8 ianuarie 2011

Dor de un moment de schimbare!

      Singurul lucru cu adevarat permanent in aceasta viata este schimbarea. Totul se afla sub semnul schimbarii, incepand cu infinitatea Universului si pana in profunzimile celei mai mici forme de viata de pe planeta noastra. In lumina acestui lucru relevat de toate mintile luminate care s-au perindat inaintea noastra, putem constata ca, schimbarea si evolutia reprezinta starea de normalitate, iar rezistenta la schimbare cat si blocarea evolutiei reprezinta anormalitatea. Viata “curge” continuu intr-o anumita directie insa desi uneori este insesizabil acest suvoi al vietii are parte de numeroase schimbari.
    Noi oamenii putem beneficia de acest lucru, sau ne putem opune, desigur cu consecintele aferente. Cert este faptul ca raul nici nu isi va schimba cursul, nici nu va incetini, doar ca asa vor unii oameni. El merge inainte maturand totul in calea lui. Poti merge inainte ajutat de rau, sau te poti opri, insa mai devreme sau mai tarziu vei fi maturat si tu la randul tau.
     De regula, omul comite o sumedenie de erori tocmai cu instrumentul pe care doar el il are la dispozitie pentru a evolua si anume: ”liberul arbitru”. Restul vietuitoarelor de pe aceasta planeta nu beneficiaza de un asemenea instrument, ele fiind guvernate doar de instinctele primare. Noi oamenii putem alege!
     Daca ne uitam in urma, constatam ca nu intotdeauna am facut alegerile corecte. Sau uneori am reactionat asemeni animalelor, din instinct....
     Indiferent cat evoluam si cat de multe vom cunoaste,  greseli vom face mereu. Se pare ca este singura si cea mai scurta cale de a invata. Insa uneori, dupa ce am repetat o greseala de suficiente ori, se impune sa trecem mai departe. Se spune ca nu este o problema cand faci o greseala, problema apare cand o tot repeti. Una dintre cele mai frecvente greseli omenesti este rezistenta la schimbare.
Un mit legat de orice schimbare personala este acela cum ca ai neaparata nevoie de un numar oarecare de luni sau ani pentru a te schimba. In consecinta fiind adeptii rasplatei imediate, excludem din start posibilitatea realizarii unor schimbari personale, considerand ca nu avem timpul sau taria necesara.  
     Insa acest mod de a vedea lucrurile este gresit!
Asa cum am spus-o chiar in titlul acestui articol, ai nevoie doar de un moment in care iti poti realmente schimba viata. Totul tine doar de o decizie. Aceasta decizie la nivel neuro-chimic, se ia in decurs a cateva secunde. Ceea ce intradevar dureaza luni sau chiar ani de zile, este momentul in care hotarasti ca se impune luarea deciziei respective.
     Sunt multe zone ale vietii in care schimbarea este inevitabila, dar nici unele nu ne afecteaza viata intr-o atat de mare masura cum o fac cele din zona profesionala si familiala. Nu uita, daca nu te schimbi, vei fi schimbat. Majoritatea necazurilor sau a bucuriilor vin dupa ce au fost anuntate in prealabil de anumiti factori. In acele momente se impune cel mai mult luarea unor decizii, insa rezistenta la schimbare care s-a impamantenit in noi intervine adesea si de cele mai multe ori castiga. Daca am invata sa castigam aceasta batalie, am veni mereu in intampinarea evenimentelor respective si am avea mult mai mult de castigat. In continuare vom vorbi despre cele doua zone mentionate anterior.
     Viata profesionala
    Sunt multi care par loviti de trasnet in momentul in care sunt anuntati ca nu mai este nevoie de ei la locul de munca, desi tot ei recunosc ca se asteptau la aceasta datorita evolutiei din ultima vreme a serviciului sau firmei respective. Ce au facut ei in tot acest timp? Ce au schimbat ei in tot acest timp?
    Raspunsul la aceste doua intrebari este acelasi, NIMIC! Din perspectiva unui simplu angajat nu poti face prea multe privind evolutia pe ansamblu a firmei sau institutiei in cadrul careia activezi, dar intotdeauna sunt doua lucruri pe care le poti face privind propria persoana, astfel ca orice schimbare te va gasi pregatit:
1. Indiferent de locul sau nivelul pe care il ai, nu te plafona niciodata. Unii oameni ies la pensie mintal odata cu terminarea scolii, altii odata cu instalarea intr-un anumit post. Alti tineri par chiar mai batrani decat parintii lor, dar asta este alta poveste. Asa cum nimic nu dureaza vesnic nici postul sau functia ta nu va dura o vesnicie. In consecinta trebuie sa inveti si sa te perfectionezi in permanenta. Trebuie sa fii la curent cu toate noutatile din domeniul tau, cat sa le si stapanesti. Daca ai afacerea ta, acest lucru se impune cu mult mai mult.
Capitalismul este doar un sinonim al razboiului in afaceri. Tu cum pleci la acest razboi? Daca te perfectionezi in continuu, vei fi remarcat cu siguranta de catre cei din conducere, si vei fi promovat mereu inaintea celor care vor fi disponibilizati la un moment dat. Insa pentru aceasta trebuie sa dovedesti ca o meriti. Asa cum nimeni nu pune oua la clocit sub o closca moarta, nici unul dintre sefii tai nu va investi in tine daca pari terminat profesional sau intelectual.
2. Fa intotdeauna un pic mai mult decat se astepta de la tine, iar asta din proprie initiativa! Unul dintre marile secrete ale vietii este acela ca succesul vine intotdeauna din ceea ce faci dupa ce faci ceea ce se astepta de la tine. Acest lucru este indicat sa il faci si ca o investitie pentru viitor. Daca faci mai mult decat ti se cere, cineva va vedea intotdeauna. Doar procedand astfel iti creezi viitorul, aceasta fiind si cea mai buna cale de a ti-l prevedea. Doar facand minimul necesar, nu vei avea parte de nimic extraordinar in viitorul atat atat apropiat cat si indepartat. Facand mereu lucruri in plus, vei avea mereu rezerve atat materiale cat si emotionale, astfel ca orice schimbare si de orice natura ar fi ea, nu te poate prinde descoperit.
      Viata familiala
    In aceasta zona este de preferat sa faci anumite schimbari in avans, inainte de a sosi un moment care iti va frange inima. In viata jonglam cu mai multe mingi, incercand sa le tinem pe toate in aer simultam. O minge se numeste munca, alta sanatatea, alta familia, alta spiritualitatea, alta relatiile….etc.
    Diferenta fundamentala dintre aceste mingi este faptul ca unele cum sunt munca, spiritualitatea, relatiile…sunt din cauciuc si daca le scapi sar singure inapoi la tine. Celelalte insa, cum sunt familia sau sanatatea sunt din sticla si daca le scapi se vor sparge si raman acolo. Chiar daca esti un maestru al vorbelor sau al faptelor si dregi cumva situatia, ele nu vor mai fi niciodata asa cum au fost.
    Asa cum totul evolueaza, si omul de langa tine este supus acelorasi legi. Nu este destul doar sa constati ca partenerul de viata nu te mai priveste asa cum te privea odata, trebuie sa si schimbi ceva in comportamentul tau, pentru a tine pasul cu evolutia. Cea mai frecventa greseala in astfel de situatii, este sa astepti ca primul pas sa fie facut de celalalt. Iubirea inseamna a darui neconditionat. In momentul in care cineva incepe sa tina scorul cu cine a daruit mai mult, totul s-a terminat. Este adevarat nu poti face pe cineva sa te iubeasca, dar poti cerceta tu in sufletul tau sa vezi daca esti o persoana care poate fi iubita. Cerceteaza, constata, apoi fa schimbarile necesare. Priveste dincolo de micile si neinsemmnatele amanunte si vezi situatia de ansamblu. Cum a evoluat relatia voastra in ultimii ani? Daca in primii ani de casnicie v-ati mai certat pentru cine sa cumpere paine in drumul spre casa, nu mai este in regula sa o faceti si dupa 5-10 ani. Lucrurile marunte afecteaza doar mintile marunte. Oare doar atat poti?
     De multe ori chiar daca faci lucrul corect, insa la timpul gresit, vei esua. Poate ca anumite gesturi sau expresi ale tale erau interesante…….acum 10 ani, dar astazi? Nu este cazul sa te superi ca partenerul de viata nu mai rade la glumele tale, desi sunt aceleasi de acum 10 ani, iar atunci radea copios. Poate este cazul sa le schimbi gasind altele noi. Certurile nu ar dura niciodata atat de mult daca vina ar fi doar a uneia dintre parti. Aminteste-ti asta la viitoarea cearta si schimba modul in care pui problema. Atunci cand o cearta este pe cale sa inceapa, este bine sa stii acest lucru: vorbitul este exprimarea emotiilor, iar tacerea este exprimarea sentimentelor. Tu ce vrei sa exprimi? Nu uita ca cele mai multe emotii sunt distructive. Un alt aspect demn de retinut este ca gelozia este masura infidelitatii de care se foloseste partea infidela.
    Un aspect esential este ca oricat as incerca, nu pot schimba pe nimeni. Oricat as scrie si oricate argumente as aduce in acest sens, totul va fi in zadar. Fiecare dintre noi stam de paza la usa schimbarii personale, iar aceasta usa nu poate fi deschisa decat din interior. Eu imi voi indeplini partea mea din ecuatie prin informatia pe care o aduc la tine, in continuare totul depinde doar de tine!
     In cele scrise in acest articol am incercat sa ating o mica parte din subiectele care vin adesea in discutie in viata fiecaruia. Ele sunt doar niste exemple care ma ajuta sa-mi exprim mai bine punctul de vedere. Este foarte posibil ca tu sa te confrunti cu probleme sau situatii diferite, este perfect normal. 
     Necazurile si bolile trebuie privite ca pe niste invatatori. Daca elevul intelege mesajul invatatorului sau, va evolua! Daca invatatorul constata ca elevul a inteles lectia si a facut schimbarile necesare, se va da la o parte din calea lui. Ceea ce vreau sa retii este faptul ca schimbarea este inevitabila si de cele mai multe ori binevenita. Incearca orice, daca nu iese cum ai vrut tu, opreste-te, cerceteaza, schimba, apoi incearca din nou…pana vei reusi!
     Indrazneste si intreaba!

                                                                                                        Articol scris de: Mihai Petrea 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu