“Viaţa mea este mesajul meu.” Acestea sunt cuvintele binecunoscute ale lui Mahatma Gandhi.
Pentru ce lupta însă Gandhi? Ce semnătură a lăsat el în urmă? Ne putem gândi la câteva dimensiuni ale vieţii sale – leadership, libertate, revoluţie, integritate, curaj şi perseverenţă. Cu toate acestea, moştenirea sa fundamentală este non-violența.
Deşi Gandhi nu a avut nici un birou sau vreo autoritate formală, a putut să-şi folosească influența în leadership pentru a-şi manifesta viziunea unei Indii libere, marcată cu semnătura lui de libertate prin non-violență. A reuşit să îndeplinească multe cu puţine posesiuni şi puţini bani.
În opoziţie, Andrew Carnegie şi-a adus contribuiția la un mare progres prin bogăţia sa. A emigrat în SUA din Scoţia cu o familie săracă la vârsta de 12 ani şi a continuat, pentru a deveni cel mai mare industriaş al erei. La vârsta de 65 de ani a vândut Carnegie Steel Company pentru 500 milioane de dolari lui J.P Morgan. Apoi Darnegie a devenit filantrop, fondând trusturi care au donat peste 350 de milioane de dolari din averea sa personală.
Carnegie îşi prezintă filozofia în 2 componente:
Prima este să devii excepţional folosindu-ţi talentele naturale şi energiile pentru progresul societăţii.
A doua este: după ce ai acumulat bogăţia, foloseşte surplusul pentru cauze umanitare. “Un om care moare bogat este o ruşine”, credea el. Cine poate lăsa un semn care să dureze? Fiecare membru al unei organizaţii, fiecare membru al unei familii şi fiecare cetăţean al fiecărei ţări. Tu poţi şi vei lăsa o moştenire. Max De Pee, fost preşedinte al companiei Herman Miller (companie de mobilă), într-un interviu în ziarul Leader to Leader Journal, şi-a expus viziunile în legătură cu importanţa leadershp-ului, a followship-ului şi a moştenirii. Iată câteva dintre ideile sale, de luat în considerare:
- Ce contează? Nu numai bogăţia din punct de vedere contabil. Ceea ce este mai valoros este comunitatea: “în ce fel de mediu lucrăm, ce relaţii avem la locul de muncă, ce efect are munca noastră asupra familiilor noastre când ajungem acasă şi ce efect are familia noastră asupra muncii pe care o facem.”
- Ce rol joacă ceilalţi? Recunoaşte că ai nevoie de oamenii din viaţa ta şi de la locul de muncă. “Atât timp cât o persoană este o parte a comunităţii la muncă, este o parte legitimă a acelei couminitati, este indispensabilă grupului. Apoi va trebui să lucrezi într-un asemenea fel încât relaţiile tale să reflecte această credinţă.”
- Care este scopul? De Pee a simţit întotdeauna un sens al responsabilităţii morale faţă de alţii şi a transferat acest simţ companiei sale. Se referea la acesta ca fiind firul roşu care trecea prin orice încercau să facă.
Dacă examinăm cu atenţie principiile majore ale sistemului lui de convingeri, rezultă trei teme principale: valoarea pentru client, valoarea oamenilor săi şi relaţia companiei cu binele mai mare. El a dărâmat mitul confrom căruia managementul de top este cel mai important.
În schimb, s-a concentrat pe cei care sunt cu adevărat importanţi: cei care urmează. Mahatma Gandhi, Andrew Carnegie, Max De Pee se numără printre indivizii ale căror amprente ne vor influenţa pentru mulţi, mulţi ani pentru a acţiona la cel mai înalt nivel.
Iată aici alţi câţiva:
Martin Luther King: Viziune şi egalitate
Harry Truman: Eu sunt responsabil
Maria Tereza: Bucurie în serviciu
Nelson Mandela: Nu renunţa niciodată
Bob Hope: Râsul este viaţa
Acţiunile noastre sunt ca tuşele de pensulă pe pânza propriului nostru autoportret. Sunt ... semnăturile noastre – moştenirile noastre – sunt ca luminile pe care le facem să strălucească în viitor.
Cât de strălucitoare ţi-ar plăcea să fie lumina ta?
Este clar: cu cât suntem mai mult în slujba semenilor noştri, cu atât mai strălucitoare va fi lumina. Oamenii profesionişti aduc mai multă lumină în lume. Aşadar întrebarea mea pentru tine e: Cum te semnezi în lume?
Acest articol a fost scris de Jim Bagnola, reputat speaker international si Executive Coach si a aparut aici, sub titlul "Ce spune semnatura ta despre tine?".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu