16 iunie 2013

Dor de ... Happy Fathers Day! (Ziua Tatalui)


O prietena plecata de multi ani in Statele Unite m-a suprins intr-o discutie in urma cu cateva zile, atunci cand mi-a spus ca se pregateste cu o surpriza pentru Happy Fathers Day (pentru sotul ei, fireste!)!

Cum in Romania nu am auzit de sarbatorirea unei astfel de zile (exceptand bineinteles Ziua barbatului mediatizata si asociata mai ales cu un anumit brand de bere), am zis sa fac un pic de search pe amicul Google si iata ce am gasit:

... Ziua Tatălui, este o sărbătoare ce onoreaza părinții și celebrarea paternitatii, a obligațiunilor paterne, ​​cat și influența părinților în societate. Majoritatea țărilor sărbătoresc aceasta zi în a treia duminică a lunii iunie


In Romania, Ziua Tatălui, ca  și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic OrbanMircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera
Deputaților. Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai). Anul acesta ziua tatălui se sărbătorește în 12 mai 2013. Datele calendaristice în care se va sărbători ziua tatălui sunt următoarele: 11 mai 2014, 10 mai 2015, 8 mai 2016, 14 mai 2017, 13 mai 2018, 12 mai 2019 și 10 mai 2020.

La momentul actual, în lume, majoritatea țărilor au societățile patriarhale și din aceasta cauza tații joacă un rol principal în luarea deciziilor mai sus menționate. Stilul de viață al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca cu siguranță să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viață. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viață, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental și stil de viață sănătos, pot constitui modele pentru copii și pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, tații pot contribui la dezvoltarea unei societăți întregi. Aniversarea zilei tatălui oferă copiilor posibilitatea de a-și exprima dragostea și respectul pentru părinții lor, un sentiment care are ca țel consolidarea relației tată-copil și, în consecință, în dezvoltarea emoțională a fiecărui copil.


Semnificația Zilei Tatălui este legată direct de poziția unui tată în familie , precum și în societate. Ziua Tatălui are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general. Fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât și de mama sa, pentru a crește într-un mod armonios  În etapele primare, atât tatăl și mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educație și de creștere a copilului. La momentul actual, în lume, majoritatea țărilor au societățile patriarhale și din aceasta cauza tații joacă un rol principal în luarea deciziilor mai sus menționate. Stilul de viață al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca cu siguranță să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viață. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viață, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental și stil de viață sănătos, pot constitui modele pentru copii și pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, tații pot contribui la dezvoltarea unei societăți întregi. Aniversarea zilei tatălui oferă copiilor posibilitatea de a-și exprima dragostea și respectul pentru părinții lor, un sentiment care are ca țel consolidarea relației tată-copil și, în consecință, în dezvoltarea emoțională a fiecărui copil.

Personal, (ca Tata) mi se pare interesant acest mod de recunoastere a meritelor si ale noastre, caci fara falsa modestie, sunt multe lucruri pe care le-am facut si le fac in aceasta calitate, de care sunt mandru si au fost momente cand ... am simtit nevoia de recunoastere. Intr-un fel sau in altul!
Tu ce parere ai? E binevenita o astfel de celebrare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu