15 Observatii - Cum Isi Seteaza Si Isi Indeplinesc Obiectivele Oamenii De SUCCES!
Cum va spune-am si in articolul de acum 2 zile in care am prezentat 20 de moduri prin care oricine poate crea idei care sa ii aduca milioane de dolari, rolul pe care il au, sau l-au avut spontaneitatea si norocul in atingerea succesului, este foarte, foarte mic!
Intr-un articol pe care l-am gasit recent publicat de prof. Colin Berry in The British Journal of Sociology
Vol. 32, No. 3, intitulat The Nobel Scientists and the Origins of Scientific Achievement, se certifica faptul ca "..succesul nu a fost niciodata atins si bazat pe talent, circumstanta, creier sau curaj. Succesul se obtine atunci cand obiectivele specifice sunt combinate cu un plan organizat, angajamentul fata de indeplinirea planului este combinat cu increderea ca acesta poate fi indeplinit, si de ... ACTIUNE zi de zi, combinata cu persistenta si perseverenta continua, in ciuda esecurilor inevitabile care vor interveni de-a lungul calatoriei."
De retinut, este faptul ca, desi se face referire la o serie de sentimente indispensabile ce insotesc actiunile fiecarui cautator de succes, concluzia unanim acceptata este ca orice actiune care vizeaza succesul are la baza "obiectivele specifice combinate cu un plan organizat". Punct!
Pentru ca unul dintre motivele care stau la baza nereusitei oamenilor este faptul ca nu stiu cum sa-si seteze si sa-si urmareasca scopurile pana la realizarea acestora, intelegerea concluziei formulata mai sus este esentiala. Totodata, nu trebuie omis faptul ca intelegerea si punerea in aplicare - ACTIUNEA, nu sunt unul si acelasi lucru!
Persoanele care au avut, si au succes, au inteles acest lucru, si-au stabilit si isi stabilesc mereu obiective (pe care le clasifica in obiective de rezolvat in termen scurt sau obiective de rezolvat in termen lung sau foarte lung), si au facut si fac tot ceea ce este necesar pentru realizarea si atingerea lor.
Mai jos va ofer 15 observatii personale - culese de la personalitati si oameni de succes - sfaturi necesare care va pot ajuta si inspira in realizarea si atingerea obiectivelor propuse:
1. Faceti-va planuri marete! (dream big, cum spun americanii)
Se spune ca marele Michelangelo a spus odata ca "Cel mai mare pericol pentru majoritatea oamenilor, nu este acela ca isi propun obiective prea mari si nu le indeplinesc, ci ca isi propun obiective prea mici si le ating". Omul poate deveni orice isi doreste si poate realiza orice, dar daca acest "orice" nu este si un obiectiv maret care sa necesite obiective, implicare si un plan personal, nu are cum sa devina o "realizare" ci doar "ceva".
2. Notati-va obiectivele!
"Scripta manent, verba volant" - spune un proverb latin! Este demonstrat stiintific ca scrisul responsabilizeaza, asa ca notati-va obiectivele cat mai detaliat facandu-le cat mai realistic-posibil de realizat!
Chiar daca pare imposibil, si la momentul cand va vine ideea nu ii gasiti o solutie de rezolvare. (Cititi aici despre cateva motive pentru care este bine sa tii un jurnal, cat despre importanta pe care o are scrierea in indeplinirea obiectivelor va recomand cartea lui Henriette Anne-Klauser - "Noteaza si actioneaza ")
Chiar daca pare imposibil, si la momentul cand va vine ideea nu ii gasiti o solutie de rezolvare. (Cititi aici despre cateva motive pentru care este bine sa tii un jurnal, cat despre importanta pe care o are scrierea in indeplinirea obiectivelor va recomand cartea lui Henriette Anne-Klauser - "Noteaza si actioneaza ")
3. Angajati-va complet, 100% in indeplinirea obiectivelor pe care vi le-ati propus!
Emerson nu a gresit atunci cand a afirmat ca "lumea este a acelor indivizi care stiu cine sunt si incotro se indreapta." Altfel spus, exista si aici o ordine privind stabilirea obiectivelor, iar aceasta incepe cu identificarea lor, scrierea lor si revizuirea lor zilnica! Nu trebuie uitat niciodata ca angajamentul 100% presupune a face tot ce este necesar si posibil pentru indeplinirea obiectivului- in ciuda piedicilor, criticilor venite din partea altora sau erorilor potentiale aparute la un moment dat.
4. Revizuiti-va obiectivele zilnic!
Odata asternute pe hartie, obiectivele trebuie sa fie asezate intr-un loc cat mai vizibil si la indemana pentru a fi vazute mereu si re-analizate zilnic! Acesta este unul din secretele succesului: nu doar identificarea, scrierea si vizualizarea obiectivelor in fiecare zi, ci completa implicare si re-anagajare in indeplinirea lor!
Aceasta practica ar trebui sa sugereze o necesitate absoluta a unei planificari zilnice. Revizuirea obiectivelor ar trebui sa coincida cu stabilirea in agenda zilnica a sarcinilor si lucrurilor de indeplinit, si sa isi faca loc printre prioritatile zilnice.
5. Revizuiti-va obiectivele periodic!
Scopul final al unui obiectiv, cu foarte mici exceptii, va fi ramane acelasi. Insa planul zilnic actiuni specifice care sa conduca la realizarea acestui obiectiv, poate si trebuie revizuit zilnic.
6. Stabileste-ti planul de actiune specific!
Subliniam mai sus ca DOAR intelegerea necesitatii stabilirii unor obiective in viata, nu este un lucru suficient!!! Un plan scris, detaliat, bine pus la punct si specific este absolut necesar. Stabilirea unui obiectiv devine o speranta desarta daca rezultatul final nu este un vis cu un plan de actiune specific si cu sarcini zilnice care sa conduca spre realizare acestuia.
7. Obiective pe termen scurt vs. Obiective pe termen lung!
Obiectivele pe termen lung sunt reprezentate de VIS, SPERANTA si REALIZARE! Obiectivele pe termen scurt sunt reprezentate de actiunile zilnice, planul specific si motivele care te imping in realizarea obiectivelor pe termen lung. Ambele au un caracter strict critic! Nu trebuie uitat nici un moment ca cei care reusesc si isi indeplinesc obiectivele pe termen lung sunt cei care insista si persevereaza, in ciuda efortului depus, a esecurilor si a provocarilor care apar, inerent, pe termen scurt.
8. Completati-va zilnic agenda cu sarcinile de indeplinit (celebra To do list!)!
Odata stabilita lista cu obiectivele pe termen scurt, probabil cel mai important si esential document pentru indeplinirea obiectivelor este lista zilnica cu ceea ce avem de facut.(pasii mici). In fiecare zi, planificati si programati-va maxim 5 activitati pe care sa le duceti la indeplinire. (Steven Covey in Cele 7 trepte ale eficientei reduce numarul acestora la 3!). Din moment ce v-ati angajat 100% in indeplinirea unui obiectiv nu trebuie sa va abateti nici o zi de la realizarea sarcinilor zilnice. Este vital, desi pare lipsit de importanta, faptul ca DOAR indeplinirea zi de zi a 5 sarcini, sa conduca la indeplinirea unui VIS! Nu este suficient sa va umpleti ziua cu activitati care nu sunt productive si nu au prea mare legatura cu obiectivele finale stabilite pe termen lung.
9. Temeri, indoieli, ratari si esecuri!
Nu exista om sau antreprenor care sa fie ferit de temeri sau de indoieli, si fara indoiala, sa duca lipsa de "prieteni"care sa se indoiasca de planurile si obiectivele sale. E bine sa iti amintesti mereu ca singurele limitari in viata sunt acelea pe care ni le cream, credem si le alimentam noi insine in mintile noastre. Daca, si cand apar esecurile, pentru ca fara indoiala ca vor aparea, e bine sa le privim ca pe niste experiente de invatare din care putem extrage ceea ce am facut rau, si sa nu le mai repetam. Si mult mai important, sa nu abandonam obiectivul final.
10. Fii realist!
La fel de important precum a stabili obiective marete, este sa fii rezonabil. Desi pare o contradictie, stabilirea unui obiectiv destul de inalt, nu trebuie sa creeze o stare de imposibilitate. Trebuie sa fie maret incat sa starneasca orgoliul provocarii, dar nu atat de nerealist incat sa demotiveze si sa descurajeze.
11. Masoara si pune o data limita!
Acelasi Steven Covey afirma in A 8-a treapta a intelepciunii. De la eficienta la maretie ca dupa ce ti-ai scris obiectivele la modul specific si organizat, trebuie OBLIGATORIU sa le masori evolutia si in permanenta In management este folosit un instrument numit graficul sau diagrama GANTT, care nu este altceva decat este o reprezentare grafica a duratei unei sarcini in timpul progresiei timpului, sau altfel spus pe intelesul tuturor, ne arata cat timp ne ia sa facem un anumit lucru. O diagrama GANTT e o matrice. Ea este construita ca o axa orizontala ce reprezinta durata totala a timpului proiectului, impartita apoi in segmente(zile, saptamani, luni) si o axa verticala reprezentand sarcinile ce alcatuiesc proiectul analizat. Diagrama GANTT mai contine de asemenea o zona grafica care contine bare orizontale pentru fiecare sarcina ce conecteaza simbolurile perioadelor de start si de incheiere. Este un instrument simplu si usor de folosit pe care il puteti lua de model, sau va puteti crea singuri o simpla foaie de calcul prin care sa va urmariti progresul folosinu-va de intrebari precum "cat de mult", "de cand" si "pana cand". Pentru ca toti oamenii de succes isi revizuiesc zilnic obiectivele, sunt in permanenta in masura sa le corecteze si sa le ajusteze, cand este nevoie, daca este necesar.
12. Pedepseste-te si recompenseaza-te!
O calitate foarte importanta este sa te responsabilizezi! Pe masura ce iti bifezi indeplinirea sarcinilor pe termen scurt, recompenseaza-te. Da-ti un premiu! Iar daca nu ai reusit sa le indeplinesti, pedepseste-te, stabilindu-ti singur o pedeapsa, la modul responsabil. (Vezi cum a procedat Anthony Robbins!)
13. Citeste-ti obiectivele si memoreaza-le!
Cand iti revizuiesti obiectivele zilnic, fa-o cu voce tare! In plus, cauta sa le ai in minte in permanenta. Poate printre cele mai importante gesturi pe care le poti face este sa iti faci publice obiectivele. Acest lucru determina un angajament crescut fata de indeplinirea obiectivelor. Ideal ar fi ca un membru al familiei sau un prieten sa accepte sa va fie "observator" urmarind si exploatandu-va progresul, atragandu-va atentia atunci cand a-ti gresit sau amintindu-va de recompensarea reusitelor, dar mai ales ajutandu-va si sprijinindu-va moral pe tot parcursul calatoriei.
14. Urmati legea Atractiei!
Este imperios necesar sa va inconjurati de persoane care va vor inspira, va vor incuraja, si va vor sprijini in dorinta de a va indeplini visul, da a va atinge obiectivul propus. Daca nu veti proceda astfel, veti atrage oameni care in loc sa va incurajeze si sa va sprijine, vor inocula neincredere, deznadejde si anumite "pareri" precum "proiectul tau nu are nici o sansa de reusita". Daca pentru unii "Legea Atractiei" a devenit un sinonim pentru "Mos
Craciun", adevarul este ca, pe langa o dorinta intensa si capacitatea de
vizualizare a obiectivului final, mai este nevoie de o serie intreaga
de alte lucruri "de facut" pentru ca realitatea ta sa se schimbe in
directia dorita.(Urmareste-l pe Bruno Medicina in Dansul universurilor paralele si vei identifica si tu care dintre potentialitatile Universului sunt potrivite pentru tine.)
15. Niciodata sa nu renunti la VISUL TAU!
Sau "Never Give up!", expresia favorita a lui Donald Trump, subliniaza faptul ca indeplinirea obiectivelor propuse necesita convingeri, actiuni, perseverenta! Si asta in ciuda esecurilor si dificultatilor care vor aparea pe parcurs. Nu trebuie sa uitati niciodata ca majoritatea succeselor personale repurtate in viata au fost obtinute dupa ce ati fost constrans sa nu renuntati, atunci cand v-ati confruntat cu o problema majora. Pentru ca v-ati luat angajamentul de la bun inceput sa va atinge-ti obiectivul, si a-ti fost dispus sa depune-ti tot efortul si resursele necesare, ramaneti pana la sfarsit determinat , indiferent ce se intampla pe parcursul calatoriei. Niciodata sa nu renuntati!
Deci, acum ca ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul anului 2012, bifati-va ASTAZI ca prioritate stabilirea obiectivelor pentru 2013 si puneti un accent deosebit pe concentrarea, pe actiunile care trebuiesc intreprinse pentru indeplinirea lor. Cu siguranta ca SUCCESUL nu va intarzia sa apara!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu