18 februarie 2013

Dor de o lectie de ... exprimare corecta. De la Allan Pease, Mr. Body Language citire! (video)

12 Expresii care lipsesc din vocabularul antreprenorilor de succes

"Peştii se prind cu undiţa, iar oamenii cu vorba." - William Shakespeare
Nu mai este cred, nici un secret pentru nimeni ca, unul dintre secretele succesului il reprezinta ... comunicarea! Cu cat comunicam mai bine si mai mult cu atat ne dezvoltam ceea ce se numeste, networking. Asta aflam si din cartea "Limbajul vorbirii", scrisa de Allan Pease si Alan Garner. Insa, este bine de stiut ca "asemenea unei flori gingase, stralucitoare dar fara miros, sunt cuvintele delicate dar goale ale celui care nu faptuieste dupa cum vorbeşte." ne sfatuieste cu intelepciune Budha! Cu alte cuvinte trebuie sa avem grija la ce spunem, cum spunem si cand spunem! Cuvintele pe care le alegem si contextul in care le folosim ne pot ajuta sau dimpotriva, ne pot compromite, mai ales din postura de antreprenor. De aceea, am ales sa va prezint mai jos, 12 expresii care trebuie evitate sau chiar abandonate total din vocabular. Si acest lucru este recomandat tuturor, in toate situatiile (acasa, societate, servici), dar mai ales antreprenorilor, si celor care vor sa-si dezvolte o retea de networking.

1. "Dar...". Prin folosirea acestui cuvant,  tot ce ai spus inaintea lui isi pierde orice valoare. Spune-i cuiva: "Te-ai descurcat bine, dar..." si va crede ca-i reprosezi ca nu a facut acel lucru cum trebuie. Utilizarea cuvantului "dar..." pentru a face legatura intre mesajele "de bine" si vestile proaste nu este
eficienta. Incearca sa inlocuiesti cuvantul "dar..." cu "si...". 

2. "Nu crezi ca...(?)". De cate ori vei incepe o conversatie cu aceasta expresie, vei da nastere din start la un sentiment negativ. Maestrul comunicarii eficiente, Allan Pease (Mr. Body Language)  pe care vom avea fericita ocazie sa il vedem pe 27 august la Cluj, recomanda sa pui intrebari deschise, precum: "Ce parere ai despre...?" sau "Crezi ca...?"

******************************************************************************************
Inscrie-te ACUM cu un click aici, folosind Codul AISUCCES si beneficiaza de o reducere a biletului de 20%, DOAR pana pe 15 Martie! Din cate stiu, mai mult de jumatate din bilete s-au vandut, asa ca, grabeste-te!
*********************************************************************************
3. "Iti spun sincer ca...". Aceasta expresie poate arunca in derizoriu tot ce ai spus anterior daca nu este exprimata, intr-adevar, cu sinceritate! Spune-i interlocutorului exact ceea ce simti pentru a avea o imagine credibila si originala.

4. "De ce nu...". Cu aceasta expresie, cel mai probabil, vrei sa adresezi o alta intrebare, dar iti este teama, asa e? Persoana de fata se va simti "examinata" . Daca vrei sa faci o afirmatie si nu pui o intrebare, atunci fa-o! De exemplu, "As vrea sa te ocupi de acest lucru" este o fraza mai potrivita decat "De ce nu te ocupi tu de acest lucru?". Dar daca tot pui aceasta intrebare, o poti "imbraca" intr-o forma mai eleganta: "Ce parere ai despre acest lucru, ai vrea sa te ocupi de el?".

5. "Tu ..." NU incepe o propozitie cu "Tu". Cand o propozitie reprezinta de fapt o afirmatie, conversatia se amplaseaza intr-o zona de "acuzare". Cand vorbim despre o intrebare deschisa, se poate folosi pronumele "Tu". In schimb, este gresit sa spui: "Tu ai de gand sa te ocupi de proiectul acesta?" cand ai putea reformula astfel: "Ce ar fi sa te ocupi de proiectul acesta?" Parca altfel suna, nu-i asa?

6. "Nu vreau sa fiu...ironic/sarcastic/critic". Aceasta este o afirmatie falsa! De fapt, esti ironic, esti sarcastic, esti critic! Dar mai rau decat atat, ceea ce faci daca mai si o spui, este sa imbraci totul intr-o minciuna. Nu mai prezinti nici o incredere! Cel caruia i te vei adresa isi va activa scutul de aparare in secunda imediat urmatoare!

7. "E ridicol/stupid/plictisitor". Ori de cate ori vei afirma despre o situatie (ce apartine interlocutorului) ca este "ridicola/stupida/plictisitoare", rezultatul va fi de fapt o jignire pentru interlocutor. Tu vei aparea ca un personaj rau intentionat, viclean, rigid.

8. "Am vrut sa-ti spun ca...". Ce crezi ca ar vrea sa-i transmiti, interlocutorului cu aceasta expresie de fapt? Ca nu ai vrut nicicand "sa-i spui" acel "ceva", nu? Daca din varii motive ai uitat sa ii aduci la cunostinta anumite chestii, atunci mai bine ar fi mai bine sa iti ceri scuze.

9. "Cred ca glumesti...". In marea majoritate a cazurilor, sarcasmul iti poate demola imediat credibilitatea. Aceste cuvinte, folosite la un loc, transmit un mesaj simplu: ai o parere foarte proasta despre ideile interlocutorului tau! Nu o sa castigi prieteni sau parteneri, daca vei cauta sa iti exerciti influenta prin ironie si tratarea cu superioritate.

10. "Sunt nervos...". Folosirea unei asemenea afirmatii arata ca nu stii sa iti stapanesti emotiile in frau, si ca doresti sa iti exprimi furia. Este foarte important sa fii sincer, dar si moderat, in privinta sentimentelor tale de aversiune.

11. "Cine te crezi?".  Aceasta este o intrebare absolut jignitoare! Folosind-o, vei transmite un mesaj acuzator catre o persoana care a avut un comportament nefiresc, intr-o anumita situatie. Totusi, chiar si atunci cand este rostita in gluma, nimeni nu primeste cu zambetul pe buze o asemenea intrebare, fie ca vorbim de un sef, angajat sau parinte. In locul acestei acuzatii (practic!), ai putea folosi urmatoarea intrebare: "Ce/De ce te comporti in acest fel?". Oamenii te vor asculta si iti vor oferi un raspuns, ...  care s-ar putea sa te surprinda!

12. "Intotdeauna (Mereu)/Niciodata." Este recomandat ca sa nu folosim adverbe absolute...Totusi in unele cazuri si cu ocazia anumitor evenimente, EXISTA si exceptii! Trebuie sa stii insa ca prin folosirea lor iti pierzi credibilitatea, mai ales atunci cand o faci la timpul si in locul nepotrivit. Cine mai tine minte serialul de mare succes Dallas, isi aminteste una din replicile favorite ale lui J.R. Ewing, unul dintre personajele principale: Never say never! (Niciodata sa nu spui niciodata!)

In speranta ca aceste sfaturi si invataturi iti vor fi de folos, dar mai ales cu recomandarea de a nu rata evenimentul considerat pe drept cuvant "Cel mai important eveniment al anului in Transilvania", unde vei avea ocazia sa afli si sa inveti mult mai multe, il las pe Allan sa iti transmita invitatia! Personal! (Gestul de la final este genial!)




Un bilet costa 109 EURO(tva inclus) iar tu vei plati DOAR 87 de EURO (tva inclus). Pentru asta trebuie sa folosesti la inscriere codul AISUCCES 

Este foarte important sa folosesti codul AISUCCES pentru a beneficia de reducere, astfel vei plati biletul intreg. Grabeste-te insa, si ia-ti biletul acum caci locurile sunt limitate si din ce stiu jumatate din ele deja s-au ocupat. Ia-ti biletul acum de aici: http://transilvaniabizseminars.ro/allanpease2013/inscrieri/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu