29 mai 2014

Cum a fost la lansarea "Fonotecii Excelentei", carte + audiobook de Raluca Daria Diaconiuc


Ieri, 28 mai am avut deosebita onoare sa fiu invitat la Iasi, la lansarea primei carti din Romania, ce sustine excelenta, "Fonoteca Excelentei", de Raluca Daria Diaconiuc, un jurnalist recunoscut demult ca un profesionist desavarsit.

Pe scurt, Daria este un jurnalist cu 16 ani de experienta in toate formele mass mediei, scrisa, on line, radio si de un an TV  - Agro TV, care a ramas fidela Societatii Nationale de Radiodifuziune: Radio Romania
Cultural, Radio Iasi si Antena Satelor, cu transmisii si colaborari internationale - BBC, cu peste 30 de premii pentru activitatea sa si implicari in proiecte de formare, de dezvoltare a jurnalistilor si promovare a performantei.

Am acceptat cu mare drag invitatia Dariei de a  impartasi cateva cuvinte la acest eveniment, (desi emotiile mi-au mi-au jucat feste din plin!)  pentru ca activitatea mea de din ultimii 5 ani pe AISucces.ro si Dor deNaivitate, cat si cea alaturi de colegii de la Business Days este axata pe educare, promovare si incurajare a initiativelor antreprenoriale, a dezvoltarii personale si leadershipului.

Evenimentul a fost unul de poveste, (nici nu se putea sa fie altfel avand ca protagonisti atatia copii talentati)! De fapt, cartea reuneste 15 povesti ale unor copii talentati de varste fragede din Iasi de care Daria s-a atasat, i-a infiat cum ii place ei sa spuna, si s-a hotarat sa ii sustina si sa ii promoveze. 

Urmand toate canoanele de surprize placute sau mai putin placute, evenimentul a fost animat de interpretarea a 2 piese foarte ritmate la baterie de Vladimir Cantemir (7 ani),



... de interventia prin Skype din Berlin a prof. universitar Michael Beck, si de alte 2 piese interpretate magistral de Andrei Cerbu, copilul - revelatie de la Romanii au talent, si Diana Petcu ... 


Surpriza mare a fost in momentul in care, de undeva din spate, s-a auzit o voce cunoscuta care intreba: Mai e loc si pentru noi? Iar acea voce apartinea lui ... Gabriel Cotabita, insotit de Antonia si micutul Willmark(Dansez pentru tine)

Bineinteles ca a urmat un regal, mai ales ca o alta eroina din cartea Dariei, prezenta in sala, a fost si Madalina Lefter (singura fată din finala emisiunii-concurs a fermecat o ţară întreagă cu vocea sa puternică la X Factor)


Mai jos este prezentarea pe care am facut-o pentru acest eveniment, dar pe care, nu am putut sa o prezint pana la capat, repet, din cauza faptului ca nu mi-am putut gestiona eficient emotiile (iarta-ma Daria!).

"De ce pretuiesc atat de mult ceea ce a realizat Daria?

Pentru ca personal, Daria m-a inspirat prin pasiunea pe care o pune in ceea ce face zilnic de cativa ani buni; prin viziunea sa de a identifica, sustine si promova copiii talentati din Iasi ca si modele de excelenta.

Citind cartea Dariei, gandul m-a condus catre amprenta pe care o lasam fiecare dintre noi asupra oamenilor cu care venim in contact, asupra societatii, asupra prietenilor si colegilor, asupra copiilor nostri prin modul in care transmitem si incurajam pasiunea, prin modul in care ajungem sa trezim motivatia…

As dori mai intai de toate sa va adresez o intrebare:

Cati dintre dvs. practicati sporturi extreme?

Nota! (Nu mare mi-a fost uimirea cand nimeni nu a ridicat mana la aceasta intrebare, desi, personal cred ca pentru fiecare este un sport extrem chiar a trai in Romania! :) )
Acum as indrazni sa va prezint un filmulet ca pe o comparatie sau metafora a unui sportiv si performantele pe care le obtin acesti copii-eroi din cartea Dariei , indiferent de ramura in care exceleaza.
  


Asa cum vedeti ca face si acest schior, acesti copii au avut un moment in care au pornit in necunoscut…
Pentru a ajunge insa sa porneasca in necunoscut, ei au avut si au nevoie de incredere de sine, de credinta nestramutata in reusita, de disciplina si curaj – valori, care nu se predau in scoala! Si Vladimir, si Ioana, Malina toti ceilalti stiu foarte bine asta!...

In momentul in care vin avalansele este foarte important ca acesti tineri sa stie sa pice in picioare, sa se ridice imediat daca pica,  si sa supravietuiasca oricarui tip de avalansa… fie ca vorbim de criza economica sau fie ca vorbim de o criza de mentalitate.
Cum rezista in fata a tot felul de bariere si obstacole, mai mult, cum isi depaseste competitorii izbandind in ceea ce si-a propus, reprezinta TESTUL fiecarui copil, TESTUL fiecarui parinte!

Am avut privilegiul sa fiu printre cei care au citit Fonoteca excelentei – cartea Ralucai Daria Diaconiuc, in stadiul de manuscris si am realizat ca ceea ce aveam in mana era mai mult decat o carte … Era o recunoastere a valorilor adevarate, o marturie si o colectie esantion de modele ale excelentei.

Dupa lecturare, marturisesc ca  aceasta carte ar trebui sa ne determine pe fiecare dintre noi sa reflectam si sa invatam din povestile neinventate ale acestor ….copiii. Caci cu siguranta avem ce…

Doamnelor, domnilor, acesti copii au ales  excelenta, un obicei nobil si distins,  definit de Aristotel in urma cu peste 2.000 de ani astfel: “suntem ceea ce facem in mod repetat, prin urmare EXCELENTA nu este un act, ci un obicei.

Un contemporan de-al nostru considerat  unul dintre parintii spirituali ai multor generatii de olimpici, din tara, prof.dr. Florin Colceag, vorbind despre copiii talentati spunea ca: “supradodat si talentat este fiecare copil obisnuit caruia i-a fost evaluat corect potentialul, care este sustinut, indrumat si incurajat sa-si urmeze VISUL!”

Haideti sa-i sprijinim pe acesti copii, sa-i incurajam si sa-i promovam! Ei sunt mostenirea noastra!

De ce apreciez, pretuiesc si incurajez promovarea acestor tineri talentati si minunati si de ce va invit si va indemn si pe dvs. sa o faceti, prin recomandarea mai departe a acestei carti?

Pentru a va mai da un argument am sa va prezint concluzia celui mai mare studiu stiintifical copiilor talentati realizat pe parcursul a 30 de ani de cercetari de la Universitatea Vanderbilt care a fost prezentata in luna ianuarie 2014 este ca … 
“Copiii talentati sunt probabil urmatoarea generatie de minti creative si inovatori ai culturii moderne, leaderi in afaceri, sanatate, arta si S.T.E.M.(stiinta, tehnologie, inginerie si matematica).  Insa, ei ajung sa devina de multe ori invizibili in sala de clasa,  uneori si acasa, fara o propaganda si un sprijin adecvat, fara un feedback de la professor sau parinte, sau fara motivatia de a atinge potentialul maxim, minim  necesar dealtfel, in a-si implini VISUL” - Psychological Science Journal 
Doamnelor, domnilor , exista o Romanie de care putini stim caci, ceea ce ni se livreaza si se popularizeaza prin mass-media si este un  cosmar, nu o fictiune. Un atac direct la bunul simt, la valoare  si  moralitate.

Exista insa si o alta Romanie! O Romanie reala a valorilor care ne definesc si care ne-au facut sa strabatem nedreptatile istoriei. Imi place foarte mult o fraza de-a lui Constantin Brancusi “Ne aflăm într-o sferă, ne jucăm cu alte sfere, le îmbinăm, le dam viata, le facem să clipească. Nu cream Pasari – ci zboruri!

In final, va marturisesc ca eu chiar cred ca toti cei care se afla astazi in aceasta sala sunt oameni  care se gandesc déjà la modalitati prin care sa sprijine si sa promoveze acest proiect temerar demarat de Daria. Si chiar mi-ar placea sa aflu de acest efort comun chiar de astazi, eliminand din gandire abordari de tipul: “Nu se poate!”, “Nu am cum”, “Nu am bani” sau “Merge si asa!”

Cum am putea face asta?

Am sa spun cum am facut eu, in calitate de parinte: 

  • nu am mai acceptat si nu mai accept in jur actiuni sau comportamente care se inscriu in acest mod de gandire, 
  • sprijin si incurajez actiuni si initiative care determina iesirea din zona de confort, si ... 
  • acord sprijin si incredere actiunilor de tip: Vreau sa incerc! Vreau mai mult! Eu stiu ca pot si asta! Eu stiu ca merit si asta! Pentru ca pot!
Cu credinta ca aceasta carte (care are un pret accesibil tuturor, doar 30 lei!!!) nu trebuie doar citita si pusa intr-o biblioteca ci… citita si data sau recomandata mai departe, inchei provocandu-va cu o intrebare: Nu credeți că ar fi extraordinar ca într-o zi să putem spune cu toții în România “Nu merge și așa! Merge doar dacă este excelent!”?
Este o țintă pe care o Raluca Daria Diaconiuc si-a propus-o si ne-o propune tuturor prin intermediul acestei carti.

Va multumesc!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu