8 iulie 2013

Dor de ... Libertate! Prima si ultima libertate cu JIDDU KRISHNAMURTI!


Intrebat odata: 
Ce este libertatea?
Krishnamurti a raspuns in felul urmator :

"Multi filosofi au scris despre libertate. Noi vorbim despre libertate – libertatea de a face ceea ce ne place,  a avea un loc de munca placut, libertatea de a alege o femeie sau un barbat, libertatea de a citi o carte sau libertatea de  a nu citi deloc. Suntem liberi, si ce facem cu libertatea? Vom folosi libertatea de a ne exprima, de a face tot ce ne place. Viata devine din ce in ce mai permisiva – poti face sex in locuri publice, in parcuri. 

Avem orice libertate si ce facem cu ea? Credem ca unde exista alegere, avem libertate. Eu pot merge in Italia sau Franta: o alegere. 

Dar ne da alegerea libertate? Ce putem avea de ales?  Daca va este foarte clar, si aveti o perceptie pura, nu exista o alegere.

De aici vine actiunea dreapta. Atunci cand avem dubii si nesiguranta vom incepe sa alegem. Deci, eu spun ca alegerea impiedica libertatea. Statele totalitare nu ofera nici o libertate, deloc, deoarece exista ideea ca libertatea duce la degenerarea omului. Prin urmare, libertatea este controlata, suprimata – stiti ce se petrece.

Deci, ce este libertatea? Este bazata pe alegere? Inseamna a face exact ceea ce ne place? Unii psihologi spun ca atunci cand simtiti ceva, sa nu suprimati, sa nu impiedicati sau sa controlati, ci sa exprimati imediat.  Si noi facem asta foarte bine, prea bine. Si acest lucru este de asemenea, numit ... libertate! Sa arunci cu bombe, este libertate? – iata ceea ce ne limiteaza libertatea!


Avem libertatea de a sta afara, sau aici? De unde veti incepe sa cautati libertatea? 
In lumea exterioara unde va exprimati toate dorintele, sau asa-numita libertate individuala, sau libertatea incepe in interior, si apoi este exprimata inteligent in exterior? Ai inteles intrebarea mea? Libertatea exista doar atunci cand nu exista nici o confuzie in interiorul meu, atunci cand eu nu sunt prins in nici o capcana, nici psihologic, nici religios – ai inteles? Exista numeroase capcane: guru, mantuitori, predicatori, carti excelente, psihologi, psihiatri; toate sunt capcane!

Si daca eu sunt confuz si exista dezordine, nu trebuie mai intai sa fiu liber de aceasta dezordine, inainte sa vorbesc despre libertate? Daca nu am o relatie cu sotia, sotul sau cu altcineva– deoarece relatiile noastre sunt bazate pe imagini – acolo exista conflict,care este inevitabil acolo unde exista separare. Deci, nu trebuie sa incep aici, in mine, in mintea mea, in inima mea, pentru a fi complet liber de toate temerile, anxietatile, nemultumirile si ranile pe care le-am dobandit datorita unor tulburari psihice? 
Observa toate acestea in tine insuti si elibereaza-te de ele!

Dar se pare ca nu avem aceasta putere. Si mergem la un altul pentru a ne da aceasta putere. Vorbind cu un psiholog ne simtim usurati – ne confesam si toate celelalte. In totdeauna depindem de altcineva. Si aceasta dependenta duce inevitabil la conflict si dezordine. Deci, pentru a intelege profunzimea si maretia libertatii, trebuie sa incepem cu ceea ce ne este cel mai apropiat, cu noi insine. Mareata libertate, adevarata libertate, demnitatea si frumusetea ei, este in noi insine atunci cand exista o ordine deplina. Si aceasta ordine vine doar atunci cand devenim o lumina pentru noi insine."

“PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE” este una dintre cele mai celebre carti, si poate cea mai buna carte a lui Krishnamurti.  
Aceasta a fost a doua carte a lui Krishnamurti publicata la o editura comerciala in tiraj de masa. Potrivit unei statistici din 2006 – intre 1954, anul aparitiei cartii si 2006 au fost publicate 36 de editii in 9 limbi si un numar de 1566 de exemplare erau pastrate in biblioteci din intreaga lume.
In aceasta carte Krishnamurti exploreaza necesitatea transformarii fiintei umane in contexte diferite cum ar fi: auto-cunoasterea, credinta, dorinta, libertatea etc., iar in mai mult de jumatate din carte sunt raspunsuri la intrebari, cu privire la subiectele abordate.

Daca adevarul ne poate elibera, unde il putem gasi?

Krishnamurti afirma ca nu vom gasi adevarul in societate si institutiile sale, nici in religiile organizate si dogmele lor, nici intr-un guru sau vreo autoritate spirituala. Speranta de a gasi adevarul si libertatea ultima, suprema nu poate veni prin cineva care ne va spune ce sa credem, ce sa facem; ea poate veni doar prin noi insine, prin intelegerea de sine. In “Prima si ultima libertate” Krishnamurti conduce cititorul spre o profunda explorare a problemelor comune intregii societati cum ar fi: suferinta si frica, dragostea si sexul, sensul vietii si transformarea personala, mereu raportandu-se la cautarea adevarului pur si alibertatii depline.


Prefata acestei carti este scrisa descriitorul Aldous Huxley, un vechi prieten al lui Krishnamurti, care spune: “In acest volum de selectii din scrierile si discutiile purtate de Krishnamurti, cititorul va gasi o afirmatie foarte clara, impreuna cu invitatia de a rezolva problemele esentiale ale omenirii doar in modul in care acestea pot fi cu adevarat rezolvate – pentru si de catre sine insusi. Tema fundamentala a cartii este dezvoltata de Krishnamurti, in fiecare pasaj in parte. “Exista speranta in oameni, nu in societate, nu in sisteme, sisteme religioase organizate, ci intine si in mine”.

Cartea nu este o lectura tocmai usoara, dar te face sa gandesti si iti zdruncina modul de gandire comun. 
Profunzimea gandirii lui Krishnamurti este evidenta si prin urmatorul fragment din carte: “Experienta devine un factor de separare in relatiile noastre umane; experienta este departe de a fi amagire. Daca am experimentat ceva, ne agatam de acel ceva.” 
Krishnamurti ne arata astfel, ca fiecare dintre noi este atat cauza cat si solutia aspectelor si problemelor care impovareaza azi omenirea. Si doar atunci cand vom observa toate acestea in noi insine ca indivizi si vom vedea realitatea asa cum este, vom trai in pace si libertate.


Cartea “Prima si ultima libertate” de J. Krishnamurti a fost publicata     in limba romana de : Editura Herald.

            Puteti citi cartea – Prima si ultima libertate aici :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Primeste articolele noi introducand adresa de E-mail!

FREE Program from Tony Robbins

Motivatie pentru SUCCES!

My Daily Afirmations