T. Boone Pickens, un fel de Jock Ewing din Dallas(coincidenta face ca si el tot in Dallas sa aiba resedinta), este un nume mai putin cunoscut in Romania, insa in America, cu o avere de 1,4 miliarde $ este pe locul 328, conform FORBES.
T. Boone Peckens, isi desfasoara afacerile in domeniul energiei, este fondatorul companiei BP Capital Management, si ca om care la 12 ani vindea ziare, ne poate spune, cu siguranta, care este drumul spre succes. De fapt, fostul operator devenit ulterior miliardar dar si finantator a nenumarate proiecte
filantropice, astazi in varsta de 85 de ani, a oferit intotdeauna sfaturi despre viata si afaceri, fiind un invitat de onoare chiar si la TED.
Cartea pe care a scris-o T.Boone Peckens, "The First Billion Is The Hardest"(Primul miliard este cel mai greu), este o serie de "boone-isme", cum le-a numit autorul, niste fraze scurte - indemnuri, principii - numiti-le cum vreti voi, menite a fi usor de memorat si repetat in minte de cate ori se simte nevoia! Va voi prezenta cateva dintre-e aceste boone-isme mai jos, insa mai intai as vrea sa va atrag atentia asupra unei inregistrari foarte recente, postata pe site-ul personal(12.09.20130), unde Pickens lanseaza in premiera o provocare prin ceea ce el numeste, Pickens Plan (Planul lui Pickens) si in care vorbeste despre despre motivul principal al prezentei S.U.A. in orientul mijlociu: PETROLUL, cat si despre adevaratele costuri ale implicarii in aceasta zona! Iata inregistrarea, mai jos:
21 de Motive pentru care inca NU faci primul miliard (extrase din cartea "The First Billion Is The Hardest")
- "Un plan fara actiune nu este un plan. Este un discurs".
- "Directorii executivi care detin cateva actiuni in propriile companii nu tin la actionari mai mult decat tin la babuinii din Africa".
- "In cadrul unei intelegeri intre prieteni, nu-si poate face aparitia niciun varcolac".
- "I-am spus candva unui prieten: "Aceasta este o piata care cladeste caracterul uman". El m-a privit lung si mi-a raspuns: "Daca lucrurile se vor inrautati, o sa ai un caracter mai puternic decat Abraham Lincoln...".
- "Cand elimini "spuma", ajungi la adevaratul nucleu al lucrurilor".
- "Cand esti tanar, fitness-ul este un sport. Cand esti batran, devine o necesitate".
- "Daca vrei sa alergi alaturi de cainii invingatori, trebuie sa iesi de sub masa".
- "Fii dispus sa iei decizii. Aceasta este cea mai importanta calitate a unui lider. Nu trebuie sa cazi victima sindromului pe care eu il numesc "pregateste-te... tinteste... tinteste... tinteste". Trebuie sa fii pregatit sa tragi".
- "Prea multi directori sunt preocupati de "cei patru P" - pay (plata), perks (beneficii), power (putere) si prestige (putere) - in loc sa genereze Profituri pentru actionari".
- "Pastreaza lucrurile la un nivel informal. Comunicarea verbala reprezinta o cale naturala de a face business. Scrierea este o cale excelenta de a pastra documentele si detaliile, dar vorbirea genereaza adevaratele idei. Lucrurile marete se nasc din intalnirile la pranz, unde mancam un sandwich, o cana de supa si avem una-doua idei bune. Nu bem martini".
- "Am crezut intotdeauna ca este important sa imi schimb des hainele. Banalitatea poate determina esecul."
- "Munceste opt ore si dormi opt ore si asigura-te ca nu sunt aceleasi opt ore".
- "Daca te afli pe calea cea buna de rezolvare a unei probleme, continua sa conduci, pana auzi cum se sparge geamul. Nu renunta!"
- "Situatia in care arunci o minge si prinzi o minge - reprezinta un truc in sine. Am facut acest lucru de cateva ori, dar nu este un lucru pe care-l poti face mereu la fel".
- "Munceste mult. Vino devreme la munca, pleaca tarziu. Asa trebuie abordat leadership-ul".
- "Lupta-te, astfel incat sa nu fii prins intr-un colt. Eu joc mai bine cand am spatiu de miscare".
- "Totul se petrece rapid. Nu exista liniste si nici timp sa te uiti la ceas".
- "Am invatat devreme ca trebuie sa joc dupa reguli. Nu trebuie sa trisezi, pentru a castiga ceva".
- "Cand vanezi elefanti, nu te lasa ademenit de iepuri".
- "Suntem flexibili, ne ridicam rapid in picioare si ducem lucrurile la bun sfarsit".
- "Castigi doar daca ai o echipa si eu stiu sa construiesc echipe castigatoare".
- "Arata-mi un ratat care stie sa piarda si eu o sa iti arat un ratat" (exista o traditie in sport, prin care trebuie sa fii "un pierzator bun", sa iti accepti infrangerea cu demnitate. Unii antrenori (precum Boone) nu sunt de acord cu acest principiu si ii dispretuiesc pe cei care il respecta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu