8 decembrie 2012

Dor De ... Vedere, Ca Un Proces Invatat! (part. II )


Miracolul Vederii! Sau Cum Poti Afla Daca Suferi De Miopie Sau Prezbitism Mental?


Dupa cum v-am povestit in articolul precedent MIRACOLUL pe care la trait Andrei alaturi de parintii sai, orb din nastere, si care la 18 ani a inceput sa invete ... sa vada! Povestea ma emotionat, dar ma si pus pe ganduri, astfel realizand doua adevaruri fundamentale:


1. "Nici unul dintre noi nu poate intelege, miracolul vederii, decat daca a fost lipsit de el.

2. "Ceea ce vedem, e intotdeauna o interpretare a mintii. Trebuie sa ne antrenam mintea sa interpreteze ceea ce vedem"

Recitind afirmatia dr. Samuel Renshaw, am inceput sa ma gandesc: e, oare, vremea sa mai facem, din cand in cand, cate un control al ... vederii mentale???
Acum, nu ma refer la vedere ca organ de simt - aceasta e o chestiune ce necesita competenta medicala(si las specialistii sa se pronunte!). Vederea la care ma refer eu este cea mentala, care, asemeni simtului in sine, poate suferi la randu-i distorsionari. Iar cand ajungi in acest moment, ajungi sa orbecai printr-o pacla de concepte false ... poticnindu-te inutil atat pe tine, cat si pe altii.

Cela mai comune afectiuni ale ochiului sunt, dupa cum se stie, miopia si prezbitismul - acestea fiind, totodata conform cercetarilor recente, si cele 2 distorsiuni majore ale vederii mentale.

Elementele dupa care poate fi recunoscut cel care sufera de miopie mentala, sunt:
- tinde sa scape din vedere obiecte si posibilitati indepartate;
- acorda atentie doar problemelor imediate si

- e oarba la oportunitatile pe care le-ar putea valorifica gandind si facandu-si planuri in perspectiva.
Daca nu-ti faci planuri, daca nu-ti fixezi obiectivele (adu-ti aminte de felul cum Arnold Schwartzeneger,  isi scrie la inceputul fiecarui an obiectivele - am scris recent povestea lui) si nu torni o temelie pe care sa-ti cladesti viitorul, te numesti ... miop!

Persoana afectata de prezbitism mental tinde, pe de alta parte, sa scape din vedere posibilitati existente chiar in fata sa. Aceasta,
- nu vede oportunitatile imediate;
- nu vede decat o lume de vis a viitorului, fara legatura cu prezentul.
- vrea sa inceapa din varf, in loc sa se apropie pas cu pas de un obiectiv, si nu-si da seama ca singura sarcina pe care o poti incepe de sus in jos e ... saparea unei gropi!

Concluzia pe care am tras-o eu de la Andrei, care 18 ani nu a stiut ce inseamna sa vezi, este ca, pe masura ce vezi, iti doresti si iti vei dori sa-ti dezvolti atat vederea de aproape, cat si pe cea de la distanta. Avantajele celui care stie sa vada ceea ce e chiar in fata ochilor sunt uriase!!!

Acuma spui ca or fi existand averi chiar in fata usii mele? - o sa ma intrebi.
Nu stiu! Dar priveste in jur!
In timp ce esti apasat de grija corvezilor zilnice, remarci aspecte mici care parca nu sunt asa cum ar trebui? Cauta o cale de a le face sa arate - asa cum ar trebui, o cale care sa-ti fie de folos nu doar tie, dar si altora! Multi oameni au devenit bogati prin satisfacerea unor nevoi personale, care ulterior s-au dovedit utile si practice si altora.(exemple sunt nenumarate, incepand de la omul primitiv care a inventat roata sau uneltele, ca sa-si usureze munca, si pana la Petrache Poienaru-inventatorul stiloului, sau Traian Vuia, realizatorul primului zbor zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul). Si de ce nu, chiar cei care au inventat fermoarul si clamele de par sau banalele confetti. Invata sa vezi! S-ar putea sa dai peste hectare de diamante!(iti recomand sa citesti in acest sens "Clasici ai literaturii motivaţionale", autori: R.H. Conwell, W.G. Jordan, J. Allen)

Capacitatea de a privi in perspectiva este una dintre cele mai spectaculoase realizari ale creierului uman. De aceea, persoanele care nu isi antreneaza vederea citind, frecventand cu regularitate cursuri traininguri si seminarii, facand sport, socializand si ... gandind (caci DA, si aici se constata o problema majora), ajung sa sufere de miopie mentala! Iar persoana suferinda de miopie mentala vede ce se afla chiar sub nasul ei, in timp ce posibilitatile indepartate raman nerevendicate. 
Acest gen de persoana nu intelege eficacitatea unui plan, nu intelege valoarea unei perioade rezervate meditatiei si e atat de preocupata de problemele urgente cu care se confrunta, incat nu-si elibereaza mintea pentru a privi in departare, a cauta oportunitati noi, a identifica trenduri si a vedea imaginea de ansamblu.
Vederea creativa trebuie cultivata zi de zi! Trebuie sa invatam sa privim cu ochii limpezi lumea in care traim - sesizand oportunitatile din jur, fara sa scapam insa din ochi viitorul, cu toate sansele lui.

Vazul este o deprindere. Si ca orice deprindere, trebuie insusita prin exercitiu!
Nu esti si tu de aceeasi parere?

Astept parerile tale cu privire la aceasta poveste, si m-ar interesa sa aflu daca vezi si tu vre-un sens in analogia pe care am facut-o intre deficientele de vedere, luand comparativ vederea ca organ de simt, si vederea mentala ca deprindere intuitiva.
Iti multumesc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu