13 septembrie 2010

La Inceput De An Scolar (Cu Gandul La Tine, Copilul Meu Drag)!


Ce Sfaturi Daruiesc Tuturor Copiilor In General, Si Copilului Meu In Special, La Inceput De An Scolar!


         Pentru parinti !    

In lumea animala totul e lipsit de echivoc si de emotie. Toti stiu ca vine un moment cand puii trebuie sa abandoneze confortul oferit de grija materna si sa porneasca in viata pe cont propriu. Dar pana la sosirea acelei clipe tinerele animale vor fi invatat de la parintii lor tot ceea ce este necesar supravietuirii.

Se intampla cumva, la fel, si printre oameni. Dar pe masura ce am evoluat social si ne-am civilizat am pierdut multe dintre instinctele ce ne asigurau supravietuirea. Ne ingrijim acum mai mult de aparente si uitam sa ne invatam copiii despre lucrurile esentiale ale vietii.  Sau ...  poate, nu le stim nici noi ?

Cu totii stim ca in cultura noastra sociala este de la sine inteles, ca parintii sa-si sustina copiii oricat este necesar.  Ne protejam  „puii” de
tot ce credem ca i-ar putea face sa sufere, fara sa ne dam seama ca  tocmai prin asta ii fortam sa se expuna mai tarziu, fara sabie sau scut, tuturor loviturilor vietii.  
Ne e greu sa ii lasam sa zboare pentru ca atunci cand intelegem ca nu mai au nevoie de noi ne simtim batrani si inutili.  Asta bineinteles pana apar nepotii, apoi o luam de la capat, chiar mai abitir, simtind ca e ultima noastra sansa de a ne demonstra iubirea, utilitatea, grija!

Si uite asa, transmitem  aceasta atitudine supraprotectoare, invatand fiecare generatie sa fie din ce in ce mai dependenta de  societate, de anturaj, de moda, de oricine altcineva in afara propriei persoane.

         Pentru cei tineri !
 

Si totusi, daca esti un tanar adult si vrei sa te eliberezi de aceasta grja care te sufoca, ce faci, cum faci ?

Simti ca trebuie sa faci asta, pentru ca altfel nu-ti poti exprima pe de-a-ntregul personalitatea, nu-ti poti dobandi stima fata de propria persoana, increderea in propriile forte, nu poti deveni cu adevarat TU.

Primul pas facut odata cu trecerea in viata adulta ar trebui, firesc  sa fie plecarea de acasa (nu la propriu!). Da, ai auzit bine!

A pleca de acasa, adica, a trai pe banii tai, a te gospodari singur, a-ti rezolva singur problemele, a-ti spala singur rufele,  asta este calea spre maturitate!

A deveni adult inseamna, in primul rand, a nu mai fi “puiul mamei”. Intreaga educatie, din prima zi de viata si pana azi, ar fi trebuit sa aiba scopul de a te pregati pentru acest pas.  A facut-o, oare ?

Vremurile nu sunt deloc favorabile acestei desprinderi!  Multi tineri locuiesc impreuna cu parintii pentru ca, pur si simplu, nu-si permit o locuinta proprie. Dar la fel de adevarat e, ca fiecare generatie a trecut prin aceleasi greutati si de multe ori cei care pareau a avea sanse mai putine au avut cele mai mari reusite.  Cei care au fost aruncati in apa mai devreme au fost nevoiti sa invete sa inoate!

Dintre colegii mei de absolvire, acum 19 ani, cand vremurile erau chiar mai grele decat acum, au reusit cel mai rapid tocmai cei plecati de acasa si care nu aveau la ce sa se intoarca acolo!

Intr-o vreme in care se inchideau fabricile si se concediau ingineri pe banda rulanta, cei care nu isi puteau permite sa traisca pe spinarea parintilor au acceptat orice job, cu orice salariu, fara sa faca mofturi. Si, credeti-ma, nu le-a luat prea mult sa ajunga sus, acolo unde si-au dorit!

Poate ca un job oarecare nu iti ofera confortul material la care visezi. Dar el iti ofera, in primul rand, independenta fata de parinti, ceea ce este un foarte mare pas in lupta pentru afirmarea propriei personalitati.

Poti imparti chiria unei locuinte cu mai multi prieteni sau poti, locuind in continuare cu parintii, sa contribui la cheltuielile gospodariei. Acest lucru iti va conferi un alt statut in cadrul familiei si iti va creste increderea si stima fata de propria ta persoana!

Vei avea, in plus, o preocupare, un mod util de a-ti umple timpul, vei avea ocazia sa inveti lucruri noi, sa-ti faci relatii, sa incepi sa-ti construiesti cariera. Vei putea sa pui un ban deoparte pentru a-ti incepe propria afacere, pentru o investitie sau pentru orice atribui tu VALOARE.

 Daca treci printr-o perioada dificila si nu reusesti sa-ti gasesti nici un loc de munca nu te descuraja. Poti prelua o parte din sarcinile din gospodarie, degrevandu-ti astfel parintii de muncile pe care le faceau pana acum singuri. In acest fel vei fi activ, te vei simti util si vei evita depresia si descurajarea. In plus vei invata sa devii responsabil, sa-ti asumi si sa-ti indeplinesti sarcini, sa te desprinzi de pustiul rasfatat care ai fost pana mai ieri. Aceasta noua atitudine te va ajuta sa te maturizezi chiar daca nu poti lua inca viata in piept cu propriile puteri.

Cand nu ai un job,  ai in schimb, mult timp la dispozitie!
In loc sa-l pierzi impreuna cu stima de sine si alti "prieteni"  prin diverse locuri sau localuri, utilizeaza-l creativ. Invata lucruri despre care crezi ca iti vor fi de folos, lucruri practice, diferite de cele de la scoala. Daca ai o pasiune ocupa-te acum de ea si cauta modalitati de a o transforma intr-o mica afacere

Una dintre carentele mari pe care le atribui sistemului actual de invatamant, este acela ca nu se ofera tinerilor o  EDUCATIE  FINANCIARA Iar daca sistemul de invatamant nu vrea cu buna intentie sa ofere o astfel de educatie, deorece "tara te vrea consumator", apar totusi si oameni bine intentionati care cu pasi mici, dar intentii marete, vin sa aduca tinerilor aceste cunostinte de care si tanar si batran, si bolnav si sanatos, au nevoie ca de aerul pe care il respira! Fac referire aici la Luca Dezmir, Eusebiu Burcas, Andy Szekely, Liviu Pasat , Mirela Bojin...
Un ultim sfat e sa te oferi sa ajuti in mod gratuit prieteni sau cunostinte care au afaceri proprii. Poate ca ei vor descoperi ca le esti foarte util. Inscrie-te in programe de voluntariat. Iti vei face prieteni noi, relatii diverse si vei obtine si recomandari ce se pot dovedi utile.

Orice inceput este greu dar orice drum, oricat de lung, incepe cu primul pas!

 Asa ca deschide-ti aripile, fa-ti curaj si ia-ti zborul!

Cuibul parintesc va ramane mereu locul unde te vei intoarce cu drag, dar prima ta datorie, fata de tine si fata de ai tai, este sa-ti traiesti propria viata!


                                                                                     
                                                                                  Articol scris de Mirela Bojin pentru  Avantaj la Start

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu