuziasm, vigilenta,
auto-controlul, starea fizico-mentala, spiritul de echipa, echilibrul, increderea si gradul de competitivitate.
De asemeni,Wooden a alcatuit o lista cu 12 Lectii de Leadership, pe care le puteti citi aici, foarte apreciate care, chiar daca par adresate doar sportivilor (unde a activat ca si coach), va asigur ca sunt universal valabile.
Cu un an inainte de disparitia marelui coach (omonim atribuit fostului antrenor de basket UCLA) , John Wooden a fost invitat intr-o conferinta la Ted unde, cu o simplitate debordanta, a redefinit SUCCESUL indemnandu-ne sa dam in permanenta, tot ce-i mai bun din noi. In aceasta prezentare inspirata, simpaticul batranel in varsta de 99 de ani, impartaseste sfaturile pe care le-a dat de-a lungul vremii jucatorilor de la U.C.L.A. (Universitatea California din Los Angeles), ne recita poezii si isi aduce aminte de sfaturile pline de intelepciune primite de la tatal sau.
Va invit sa urmariti aceasta spumoasa prezentare de apro.18 min., in care ni se reaminteste ca “...your reputation is what you’re perceived to be, your character is what you really are … ” (reputatia este ceea ce percepi tu ca esti, pe cand caracterul este ceea ce esti cu adevarat....)
Steve Jamison, un autor renumit dar si o autoritate proeminenta in domeniul filozofiilor de leadership, a fost printre ultimele persoane care l-au vizitat pe John, vizita in urma careia a scris o tulburatoare scrisoare pe care o puteti citi aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu