28 iulie 2011

Dor de un Copac plin cu Dosare ale prosperitatii! -1-


     Fascinat de modul de abordare a stapanirii jocului interior al bogatiei si redat intr-un mod stralucit in cartea Secretele mintii de milionar de catre T.Harv Ecker, am inceput intr-un articol anterior descrierea  celor 38 de Principii ale Prosperitatii. 
     Acum, plecand de la un exercitiu de imaginatie, autorul ne demonstreaza intr-un mod uimitor faptul ca mintea noastra reprezinta, mai mult sau mai putin, baza propriei vieti. Si totusi cei mai multi dintre noi nu au idee despre cum functioneaza acest dispozitiv puternic.
     Sa ne imaginam un copac. Sa presupunem ca acest copac reprezinta pomul vietii. In acest pom sunt fructe. In viata, fructele sunt, de fapt, rezultatele noastre! Astfel ca ne uitam la propriile fructe (rezultatele noastre) si nu ne sunt pe plac; nu sunt in numar suficient de mare, sunt prea mici sau nu au un gust suficient de bun.
     In aceste conditii, care este tendinta noastra?

     Cei mai multi dintre noi au tendinta de a-si indrepta atentia si a se concentra asupra fructelor, rezultatele noastre. Dar, de fapt, cine creeaza aceste fructe? Este vorba de samanta si de radacini; ele creeaza aceste fructe.
     Ceea ce este sub pamant creeaza roadele de deasupra pamantului. Ceea ce este invizibil creeaza ceea ce este vizibil! Ce inseamna asta? Ca daca dorim sa schimbam fructele, mai intai va trebui sa schimbam radacinile. Daca dorim sa schimbam vizibilul, mai intai trebuie sa schimbam ceea ce este invizibil!
     Acum sa ne intoarcem si sa aruncam o privire asupra modului in care funtioneaza mintea noastra. Metaforic vorbind, mintea este doar un fiset, asemanator cu cel pe care-l putem gasi acasa sau la serviciu. Toate informatiile sunt etichetate si stocate in dosare, de unde sunt usor de recuperat pentru a ne ajuta sa supravietuim. Sa supravietuim, nu sa prosperam!
     Indiferent ce avem de facut ne ducem la un anumit dosar care exista in mintea noastra. Luam apoi decizii bazate pe ceea ce credem ca e logic, de bun simt si adecvat pentru noi in acel moment. Luam ceea ce credem ca e decizia corecta. Cu toate acestea, problema este ca acea decizie s-ar putea sa nu fie si cea incununata de succes. De fapt, nu o data sa intamplat, ca ceea ce ni se pare perfect logic adesea sa fie chiar pagubos!
     Cum am mai vazut si in Principiile Prosperitatii, oamenii bogati gandesc mult diferit fata de cei saraci sau cei din clasa de mijloc. Ei percep diferit banii, bogatia, pe ei insisi, pe ceilalti si orice alta latura a vietii. Iar pentru cel ce vrea sa gandeasca precum cei bogati, primul pas al schimbarii, de fapt al oricarei schimbari este constientizarea, iar in articolul urmator vom prezenta ca metoda de reconditionare 17 "dosare ale prosperitatii" care au darul de introduce noi alternative. Ne vom putea da seama cand gandim ca saracii sau ca oamenii din clasa de mijloc si ne vom putea concentra pe modul in care gandesc cei bogati. Vom avea posibilitatea de a alege sa gandim in moduri care sa ne incurajeze in obtinerea succesului si a fericirii, in loc sa ne indeparteze de ele.

                                                                           - va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu